Play Opera app – Όπερα για μικρούς

0 Comments 🕔11:55, 12.Jan 2016

Λίγοι είναι εκείνοι που προσωπικά γνωρίζω και ακούν κλασική μουσική και όπερα στην καθημερινότητά τους. Και εγώ επίσης δεν είμαι μία από αυτές. Ωστόσο έχει τύχει να ακούσω κομμάτια που με έχουν συγκινήσει και μου έχουν απλά ξυπνήσει συναισθήματα που δε φανταζόμουν. Η καρδιά ξαφνικά ακολουθεί ένα δικό της ρυθμό, βρίσκει ένα δικό της μονοπάτι και σε αφήνει άφωνο.

music_opera for kids

Πρόσφατα παρατήρησα επίσης πως όταν τυχαία σε κάποιο κρατικό κανάλι βρέθηκα μπροστά σε ένα αφιέρωμα για τους μεγάλους τενόρους του κόσμου, τα κορίτσια απλά μαγνητίστηκαν. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσαν επίσημα όπερα αλλά η πρώτη τους επαφή είχε γίνει με την παιδική παράσταση η Βασίλισσα του χιονιού.

Πρόθεσή μου δεν είναι να σας παρουσιαστώ ως παντογνώστρια αλλά τα πλεονεκτήματα του ακούσματος όπερας από την παιδική κιόλας ηλικία είναι μοναδικά. Αν και κάποιοι από εμάς ίσως έχουν ακούσει τον μύθο ότι τα παιδιά που ακούν Mozart γίνονται πιο έξυπνα από τα άλλα, σας πληροφορώ ότι δεν στέκει και το διάβασα εδώ.

Όμως όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες η κλασική μουσική ενισχύει την σωματική μας υγεία και σταθερότητα, μειώνοντας το στρες, απαλύνοντας τον σωματικό πόνο, και ενισχύοντας την μνήμη. Συμβάλλει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, διδάσκει χρόνους, χρησιμοποιεί ποιητική γλώσσα (ομοιοκαταληξίες, ρίμες), επιτρέπει την οπτικοποίηση και βοηθάει στην καλή εκφορά του λόγου. Συμβάλλει στην ψυχική μας ηρεμία, και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με έρευνες που έχουν διεξαχθεί.

Πριν από μερικές λοιπόν ημέρες κατέβασα τη χρωματιστή και υπέροχη εφαρμογή Play Opera app για το ipad που μπορεί να αποτελέσει μία ιδανική πρόταση επαφής των παιδιών με την Όπερα. Το Play Opera app σχεδιάστηκε από τη γνωστή πλέον Dada Company σε συνεργασία με την Opera XXI, άρα φέρει μία αξιόπιστη υπογραφή και προσφέρει σε παιδιά από 5-12 ετών μία πολύ super εισαγωγή σε πέντε διάσημες όπερες Μεγάλων συνθετών: Magic Flute (ο Μαγικός αυλός) του Mozart, Turandot από τον Puccini, La Cenerentola από τον Rossini, o Rigoletto του Verdi, και Luisa Fernanda από τον Federico Torroba.

opera app mozzart

Ένας συνδυασμός κλασικής μουσικής και εικόνας, αφού την εικονογράφηση έχουν αναλάβει Ισπανοί καλλιτέχνες προκειμένου να προσελκύσουν τη διάδραση με τα μικρά χεράκια και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μικρών φίλων. Και αυτό είναι και το υπέροχο καθώς κάθε ένας από τους καλλιτέχνες έχει δώσει και το προσωπικό του στίγμα. Για παράδειγμα στον Μαγικό Αυλό βλέπουμε 2 χαρακτήρες, δύο χρωματιστά πουλιά που δραπετεύουν από το δάσος. Μία περιπέτεια που ξετυλίγεται με μαγικό τρόπο με τη μουσική και τα χρώματα για οδηγό. Παράλληλα γίνεται και μία απολαυστική εισαγωγή στον τρόπο με τον οποίο η όπερα ως μέσο δίνει ζωή σε μία ιστορία. Για παράδειγμα η La Cenerentola, βασίζεται στο γνωστό σε όλους παραμύθι της Σταχτοπούτας.

opera app puccini

Πιστεύω ειλικρινά πως η απαγόρευση της χρήσης των Tablets από τα παιδιά δεν είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε την τεχνολογία όταν τη χρησιμοποιούν τα μικρά χεράκια με τρόπο δημιουργικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό. Και υπάρχουν εφαρμογές που πραγματικά είναι υπέροχες και μπορούν να απογειώσουν τη φαντασία.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment