Άριολ – Ένας γαϊδαράκος για το καλοκαίρι και όχι μόνο

0 Comments 🕔12:22, 23.Ιούλ 2019

Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, μόνιμη παρέα λίγο πριν τον ύπνο η αφήγηση ενός βιβλίου, είτε από εμένα είτε από τον μπαμπά της. Στα 7 της χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει την Α δημοτικού, η αναγνωστική ικανότητα, αν και όχι απολύτως κατακτημένη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο, και παρόλο που το διάβασμα του βιβλίου, είναι η βραδινή μας απόλαυση κάποιες φορές, το πρώτο βράδυ που δε μας ζήτησε αλλά την βρήκαμε αγκαλιά με τον Άριολ να κοιμάται, ανακουφίστηκα. Τα παιδικά βιβλία με τον ένα, ή τον άλλον τρόπο, την κέρδισαν.

Ποιος είναι ο Αριόλ;

Ο Αριόλ είναι ένας μπλε γαϊδαράκος με γυαλιά. Είναι σκανταλιάρης και άκρως συμπαθητικός. Ζει σε ένα προάστιο με τον μπαμπά και τη μαμά του. Ο καλύτερος φίλος του είναι ένα γουρούνι.

Η σειρά κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κόκκινο, με 4 πλέον παιδικά βιβλία και κάθε ένα, περιλαμβάνει 12-13 περιπέτειες του Αριόλ και των φίλων του και είναι το πρώτο της σειράς. Θα ακολουθήσουν περισσότεροι από 6 τόμοι.

Στον πρώτο τόμο, με τίτλο  «Ένας γαϊδαράκος, όπως εσύ κι εγώ», ο Αριόλ, είναι ερωτευμένος με μια όμορφη αγελαδίτσα από την τάξη του. Ο δάσκαλος του είναι ένας μεγάλος σκύλος και ο καθηγητής γυμναστικής, ένας χοντρός κόκορας. Με λίγα λόγια, ο Αριόλ είναι ακριβώς όπως εσύ κι εγώ.

Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο ο “Ιππότης Ίππος”, παρακολουθούμε 13 περιπέτειες του Αριόλ με αφετηρία εκείνη με ένα album με αυτοκόλλητα και πλέον έχουν προστεθεί στη σειρά της ελληνικής έκδοσης και 2 ακόμα βιβλία: το “Κολλητοί και Αυτοκόλλητοι” και το “Μια όμορφη αγελαδίτσα“.

Ολόκληρη η σειρά, χαρακτηρίζεται ως comic strip, εικονογράφηση δηλαδή με τη μορφή κομικ με σύντομη, ζωντανή και συνήθως χιουμοριστική αφήγηση. Κάθε βιβλίο, περιλαμβάνει 12-13 σύντομες περιπέτειες του Αριόλ και των φίλων, χωρίς κάποια χρονική συνέχεια, σε κάθε μια από τις οποίες προβάλλονται με διασκεδαστικό τρόπο αρετές και αξίες σημαντικές για τους μικρούς αναγνώστες, αλλά και οι αγωνίες, οι ανησυχίες τους, ζητήματα δηλαδή που αφορούν την καθημερινή τους ζωή, στο σχολείο, στις πρώτες φιλικές τους σχέσεις, στο παιχνίδι.

Θα ταυτιστούν με τον Αριόλ και όλους τους πρωταγωνιστές της σειράς, με το ανθρώπινο σώμα και το κεφάλι ζώου, θα καθησυχαστούν με τα παρόμοια ζητήματα που τους απασχολούν, θα διασκεδάσουν με τις περιπέτειες τους και πάνω από όλα, θα εισαχθούν εύκολα και απολαυστικά στον κόσμο του βιβλίου και σταδιακά θα περάσουν σε αναγνώσματα με περισσότερο κείμενο.

Οι περιπέτειές του, μου θυμίζουν κάτι από τα δικά μου πρώτα αναγνώσματα με κόμικ, με τον Μίκυ Μάους πρωταγωνιστή. Aς μην φοβούμαστε τα κομικς εμείς οι γονείς. Το διάβασαμε:  είναι απολαυστικό και ευεργετικό σε όποια μορφή. Και ο μικρός μας φίλος Αριόλ έχει την «τέλεια μορφή» για να γίνει αγαπητός.

Μικρό και πρακτικό σχήμα στη μεταφορά, ζωντανοί, χιουμοριστικοί και λιτοί στο λόγο, διάλογοι, απολαυστική εικονογράφηση, μικρές και διασκεδαστικές ιστορίες. Τι άλλο αναζητά κανείς από ένα παιδικό βιβλίο για μικρά παιδιά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι;

«Πρώτα τα διαβάζεις στον ΑΡΙΟΛ, και μετά τα ζεις και συ!»

Ρώτησα τη Βάλια τι είναι αυτό που της αρέσει στον Αριολ

  • Μου αρέσει γιατί αυτός και ο φίλος τους ο Ραμόνο κάνουν διάφορα πράγματα αστεία και ζουν περιπέτειες και θέλω να διαβάσω και τα 12 βίβλια. Μια ημέρα που γύριζε σπίτι του από το σχολείο, έχασε τα κλειδιά και γύριζε γύρω γύρω…πολύ πλάκα.

Οι δημιουργοί του Αριόλ

Ο Μαρκ Μπουταβάν γεννήθηκε το 1970 στη Ντιζόν και μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό ανάμεσα σε λόφους, λιβάδια, πεδιάδες κι αμπέλια, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του σημείωμα στην ιστοσελίδα του Γάλλου εκδότη του. Από αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον βρέθηκε στο Παρίσι όπου σπούδασε και άρχισε να εργάζεται ως γραφίστας, εικονογράφος και συγγραφέας κόμικ.

Ο δημιουργός του Μουκ (εκδ. Κόκκινο) και του συναρπαστικού του κόσμου, στις ιστορίες με ήρωα τον μικρό Αριόλ υπογράφει την εικονογράφηση. Τη σειρά με τον μπλε γαϊδαράκο συνδημιούργησε με τον Εμανουέλ Γκιμπέρ, ο οποίος υπογράφει το σενάριο. Ο Γκιμπέρ γεννήθηκε το 1964 στο Παρίσι και είναι εικονογράφος και story boarder. Έχει βραβευτεί πολλές φορές για τη δουλειά του.

 

Κείμενο: Emmanuel Guibert
Εικονογράφηση: Marc Boutavant

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινο
Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Όλη τη σειρά παιδικά βιβλία Αριόλ, μπορείτε να τη βρείτε στο Alice on Board 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment