“Δίπλα, Δίπλα”: Αφηγηματική, συναισθηματική, ψυχαγωγική και αισθητική πληρότητα χωρίς λέξεις

0 Comments 🕔15:30, 23.Dec 2019

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

“Δίπλα, Δίπλα”. Η ανθρώπινη κατάσταση σαν μια μηχανή σε αέναη κίνηση. Και κωμικές σκηνές που εκτυλίσσονται σαν ένα κάδρο συλλεκτικών καρτ ποστάλ από μία εποχή απροσδιόριστη μεν, αλλά σίγουρα ιλαρή και καλοκάγαθη. Αυτός είναι ο κόσμος των Δίπλα Δίπλα και στο δικό τους σύμπαν θεός είναι ο Jacues Tati. Και ο Σιλβέν Σομέ. Από αυτούς, και μερικούς ακόμη, παίρνουν το νήμα οι ταλαντούχοι θεατρικοί συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, και μαζί με τον σκηνοθέτη Φοίβο Συμεωνίδη, συνθέτουν μια παράσταση σπάνιας πρωτοτυπίας και αξίας. Μία παράσταση που συστήνει μία αλλιώτικη αντίληψη του κωμικού, διαμετρικά αντίθετη προς αυτήν της κλασικής κωμωδίας.

Οι Δίπλα Δίπλα, δηλαδή οι “πράσινοι” Κυριάκος και Μυρσίνη, και οι “γαλάζιοι” Τάκης και Μαρία, είναι δύο ζευγάρια, που όταν φτιάχνουν τα σπίτια τους ανακαλύπτουν πως θα γειτονεύουν. Και εκεί σταματούν οι όποιες ομοιότητες τους. Εμφανισιακά και χαρακτηρολογικά, δεν έχουν τίποτα άλλο κοινό! Οι μεν πιο εκλεπτυσμένοι και “σνομπ”, οι δε πιο αδροί και γήινοι. Η κατασκευή των οικειών τους, όμως, θα αποδειχθεί πιο περιπετειώδης από όσο φαντάζονταν.

δίπλα δίπλα

Το σκηνικό θα φτιαχτεί και θα γκρεμιστεί πολλές φορές, οι φορές που θα τσακωθούν θα είναι ακόμη περισσότερες, ώσπου μαζί με την ολοκλήρωση των σπιτιών θα συνειδητοποιήσουν πως η συνεργασία τους έφερε τελικά πιο κοντά και πως η γειτνίαση τους δεν είναι πια μονο χωρική αλλά και συναισθηματική. Αυτό που διαπιστώνει από τα πρώτα λεπτά της παράστασης ο ανυποψίαστος θεατής είναι πως το κείμενο, εκτός από ελάχιστο, είναι στην ουσία μια κατασκευασμένη γλώσσα που καταργεί όλες τις γλωσσολογικές συμβάσεις. Όμως, το σημαινόμενο του γέλιου δε χάνεται. Τα οπτικά γκανγκς διαδέχονται το ένα το άλλο και οι νοητικές παρεκκλίσεις τονίζουν το αστείο.

Έτσι η ψυχαγωγική αξία του έργου παραμένει ατόφια και καλύπτει το όποιο κενό δημιουργεί η απουσία λόγου. Υποθετικό, βέβαια, κενό, γιατί στην ουσία ουδέποτε δημιουργείται η ανάγκη του λόγου, καθώς η πληρότητα του έργου είναι υποδειγματική. Πληρότητα αφηγηματική, χωρίς κενά ή δυσνόητα σημεία, πληρότητα συναισθηματική (έργο τρυφερό σαν jazz τραγούδι), πληρότητα ψυχαγωγική (περνάς καλά, πώς το λένε!), πληρότητα αισθητική (ρετρό στυλ, νατουραλιστικά παστέλ στη χρωματική παλέτα κουστουμιών και σκηνικών).

Οι χαρακτήρες, στην καρικατουρίστικη υπερβολή τους, είναι απίθανοι! Οι εμπνευστές τους μπόρεσαν να τους καταστήσουν “πρόσωπα”, δίνοντας τους βάθος δραματικό, με ήθος και παρουσία ολοκληρωμένη. Μονίμως σε εγρήγορση, χορεύουν αντί να περπατούν, γλιστρούν, κάνουν επιτόπιες στροφές, λυγίζουν σα να χάνουν την ισορροπία τους, μουρμουρίζουν αντί να μιλούν, αφήνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από έναν άλλο κόσμο, σουρεαλιστικό. Έλληνες και Ευρωπαίοι και παγκόσμιοι ταυτόχρονα. Άνθρωποι χωρίς παρελθόν και χωρίς μέλλον, που ζουν τα ευτράπελα τους εδώ και τώρα. Και τα ζουμε και εμείς μαζί τους, συμμετέχοντας με το γέλιο μας και με τις φωνούλες των παιδιών που συμμετέχουν σε όλες τις “καίριες” στιγμές!

Η Αφροδίτη Κλεοβούλου, ο Δαυίδ Μαλτέζε, ο Θανάσης Μεγαλόπουλος και η Δανάη Τίκου είναι εξαιρετικοί, και χωρίς αυτούς, η παράσταση σίγουρα δε θα ήταν η ίδια. Ο κόσμος των Δίπλα Δίπλα είναι ένας κόσμος συμβολικός, αλλά και με όλα τα γνωρίσματα του συγγραφικού δίδυμου Αγγέλου- Σίνη.

Λεπτό και ευγενικό χιούμορ, έξυπνα ευρήματα, μοναδική χρήση του χρόνου στην κίνηση. Το ελληνικό παιδικό θέατρο τούς χρωστά πολλά! Κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Ανήλικοι, ενήλικοι, όλοι θα το λατρέψουν!

Πληροροφορίες παράστασης

Δίπλα Δίπλα, από τις  7 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 8 Μαρτίου 2020, Μικρό Εθνικό

201907δεκ5:00 μμΔίπλα ΔίπλαΘεατρική παράσταση, Παιδιά 3+5:00 μμ ΤύποςΘέατροEvent Type 2Με κόστος συμμετοχής,Παιδιά 3.5+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment