Βιβλίο Οι Μέλισσες – Μοναδικό γνωστικό ταξίδι

0 Comments 🕔17:16, 24.Σεπ 2018

Οι Μέλισσες – Εκδόσεις Μικρή Σελήνη

Από τη μία πλευρά ο εικονογράφος Piotr Socha ο άνθρωπος πίσω από μερικές βραβευμένες εικονογραφήσεις περιοδικών όπως το Ηarvard Business Review, το Machina αλλά και παραγωγές στην τηλεόραση της Πολωνίας που του έδωσαν και το βραβείο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή (1999) και από την άλλη πλευρά o Wojciech Grajkowski που κάποτε υπήρξε επιστημονικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας της Πολωνίας. Ένας παράξενος συνδυασμός εκρηκτικός θα έλεγα που δεν είχε τυχαία ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μία έκρηξη γνώσης και ομορφιάς – το βιβλίο Μέλισσες που στην Ελλάδα μας έφεραν οι εκδόσεις Μικρή Σελήνη.

Ένα βιβλίο με ένα και μοναδικό περιεχόμενο – τη ζωή και τις συνήθειες μιας μέλισσας. Και αν κανείς απορήσει τότε θα υπογραμμίσω πως πρόκειται για ένα διαθεματικό βιβλίο, ένα ταξίδι εξερεύνησης του μαγικού κόσμου της μέλισσας με πολλούς και ενδιαφέροντες σταθμούς – στην ανατομία, στην ιστορία, στη μυθολογία, στη μαγειρική, στην αρχιτεκτονική, στην τεχνολογία, στη γεωγραφία, στην ιατρική.

Μια διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο που δημιουργεί μια μελιστάλαχτη ιστορία που δεν αφήνει κανένα κενό. Ένα σημείο συνάντησης των μελισσών ανά τους αιώνες, από την βιβλική τους παρουσία, στον αρχαίο κόσμο αλλά και την αιγυπτιακή και τη σλαβική παράδοση, των Πολωνών, των Αιθιόπων, των Ασιατών μελισσοκόμων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά κα του Ναπολέοντα.

Ένα βιβλίο που σε προκαλεί να μάθεις για το χορό των μελισσών, το βιο-μιμητισμό και τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιγράφουν τη φύση στα επιστημονικά τους επιτεύγματα, για την επικονίαση, μια σχέση αμοιβαίου κέρδους για τα φυτά και τα έντομα, για την πρώτη γνωριμία του ανθρώπου με τις μέλισσες που μαθαίνουμε μέσα από τοιχογραφίες 8000 ετών, για την παγανιστική γιορτή της κουπάλα αλλά και πολλές άλλες παραδόσεις των σλαβικών φυλών. Τέχνες και τεχνικές, έθιμα και συνήθειες, δοξασίες και θρύλοι, γιατροσόφια και συνταγές όλα μπορεί να τα συναντήσεις σε αυτό το βιβλίο που αρμονικά συνδέει επιστημονικές γνώσεις και φαινομενικά ετερόκλητες πληροφορίες, με κοινό παρανομαστή τις μέλισσες.

Η ζωντανή εικονογράφηση του Piotr Socha αναδεικνύεται από το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου, με κάθε σαλόνι να καταπιάνεται με ένα θέμα, έναν κόσμο ή ένα μύθο που σε καθηλώνει με την πρωτότυπη πληροφορία δίχως να κουράζει αλλά να σε προσκαλεί να συνεχίσεις αυτό το γνωστικό ταξίδι, περιπλανώμενος ανάμεσα στον κόσμο αυτού του μικρού εντόμου που κάθε άλλο παρά ανιαρό δεν είναι.

Οι Μέλισσες είναι ένα βιβλίο-πρότυπο αφού καταφέρνει να απαγκιστρωθεί από τους ηθικοδιδακτισμούς, τα στεγανά των βιβλίων μάθησης και γνώσης και να προάγει μια νέα εκπαιδευτική αντίληψη της ανάγνωσης.

Θα το βρείτε εδώ

Επίσκεψη Piotr Socha στην Ελλάδα – 5ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος

piotr-socha

Ο αγαπημένος εικονογράφος του βιβλίου Μέλισσες, έρχεται για να γνωρίσει το βιβλιοφιλικό κοινό της Αθήνας στο πλαίσιο του 5ου Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού Περίπατου που θα λάβει χώρα στο νέο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα της Πολωνικής Πρεσβείας και θα πλαισιωθεί από παράπλευρες εκδηλώσεις που θα ενθουσιάσουν τους μικρούς μας φίλους!

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

– 12 μ.μ. – 2:30 μ.μ.

θα πραγματοποιηθούν παιδικά workshops μελισσοκομίας παρέα με τον εικονογράφο και με την πολύτιμη βοήθεια του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών.
Τα εργαστήρια θα έχουν διάρκεια 30-45 λεπτά και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τα παιδιά θα μπορέσουν να ακούσουν τον εικονογράφο να τους μιλά για τη δουλειά του και τη σχέση του με τη μέλισσα και στη συνέχεια θα επεξεργαστούν αληθινές κυψέλες, θα μάθουν για την κοινωνία της μέλισσας και τον ρόλο της στη φύση, θα δουν τα προϊόντα της και θα εξοικειωθούν με τη δουλειά του μελισσοκόμου. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στην βοηθητική αίθουσα, εντός του χώρου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

– 3 μ.μ. – 3:30 μ.μ.

θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Piotr Socha στην κεντρική σκηνή της εκδήλωσης.
Ο εικονογράφος θα κάνει αναλυτική αναφορά στο έργο του, αλλά και στο γιατί επέλεξε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Η ομιλία του θα είναι κατάλληλη για το παιδικό ακροατήριο μιας και η παρουσίαση είναι φτιαγμένη για το παιδικό κοινό. Θα μιλήσει και για τη νέα του δουλειά που μόλις κυκλοφόρησε στην Πολωνία και σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα. Η κεντρική σκηνή θα βρίσκεται στο χώρο του “Πύργου των Βιβλίων”, μέσα στο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Kείμενα: Wojciech Grajkowski
Εικονογράφηση: Piotr Socha
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 5 – 99+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *