Εξ αφορμής -“Στέλιος Κυριακίδης – Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό”

0 Comments 🕔09:19, 10.Νοέ 2017

Με αφορμή τον 35ο Επίσημο Μαραθώνιο της Αθήνας την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, και σε περίπτωση που δεν έχεις διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο (γιατί εγώ πρόσφατα το ανακάλυψα) σου συνιστώ την ανάγνωση ενός ιδιαίτερου βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2014 από τις εκδόσεις Πατάκη: «Στέλιος Κυριακίδης – Ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό

στέλιος κυριακίδης

Ένα βιβλίο γραµµένο από την εγγονή του Στέλιου Κυριακίδη, Μαρία Κοντού, σε συνεργασία µε τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό περιγράφει με απλό και συγκινητικό τρόπο τη ζωή αυτού του μεγάλου Έλληνα που ενάντια σε όλες τις γνωματεύσεις των γιατρών πως δεν θα τα καταφέρει, αδύναμος και υποσιτισμένος, το έτος 1946 στις 20 Απριλίου και αφού έχει υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι φέρει ο ίδιος την ευθύνη αν του συμβεί κάτι, θα βρεθεί στο σημείο εκκίνησης για να λάβει μέρος στον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης των 42.195.

Θα αγωνιστεί απέναντι στους σπουδαιότερους αθλητές της εποχής.

στέλιος κυριακίδης

στέλιος κυριακίδης

στέλιος κυριακίδης

στέλιος κυριακίδης

Ανάμεσα στους δρομείς ήταν και ο κορυφαίος Αμερικανός Τζόνι Κέλι. Ο Κυριακίδης έμεινε πίσω τα πρώτα χιλιόμετρα, για να εξοικονομήσει ενέργεια για το τέλος. Σιγά σιγά ξεκίνησε να ανεβάζει ταχύτητα και να προσπερνάει τους υπόλοιπους δρομείς….θα πετύχει να χαρίσει στη βασανισμένη πατρίδα του τη χαρά της νίκης αλλά και να τραβήξει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου πάνω στο μεγάλο δράμα της.

Η νίκη ήταν δική του. “For Greece” φώναξε καθώς τερμάτιζε με χρόνο 2:29:27που ήταν ο καλύτερος τότε στην Ευρώπη.

στέλιος κυριακίδης

«Ο κοκαλιάρης Έλληνας» όπως τον αποκαλούσαν οι διοργανωτές έγινε ξαφνικά «ο απόγονος του Φειδιππίδη». Όταν τον ρώτησαν «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;» και ενώ του προσφέρθηκαν χρήματα για να γίνει επαγγελματίας αθλητής ενώ είχε προτάσεις για να γίνει ηθοποιός, απάντησε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα. Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου».

Και αυτό έκανε. Η νίκη του ήταν η αιτία που φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη ξανά μετά από την κατοχή και οι Έλληνες, παρά τον εμφύλιο πόλεμο, βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν….

στέλιος κυριακίδης

Η ανθρωπιστική βοήθεια και τα χρήµατα που συγκεντρώνει µετά τη νίκη του από τους οµογενείς της Αµερικής, το περίφηµο «πακέτο Κυριακίδη», χαρίζουν ανακούφιση στην Ελλάδα της µετα-κατοχικής περιόδου, ενώ ο ίδιος τιμάται ως εθνικός ήρωας για την ανεκτίμητη προσφορά του στην πατρίδα.

Στην πόλη της Βοστώνης έχει στηθεί άγαλμα που τον απεικονίζει να τρέχει και δίπλα του να στέκεται ο Σπύρος Λούης….

στέλιος κυριακίδης

στέλιος κυριακίδης

Η ζωή του έγινε ντοκιμαντέρ με τίτλο “The journey of a warrior” από το αμερικανικό δίκτυο ΝBC, το οποίο απέσπασε βραβείο Emmy.

Ένα βιβλίο σεμνό, γραμμένο με αγάπη και ειλικρίνεια για έναν άνθρωπο πρότυπο αξιών, για ένα ήρωα πλέον, παρουσιάζει την ιστορία του που σίγουρα αξίζει να διαβάσουμε τα παιδιά μας για να μάθουν καλύτερα τις έννοιες αποφασιστικότητα, και μεγαλοψυχία, πείσμα και αγάπη ενώ παράλληλα προσφέρει και ένα κίνητρο για τον αθλητισμό.

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Σγουρός Γιώργος,Κοντού Μαρία
Εικονογράφος : Σγουρός Γιώργος

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<