Ας μιλήσουμε για τον κόσμο μας: Τρία παιδικά βιβλία που εμπλέκουν ολόκληρο τον κόσμο σε μια «γλυκιά συνωμοσία»

0 Comments 🕔07:26, 05.Nov 2021

«Ευλογημένη είναι η εποχή η οποία εμπλέκει ολόκληρο τον κόσμο σε μια συνωμοσία αγάπης» – Hamilton Wright Mabie

Παιδικά βιβλία για τον κόσμο

H ζωή μας δεν είναι ανεξάρτητη από τη ζωή των άλλων. Μια αόρατη κλωστή θα την ενώνει με τις ζωές των άλλων είτε θέλουμε είτε όχι. Μια κλωστή που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων μέχρι και σήμερα και ακούραστα ακολουθεί το κουβάρι της σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Η ζωή μας δεν είναι η μόνη ξεχωριστή. Υπάρχουν δισεκατομμύρια ξεχωριστές και υπέροχες ζωές εκεί έξω σε ολόκληρο τον κόσμο που περιμένουν να τις γνωρίσουμε, και να τις μοιραστούμε. Η ζωή μας εδώ σε αυτήν εδώ τη γωνιά του κόσμου επηρεάζει σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό τη ζωή κάποιου άλλου, σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Αυτά και πολλά ακόμα είναι μερικά από τα μηνύματα των βιβλίων που συγκεντρώσαμε εδώ και που αξίζει να διαβάσουν από τους μικρούς και τις μικρές αναγνώστριες. Παιδικά βιβλία γνώσης, και κατανόησης που θα επιτρέψουν στους μελλοντικούς πολίτες αυτού του κόσμου να έχουν το μυαλό, την καρδιά και τα μάτια τους ανοιχτά: στην αδυναμία, στη διαφορετικότητα, στην ανάγκη.

Αυτός είναι ο κόσμος μας – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο-ύμνος στην πολιτισμική και περιβαλλοντική ποικιλομορφία του κόσμου μας – ένα αξέχαστο ταξίδι που ζωντανεύει στα μάτια των νεαρών αναγνωστών: τους λαούς, τις συνήθειες και την άγρια ζωή σε 20 μέρη του πλανήτη.

Οδηγοί μας, ισάριθμα παιδιά που μας μιλούν για τα ζώα και τα φυτά που ζουν γύρω τους, τον καιρό του κάθε τόπου, τις γιορτές και τα φεστιβάλ που απολαμβάνουν, τα ρούχα που φορούν, τον τρόπο που μαθαίνουν, τις γλώσσες που μιλούν, τα σπορ με τα οποία καταπιάνονται και τα παιχνίδια που παίζουν.

Κάνε ένα ταξίδι στον κόσμο και γνώρισε 20 παιδιά με πολύ διαφορετικό τρόπο ζωής. Ταξίδεψε στα λαξευτά σπίτια της Καππαδοκίας συντροφιά με την Εσρίν και γνώρισε την πόλη της Γκιόρεμε που τα σπίτια είναι χτισμένα μέσα σε ένα βράχο, κολύμπησε με χελώνες σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο του Νότιου Ειρηνικού, στο Βανουάτου συντροφιά με τη Μονίκ, απόλαυσε συντροφιά με τη Νέζι το Βόρειο Σέλας στο βραχώδες νησί Σορόγια στη Βόρεια Νορβηγία ή περπάτησε με τη Μομόκο ανάμεσα στις ανθισμένες κερασιές στο χωριό της Καμιγιάμα στο ιαπωνικό νησί Σικόκου.

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την αφρικανική σαβάνα, εμείς οι άνθρωποι ζούμε σε πολλούς διαφορετικούς τόπους και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μας ενώνουν όμως τα στοιχεία που έχουμε κοινά.

Ένα βιβλίο που καλλιεργεί το ενδιαφέρον για τον ευρύτερο κόσμο και τα ταξίδια, για την ποικιλομορφία και τη διαφορετικότητα, για την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα βιβλίο που θα λατρέψουν οι μικροί και μικρές αναγνώστριες μέσα από τις πολύχρωμες εικόνες του, τα σύντομα και περιεκτικά του κείμενα και τις ευφάνταστες περιπέτειες που τους αποκαλύπτουν ότι μπορούν να ζήσουν σε όλες τις γωνιές του πλανήτη μας.

Συγγραφέας: Tracey Turner
Μετάφραση: Ειρήνη Παϊδούση
Εικονογράφηση: Αsa Gilland

Τι συνέβαινε στον κόσμο ταυτόχρονα – Εκδόσεις Διόπτρα

Μέσα από χάρτες και εικονοσύμβολα μπορούμε να παρακολουθήσουμε μπροστά στα μάτια μας να ξεδιπλώνεται ολόκληρη η παγκόσμια ιστορία. Και μπορεί πολύ συχνά να φαντάζει περίπλοκη και δυσνόητη όμως μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου τα παιδιά μπορούν, με μία και μόλις ματιά να γνωρίσουν μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα που ταυτόχρονα συνέβαιναν σε ολόκληρο τον κόσμο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Έτσι θα γνωρίσουν ότι την ίδια εποχή που χτίζονταν οι πυραμίδες της Αιγύπτου σε κάποια γωνιά της Γης ζούσαν ακόμη μαμούθ, πως η ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο έγινε την ίδια περίοδο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, ότι το 1961, χρονιά που η Ανατολική Γερμανία ύψωσε το τείχος του Βερολίνου, ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα.

Ταυτόχρονα με έξυπνο τρόπο, το βιβλίο αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος στα σημαντικά γεγονότα που χαρακτήρισαν ή πρωταγωνίστησαν σε κάποια από τις ιστορικές περιόδους που παρουσιάζονται. Έτσι μερικοί πολιτισμοί όπως οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, ή οι Αζτέκοι αλλά και μεγάλα γεγονότα όπως η Γαλλική Επανάσταση, ο δρόμος του μεταξιού ή ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος αναλύονται σε δικά τους μεγάλα κεφάλαια, όπου περιγράφεται η συμβολή τους στον κόσμο και το κομμάτι τους μέσα στο μεγάλο παζλ της Ιστορίας.

Περιπλανηθείτε στον χρόνο και ανακαλύψτε τι συνέβαινε την ίδια εποχή σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εξερευνήστε τον παγκόσμιο χάρτη και δείτε την ιστορία και τον πολιτισμό διάφορων λαών σε κάθε περίοδο. Εντοπίστε τις παράλληλες ιστορικές γραμμές και συνδέστε όλα εκείνα τα σημαντικά γεγονότα που συμπληρώνουν το παζλ της παγκόσμιας ιστορίας.

Συγγραφέας: Philip Parker
Ξενόγλωσσος Τίτλος: The history of everywhere – All the stuff that you never knew happened
Μεταφραστής: Βιολέττα Ζεύκη

Αν η Γη είχε 100 ανθρώπους – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Για να κατανοήσουμε κάτι πελώριο, κάτι που φαντάζει αδύνατο να συλλάβει το μυαλό λόγω μεγέθους, πρέπει να το αναγάγουμε σε κάτι διαχειρίσιμο, εύπεπτο. Να το αποτυπώσουμε σε εικόνα και οι αριθμοί να μικρύνουν αναλογικά.

Έτσι λοιπόν για να κατανοήσουμε τον κόσμο μας, τα χαρακτηριστικά του εκείνα που επηρεάζουν ή και όχι, τη ζωή, το βιβλίο μάς παρουσιάζει μια ευφάνταστη σκέψη: αν η Γη ήταν ένα χωριό με 100 κατοίκους; Για φαντάσου!
Και για να πάρεις μια μικρή μόνο ιδέα:

– 84 άνθρωποι έχουν μαύρα μαλλιά, 11 έχουν καστανά, 3 έχουν ξανθά και 2 κόκκινα
– 80 άνθρωποι έχουν ασφαλή κατοικία αλλά υπάρχουν 20 που δεν έχουν
– 89 άνθρωποι έχουν τροφή και δεν πεινούν, αλλά υπάρχουν 11 που η τροφή για αυτούς δεν είναι αρκετή. Και αυτό τώρα φαντάσου το σε συνδυασμό με το ότι το ένα τρίτο περίπου του φαγητού που παράγεται στον κόσμο, πετιέται στα σκουπίδια.
– 10 άνθρωποι έχουν στα χέρια τους το 85% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ 90 άνθρωποι μοιράζονται το υπόλοιπο.

Και αυτή είναι μια πολύ έξυπνη ιδέα που είχε η Jackie McCann. Σε αυτό το παγκόσμιο χωριό, πόσοι θα ήταν οι άντρες και πόσες οι γυναίκες; Πόσοι θα προέρχονταν από την Ασία ή από την Αφρική; Πόσοι θα είχαν πρόσβαση σε τροφή, σε πόσιμο νερό, σε ηλεκτρικό ρεύμα ή θα είχαν δικό τους σπίτι; Πώς θα ήταν άραγε η ζωή τους;

Mε επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες και με την πλούσια και παραστατική του εικονογράφηση, αυτό το βιβλίο θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πόσα πολλά έχουμε κοινά αλλά και να ανακαλύψεις όσα επηρεάζουν σημαντικά τις ζωές μας.

Οι μικροί και οι μικρές αναγνώστριες θα αναγνωρίσουν όλα εκείνα τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη ζωή μας. Μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις και να δημιουργήσουμε το μέλλον που επιθυμούμε.

Συγγραφέας: McCann Jackie
Εικονογράφος: Cushley Aaron
Μεταφραστής: Κέλλυ Δημοπούλου

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment