Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο – Οδύσσειες

1 Comment 🕔14:09, 14.Oct 2016

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο – Οδύσσειες

Όταν πρόκειται για το πρώτο μουσείο αυτής της χώρας και τον εορτασμό του, ακόμα και όταν απαιτούνται επειγόντως επισκευές και όταν πρόκειται για περιοδική έκθεση για τα συναρπαστικά κατορθώματα των ανθρώπων που υπό αντίξοες συνθήκες χάραξαν το δικό τους ένδοξο, επιτυχημένο ή και τσακισμένο δρόμο τρέχεις, τρέχεις να θαυμάσεις, να εμπνευστείς, να δείξεις. Kαι φυσικά μιλάμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο λοιπόν γιορτάζει τα 150 του χρόνια με μία περιοδική έκθεση με τίτλο «Οδύσσειες»- ένα συμβολικό, ποιητικό αφήγημα για το περιπετειώδες ταξίδι του ανθρώπου εμπνευσμένο από την Οδύσσεια και συνοδοιπόρους το ίδρυμα Νιάρχος αλλά και το Ευγενίδειο Ίδρυμα. Έπρεπε κάποια στιγμή να στρέψουμε το βλέμμα μας και σε αυτό το Μουσείο αφού όλη την αίγλη πια του την έχει κλέψει το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το περπατήσαμε εσωτερικά σχεδόν όλο το Μουσείο αναζητώντας την είσοδο για την περιοδική έκθεση Οδύσσειες και αν και το βήμα μας ήταν γοργό και ανυπόμονο για τη συνάντηση με τις Ιθάκες μας, πολλά ήταν τα έργα που κοντοσταθήκαμε και δεκάδες εκείνα που προσπεράσαμε δίχως να δώσουμε την πρέπουσα σημασία. Γιατί στους διαδρόμους και στις μεγάλες του αίθουσες αυτό το Μουσείο που άνοιξε τις πόρτες του το 1866 διηγείται χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίσαμε ήταν το επιβλητικό πρασινωπό άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Δία (ένα ερώτημα που εξακολουθεί να μένει αναπάντητο) με τα κορίτσια να τσακώνονται για να δώσουν την απάντηση, αλλά και στη Μεγάλη Κόκκινη Αίθουσα όπως αποκαλείται, το «Παιδί με το Άλογο». Ένα χάλκινο αριστούργημα που μοιάζει να κινείται όταν το κοιτάς από μπροστά, αφού η κίνηση των μυών αλόγου και του αναβάτη έχουν αποτυπωθεί με τελειότητα.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Οι κόκκινοι τοίχοι είναι λατρεμένοι και φυσικά πήρε φωτιά η μηχανή μου στην εικόνα της υπέροχης κυρίας που με μεγάλο ενδιαφέρον άκουγε τις πληροφορίες με τα ειδικά ακουστικά.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – ΟΔΥΣΣΕΙΕΣ

Και όταν πλέον φθάσαμε στην είσοδο της περιοδικής έκθεσης το χρώμα και οι ήχοι σου έδιναν την απάντηση στον ερώτημα αν βρίσκεσαι στο σωστό σημείο. Βαθύ έντονο μπλε καλύπτει τους τοίχους, ενώ ανάγλυφα ξύλα με τη συμβολή του καταληκτικού φωτισμού μοιάζουν να ταξιδεύουν στους αιώνες και παρασύρεσαι και εσύ μαζί. «Έτσι κι αλλιώς στα μέρη τα δικά μας ταξιδεύαμε» λέει ο Οδυσσέας Ελύτης.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Η έκθεση όπως διάβασα και κατάλαβα, προσπαθεί να αφηγηθεί με συμβολισμούς, αγάλματα, εικόνες, λέξεις και ήχους, το περιπετειώδες ταξίδι του ανθρώπου στον χρόνο. Χωρίς να αναδιηγείται το μυθολογικό έπος του Ομήρου, η έκθεση εμπνέεται από τον χαρακτήρα του Οδυσσέα και αφηγείται, μέσα από εμβληματικά αλλά και λιγότερο γνωστά έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το μακρύ χρονικό του ανθρώπου που δοκιμάστηκε, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασέψει το περιβάλλον, να αναζητήσει φυσικούς πόρους, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντες του, να δημιουργήσει πολιτείες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξης του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Το μαρμάρινο σύμπλεγμα της Αφροδίτης με τον Πάνα και τον Έρωτα εντυπωσιάζει στην έξοδο ενώ η ποίηση με στίχους κορυφαίων Ελλήνων ποιητών όπως ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος σε κατευθύνει νοητικά δημιουργώντας άκρως επιτυχημένα γέφυρες ανάμεσα στο παρελθόν, και το παρόν.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Ένας κρυμμένος πράσινος παράδεισος μας παρέμεινε στον κήπο του Μουσείο. Ένας χώρος που δε γνώριζα αλλά και ένας χώρος προικισμένος από την φύση αλλά και την τέχνη. Όμορφα δέντρα, φυτά και μία μικρή λίμνη στη μέση διαμορφώνουν τον κήπο του μουσείου και ανάμεσά τους μερικά έργα σύγχρονης τέχνης.

Η μεταμόρφωση του κήπου που είναι εμπνευσμένη από τις περίστυλες αυλές της αρχαιότητας, έγινε με αφορμή τους εορτασμούς του Μουσείου για τα 150 χρόνια. Ωστόσο είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσε το εσωτερικό καφέ να είναι ακόμα πιο εξελιγμένο αισθητικά. Έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε καφέ νοσοκομείου. Σε αντίθεση πάντα με τον υπέροχο, φωτισμένο και λαμπερό κήπο!

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Αν λοιπόν αυτό το ΣΚ δεν έχετε κανονίσει, προτείνω μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τις Οδύσσειες. Τόσο για τη μόνιμη έκθεση όσο και για τις Οδύσσειες. Μια συγκινητική συμβολική διαδρομή που θα αποβεί λυτρωτική και παρήγορη για όλους μας.

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

Αποχαιρετώντας το Μουσείο και κατηφορίζοντας προς την Πατησίων ένα νεαρό ζευγάρι που ήμουν σίγουρη ότι είχα ξαναδεί αλλά μπορούσα να θυμηθώ τις λεπτομέρειες, παρέα με ένα σκύλο, με σταμάτησε. Αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για σκύλο οδηγό καθώς ένας από τους δύο, μάλλον η γυναίκα που κρατούσε και ένα πλαστικό μπαστούνι ήταν τυφλή.

Στα αγγλικά με ρώτησαν που είναι η στάση για το κόκκινο λεωφορείο του Δήμου που κάνει tour στα αξιοθέατα της Αθήνας. Καθώς δε γνώριζα, ρώτησα τον περιπτερά ο οποίος και μου έδειξε την κόκκινη στάση μερικά μόλις μέτρα δίπλα μας που είχα προσπεράσει. Πλησιάζω πάλι το ζευγάρι που με περίμενε παραδίπλα και με ενθουσιασμό τους πληροροφώ
– Να εδώ είναι η στάση. Τι βλέπετε;
Η απάντηση ήταν αναπάντεχη. Σαν κεραυνός έπεσε πάνω μου
– Όχι δεν βλέπουμε. Είμαστε και οι δύο τυφλοί!

Τότε θυμήθηκα. Τους είχα δει λίγο πιο πριν στο Μουσείο. Το είχαν επισκεφθεί για να θαυμάσουν τη μόνιμη αλλά και περιοδική έκθεση Οδύσσειες. Κάπου θα «ψηλάφησαν” στη διαδρομή και εκείνοι τη ζωή τους όπως όλοι μας. Μόνο που εκείνοι το έκαναν με χαμόγελο στα χείλη!

αρχαιολογικό μουσείο - οδύσσειες

ΠΕΠΗ

Το άρθρο Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο – Οδύσσειες, έχει γραφτεί για το blog.aliceonboard.gr και όλες οι φωτογραφίες ανήκουν στo προσωπικό μου αρχείο. Την τελευταία φωτογραφία με την Αλίκη την αγαπώ και την έχει τραβήξει η φίλη μου kidscloud.gr

you may also like:

About Author

1 Comments

  1. 🕔 11:59, 15.Nov 2016

    Kathy

    Η έκθεση πρέπει να ήταν εκπληκτική! Θα ήθελα πολύ να την δω παρέα με τα παιδιά! Δεν ξέρω πότε θα είναι η επόμενή μου επίσκεψη στην Αθήνα αλλά το αρχαολογικό μουσεό είνα στην λίστα

    reply comment

Write a Comment