Βρισκόμαστε εδώ – Το παιδικό βιβλίο του Oliver Jeffers που συγκινεί

0 Comments 🕔09:55, 02.Apr 2019

Όταν ο Oliver Jeffers απέκτησε το γιο του Harland πριν από περίπου 2 χρόνια, τις πρώτες ημέρες και έχοντάς τον στην αγκαλιά του, ξεκίνησε μια μικρή ξενάγηση στο σπίτι τους, μιλώντας τους για απλά καθημερινά αντικείμενα όπως η κατσαρόλα, το κρεβάτι, τα παπούτσια, το φαγητό. Επικεντρωμένος σε αυτό το μικρόκοσμο, έπιασε τον εαυτό του να φωτίζει περιοχές μάθησης, αν και για εκείνον ως ενήλικα ήταν δεδομένη γνώση, για τον μικρό Harland σήμαιναν τα πάντα αφού η γνώση του ήταν μηδενική.

Έπιασε ένα χαρτί και άρχισε να γράφει σε μορφή γράμματος όλα αυτά που ήθελε να μάθει και να γνωρίσει στο μικρό Harland. Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Και τότε ήταν που έλαμψε μέσα του η ιδέα: αυτό πρέπει να γίνει βιβλίο. Αν και απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα που είχε δίπλα του, τον απασχολούσε η απεραντοσύνη των πάντων. Γιατί όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «είναι όλα θέμα οπτικής. Εμείς ορίζουμε το κάθε τι ανάλογα με το πώς επιλέγουμε να το δούμε». Και εκείνος πλέον είχε γίνει πατέρας και όλος ο κόσμος γύρω του απέκτησε μια άλλη όψη.

βρισκόμαστε εδώ Oliver Jeffers

Βρισκόμαστε εδώ – Λίγα λόγια για αυτό το παιδικό βιβλίο

Ένα βιβλίο «οδηγός» προς όλους τους νεόφερτους στον πλανήτη μας και μια σύντομη γνωριμία με όλα όσα χρειάζονται να γνωρίζουν. Ένα κοινό κοσμικό ταξίδι.Ο Oliver ξεκινώντας με μία προσωπική αφιέρωση στον γιο του τονίζει πως το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου, συμπυκνώνει όλα όσα ο ίδιος νομίζει ότι o μικρός Harland πρέπει να γνωρίζει σε αυτή την πρώτη φάση της ζωής του. Και πράγματι, το περιεχόμενο του βιβλίου προσφέρει απλόχερα με χιούμορ, ευαισθησία και απλότητα μια ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου μας.

Παίρνοντάς τον από το χέρι, ο Oliver και ο Harland κάνουν μαζί μια βόλτα – οδηγός τους ο σεβασμός γι’ αυτή την ιστορία, η ευθύνη για τους πρωταγωνιστές της και μια υπόσχεση, πως πάντα θα υπάρχουν συνοδοιπόροι σε περίπτωση που κάποιος χάσει το δρόμο του.

Ξεκινούν από το διάστημα και τη θέση των πλανητών, ώστε το μικρό ανθρωπάκι να γνωρίσει την αρχή των πάντων, το μεγαλείο του άπειρου, και τους πλανήτες που γειτονεύουν με το σπίτι του, τη Γη.

βρισκόμαστε εδώ Oliver Jeffers

βρισκόμαστε εδώ Oliver Jeffers

Προσγειώνονται σε αυτή για να μάθουν τα βασικά συστατικά της, τη θάλασσα και τη στεριά, τα είδη που φιλοξενεί και προστατεύει, τον άνθρωπο και τις βασικές ζωτικές τους λειτουργίες. «Εισβάλλουν» στον κόσμο των ανθρώπων για να αναγνωρίσει όλες εκείνες τις διαφορές που κάνουν τους ανθρώπους ξεχωριστούς αλλά και να μάθει πως οι διαφορές τους δεν πρέπει να είναι ποτέ αρκετές για να τους χωρίζουν. Γνωρίζουν τα ζώα και μαθαίνουν μαζί για τη σημασία τους. Αλλά κυρίως, μοιράζεται τη σοφία του που η ενήλικη ζωή του έχει ενσταλάξει, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του σε αυτό τον κόσμο, καλώντας τον να διαφυλάξει την ανθρωπιά του μέσα σε έναν κόσμο που συνεχώς κινείται.

Μικρές μεν σημειώσεις, που διαθέτουν ωστόσο, μεγάλη ουσία, βάθος και ευθύνη. Γεμάτες χρώμα και ζωντάνια, ζεστά, συγκινητικά και γλυκά λόγια που επιδιώκουν να προσφέρουν συμβουλές, να ενημερώσουν, να καθοδηγήσουν και να υπογραμμίσουν όλα αυτά που τελικά έχουν αξία στη ζωή. Μια ευγενική έκκληση και σε όλους τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους να αναλογιστούν την ευθύνη που αναλογεί στον καθένα από εμάς, την κληρονομιά που οφείλουμε να προστατέψουμε αλλά και να εμπλουτίσουμε για τις επόμενες γενιές και την ενότητα αυτού του κόσμου που πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε.

βρισκόμαστε εδώ Oliver Jeffers

βρισκόμαστε εδώ Oliver Jeffers

Ο δημοφιλής και πολυβραβευμένος Oliver Jeffers, στην εικονογράφηση, έχει ακολουθήσει ένα ξεχωριστό δρόμο διατηρώντας ωστόσο τη γνωστή, εικαστική του υπογραφή. Οι σελίδες μοιάζουν πιο πλούσιες και γεμάτες, σε σχέση με άλλα βιβλία του. Τα ζώα και οι άνθρωποι είναι πιο αληθινοί και έχουν σκιές. Στην εισαγωγική σελίδα, μας υποδέχεται μια εικονογράφηση του Oliver με τον Harland, ένα μικρό εικαστικό πορτραίτο τους, γιατί όπως ο ίδιος έχει άλλωστε δηλώσει, το βιβλίο αυτό το έχουν γράψει ουσιαστικά μαζί!

Άκρως συγκινητικές στις δύο τελευταίες σελίδες, η εικόνα του πατέρα να αγκαλιάζει το βρέφος με ολόκληρο το γαλαξία πάνω του, θυμίζοντας μπόμπιλο κρεμαστό και γύρω του ολόκληρη η ανθρωπότητα να εκτείνεται στο άπειρο σαν μια πολύχρωμη γραμμή αναμονής βοηθών, υπενθυμίζοντάς μας ότι χρειάζεται ένα χωριό – το παγκόσμιο μας χωριό – για να μεγαλώσει η ζωή στη Γη.

Ένα πραγματικά υπέροχο παιδικό βιβλίο!

#1 New York Times bestseller, Καλύτερο βιβλίο του 2017 σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ, το δίκτυο NPR και την εφημερίδα Boston Glob.

«Γειά σου λοιπόν! Καλωσόρισες σε αυτόν τον πλανήτη. Τον ονομάζουμε Γη.

Στη Γη ποτέ δεν είσαι μόνος. Να το θυμάσαι.»

Σειρά: Oliver Jeffers

Ηλικία: από 3 ετών

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Σελίδες: 46

Διαστάσεις: 24 x 28 εκ.

 

Το βιβλίο Βρικόμαστε εδώ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος, και μπορείτε να το βρείτε στο Alice on Board

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment