Ένα μυστήριο για τον … μπούφο Νο 10. Μπερδέματα στο Αιγαίο – Διαβάσαμε και ξεκαρδιστήκαμε

0 Comments 🕔16:20, 23.Jul 2020

Ένα μυστήριο μέσα σε ένα παιδικό βιβλίο που λατρέψαμε!

Tα τελευταία χρόνια διαβάζω πολλά παιδικά βιβλία. Άλλες φορές από επαγγελματική διαστροφή, άλλες από μητρικό ένστικτο και άλλες για την απόλαυση. Δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από κείμενα που η αξία τους μετριέται σε κλίμακα γέλιου, με μονάδα μέτρησης τα χαχανητά που προκαλούν στον αναγνώστη τους. Και υπάρχει ένα ελληνικό, αχτύπητο σε αυτή την κατηγορία παιδικών βιβλίων που ακούει στο όνομα Γιώργος Κωνσταντινίδης και Σωτήρης Μητρούσης. Ένα δίδυμο που κάθε ενήλικας θα ήθελε να έχει γνωρίσει στην παιδική του ηλικία ώστε να καταφέρει να ξεπεράσει την οδύνη της εσωστρέφειας και της σοβαρότητας, και κάθε παιδί νιώθει πως ταυτίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η σχέση τους είναι καρμική και γεννήθηκε όχι μόνο για την υπέροχη συντροφιά που ο ένας προσφέρει στον άλλον αλλά για κάτι μεγαλύτερος από τους ίδιους: την διασκεδαστική εμπειρία της ανάγνωσης που προσφέρουν οι ιστορίες που από κοινού έχουν σκαρφιστεί, κάποιες φορές με λίγη έμπνευση από τους μικρούς τους φίλους.

 

Ένα μυστήριο για τον … μπούφο Νο 10

Πριν από μερικά χρόνια λοιπόν, γεννήθηκε η ιδέα για τη σειρά το «Μπλοκάκι ενός UFO» μια σειρά με 5 τίτλους και κείμενα που οι μικροί τους φίλοι έστελναν από Ελλάδα και Κύπρο και ο Σωτήρης με τον Γιώργο επεξεργάζονταν και συσκεύαζαν σε βιβλία.  Και ακολούθησε ο Μπούφος, ένα πλάσμα που σε μαγνητίζει αμέσως όχι για την ευφυία του, μήτε για την καπατσοσύνη του, αλλά για την καταπληκτικά θεότρελη, αξεπέραστη, μοναδική και «γκαφατζίδική» (αν υπάρχει τέτοιο επίθετο) προσωπικότητά του που ισορροπεί ανάμεσα στην περιπλοκότητα της ζωής του και σε μια γλυκιά ευαισθησία – αν δεν υπήρχε εκείνος, δεν θα ήταν … περίπλοκη και η ευαισθησία του δυστυχώς σπάνια αναγνωρίζεται.

Η σειρά με τον τίτλο «Ένα μυστήριο για τον … Μπούφο» μετράει ήδη 10 τίτλους και η τελευταία της πρόσφατη περιπέτεια την συναντάει κανείς στα βιβλιοπωλείο με το γαλανό χρώμα, το χρώμα του καλοκαιριού και του πελάγους με τον υπότιτλο “Μπερδέματα στο Αιγαίο”.

O αγαπημένος Στέλιος ή αλλιώς, χιουμοριστικά Στέλιος ετοιμάζεται με την οικογένεια του, συντροφιά πάντα με τον αγαπημένο του Ιάσονα, τον μικρότερο αδελφό του, για μια κρουαζέρια στο Αιγαίο και φυσικά μια στάση στην εντυπωσιακή Σαντορίνη. Διστακτικά και λίγο βαριεστημένα ετοιμάζει την βαλίτσα του, αφού εφοδιάζεται με όλον τον απαραίτητο κατασκοπικό του εξοπλισμό επιβιβάζεται στο κρουαζεριόπλοιο. Και όλα θα αποκτήσουν ενδιαφέρον, όταν η τσάντα του, διόλου ξεχωριστή, θα μπερδευτεί με την τσάντα του κυρίου που κάθεται αναπαυτικά στο σαλόνι του κρουαζιερόπλοιου και ψιθυριστά τον ακούνε να λέει «μην ανησυχείς, δεν θα καταλάβουν ότι εξαφανίστηκε». Αυτή και μόνο η φράση πυροδοτεί στο μυαλό του Στέλιου τον «κατασκοπικό» του μηχανισμό και με συνεργό τον Ιάσωνα θα ζήσουν μια συγκλονιστική περιπέτεια, βρίσκοντας την λύση στο μυστήριο.

 

ΜΠΑΝΤ ΠΑΚ ή ΜΠΑΚ ΠΑΚ;

Ένα απίστευτο βιβλίο γεμάτο μυστήριο, με έναν ιδιαίτερο πρωταγωνιστή που σχολιάζει εύστοχα, καυστικά και με χιούμορ την επικαιρότητα. Θα γελάνε και τα μουστάκια του και εσένα μπαμπά και μαμά όταν θα το διαβάζεις, ενώ οι σχέσεις με τους γονείς του ακολουθούν το ίδιο απολαυστικό μοτίβο. Το Brexit αλλά και τα αγγλικά μπαίνουν στο στόχαστρο του συγγραφέα από τις πρώτες κιόλας σελίδες με το ΜΠΑΝΤ ΠΑΚ να έχει την τιμητική του σε μια ξεκαρδιστική ροή διαλόγων. Γιατί ποιος είπε πως το σωστό είναι ΜΠΑΚ ΠΑΚ; Ο αγαπητός μας Στέλιος, η αλλιώς Μπούφος έχει άλλη άποψη.

Οι παραφράσεις γίνονται το μεγάλο του όπλο. Το «μάνιουαλ» αποκτά άλλη σημασία στο στόμα και στο μυαλό του, το BREXIT έχει διαφορετικές ρίζες από εκείνες που νόμιζες ότι έχει και το MELON δεν είσαι πάντα σίγουρος για το τι σου επιφυλάσσει και αν θέλεις μερικά tips για το πως να  φτιάξεις τις καλοκαιρινές σου βαλίτσες, τότε αν δεν θέλεις να μείνεις με ένα βρακί και ένα μαγιό, μην ακούσεις τον Στέλιο.

Ο Ιάσονας  ο μικρός του αδελφός, αν και αρχικά δεν θα σου γεμίσει το μάτι, οι γνώσεις και η υπομονή του, θα σώσουν πολλές φορές τον Στέλιο μας. Και αν νομίζεις πως πρόκειται για μια μόνο ξεκαρδιστική ιστορία μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι θα μάθεις πολλά: για τα καράβια, τη γέφυρα που βρίσκεται ο καπετάνιος, την ίσαλο γραμμή (και το πάθημε του πατέρα του Στέλιου όταν ήταν ναύτης) αλλά και για το Χρυσό Αίγαγρο των Φηρών πουυ βρέθηκε σε ανασκεφές στη Σαντορίνη και χρονολογείται από το 17ο π.Χ αιώνα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο απολαυστικά παιδικά βιβλία που πιστέψτε με θα θέλετε να διαβάσετε και εσείς. Ευφυές και ευρηματικό χιούμορ, εικονογράφηση που ενισχύει οπτικά κάθε έξυπνο μονόλογο ή διάλογο, και σίγουρα θα αποκτήσει τους φανατικούς του αναγνώστες ακόμα και ανάμεσα σε παιδιά που δεν είναι «φανατικοί βιβλιοφάγοι

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment