Μικρή εξόρμηση – Ορεινή Ναυπακτία

0 Comments 🕔12:39, 09.May 2017

Μικρή εξόρμηση – Ορεινή Ναυπακτία

Ήταν λίγο πριν το Πάσχα όταν αποφασίσαμε να κάνουμε μία μικρή απόδραση οι δυό μας. Από το αστικό τοπίο, από την ιδιότητά μας ως γονείς και λίγο να ξαναθυμηθούμε πως είναι να κάθεσαι για λίγο σε ένα βράχο και να ατενίζεις μία χαράδρα, να βλέπεις το γεράκι να πετάει πάνω από τις οξιές και το μόνο που ακούς είναι η ανάσα σου που γίνεται όλο και πιο γρήγορη όταν ανεβαίνεις τα τραχιά μονοπάτια.

Η Ορεινή Ναυπακτία ή Kράβαρα όπως συνηθιζόταν να την λένε παλιότερα διαπίστωσα πως είναι ένας συναρπαστικός ορεινός προορισμός που κρατιέται μακριά από το μαζικό τουρισμό και προσφέρεται για φυσιολάτρες.

Μικρό οδοιπορικό

Πήραμε το Ferry Boat από το Ρίο, περάσαμε στη Ναύπακτο και από εκεί σε απόσταση περίπου 50 χλμ που αν ακούγονται λίγα σου επιφυλάσσουν ένα άκρως απαιτητικό φιδίσιο δρόμο που σε αποζημιώνει με το μοναδικό καταπράσινο τοπίο του. Ακολουθήσαμε τις πινακίδες προς Λιμνίτσα, Τερψιθέα, Ελατού, Ανω Χώρα.

Το τοπίο αρχικά γνώριμο αλλά μετά από περίπου 10 χλμ, η θερμοκρασία μειώνεται και μπροστά σου ορθώνονται τα πρώτα έλατα – νιώθεις ότι σύντομα θα δεις τα επόμενα να κουβαλούν χιόνι στα κλαδιά τους.

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Προορισμός μας, το κέντρο και ουσιαστικά και το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής, η Άνω Χώρα. Φθάσαμε αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά το Πάσχα και αμέσως καταλάβαμε ότι το μοναδικό, ντυμένο στα πράσινα τοπίο θα μας συντροφεύσει για τις επόμενες 2 ημέρες μας – μαζί με τους λιγοστούς εναπομείναντες χωρικούς με τους οποίους και απολαύσαμε ένα αγώνα ποδοσφαίρου – αξία ανεκτίμητη.

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Το παλιό όνομά της Ανω Χώρας ήταν Μεγάλη Λομποντίνα όπως διάβασα σε ένα έντυπο και ήταν το μεγαλύτερο από τα χωριά των Κραβάρων. Κυρίως οι κάτοικοι ασχολούνταν με το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, που δυστυχώς χωρίς την υποστήριξη του κράτους, σύντομα εγκαταλείφθηκε και σιγά σιγά οι κάτοικοι κατηφόριζαν προς τις μεγάλες πόλεις. Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν ξαναγύρισαν και τα ηνία της τουριστικής εξέλιξης πήραν τα χωριά γύρω από τον Παρνασσό.

Ορεινή Ναυπακτία

Ορεινή Ναυπακτία

Μία γρήγορη βόλτα στο χωριό και αμέσως για παιδάκια στον Πλάτανο. Ξεκούραση και έτοιμοι την επόμενη ημέρα για μία μικρή ξενάγηση.

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Βόλτα στους δρόμους της Ά. Χώρας – στην πλατεία της Ανω Χώρας δεσπόζει ο ναός της Αγ. Παρασκευής με τα δύο καμπαναριά του και δίπλα στην κεντρική πλατεία, η προτομή του Κοσμά Αιτωλού.

Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

«Να σπουδάζετε και εσείς, αδελφοί μου, να μανθάνετε γράμματα όσον ημπορείτε. Και αν δεν εμάθετε οι πατέρες, να σπουδάζετε τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά, διότι και η Εκκλησία μας είνε εις την ελληνικήν. Και αν δεν σπουδάσης τα ελληνικά, αδελφέ μου, δεν ημπορείς να καταλάβης εκείνα οπού ομολογεί η Εκκλησία μας».

Τα λόγια του Πατήρ Κοσμά Αιτωλού, που είχε διδάξει και το σχολείο της Άνω Χώρας. Το σημερινό Δημαρχείο και Πολιτιστικό Κέντρο της περιοχής ήταν το σχολείο στο οποίο ήταν δάσκαλος.

Σε ελάχιστη απόσταση, μουσειακό είδος πια, το λεωφορείο της γραμμής, που μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’80 εκτελούσε το ηρωικό ταξίδι από τη Ναύπακτο για τα χωριά των Κραβάρων. Ο Καρνάβαλος. Το παλιό λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε τα δρομολόγια της “Άγονης γραμμής” μέχρι το 1983 – Ναύπακτος προς τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. «Ο μπάρμπα-Γιάννης ο Λώλος ήταν ο οδηγός του ιστορικού Καρνάβαλου, που ένωνε τον πολιτισμό με την άγονη γραμμή. Το δρομολόγιο περιπετειώδες, γιατί δεν μετέφερε μόνο επιβάτες, αλλά και ζώα γουρούνια, κατσίκες, κότες.

Σήμερα δεσπόζει σχεδόν ως σήμα κατατεθέν εκείνης της εποχής στο κεφαλοχώρι Άνω Χώρα.
Έριξα μία ματιά πατώντας στις μύτες των ποδιών μου μέσα από τα κλειστά του παράθυρα και τους είδα όλους….άλλοτε σκυθρωπούς και ταλαιπωρημένους και άλλοτε αγκαλιασμένους με φωτεινά τα πρόσωπά τους να αγκαλιάζονται και να εύχονται Χριστός Ανέστη

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Διαμονή – Μείναμε

Μείναμε στα Πέτρινα, ένα πετρόκτιστο συγκρότημα στην Άνω Χώρα με όμορφη θέα στο χωριό. Διαθέτει μεγάλη γκάμα δωματίων με τζάκι. Εμείς επιλέξαμε μία κατοικία που πραγματικά ήταν ευρύχωρη και άνετη. Περιλαμβάνει πρωινό και σίγουρα είναι μια άκρως αξιοπρεπής πρόταση σε καλή τιμή.

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Ο ιδιοκτήτης είναι πολύ φιλικός, νοιάζεται για τον τόπο του για αυτό και διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις ποδηλασίας και πεζοπορίας.

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Μικρή εξόρμηση - Ορεινή Ναυπακτία

Το χωριό διαθέτει και άλλα ξενοδοχεία όπως το Crystal Palace σε εξαιρετικό σημείο, το Chalet Ξένιος που αρχικά θέλαμε να πάμε αλλά δυστυχώς είχαν εξαντληθεί τα δωμάτια, αλλά και το νεόδμητο Ξενώνας Ορεάδες που διαθέτει και πισίνα.

Για φαγητό

– Στην Άνω Χώρα το πρώτο μας βράδυ φάγαμε νόστιμα παΪδάκια στην ταβέρνα το Πλατάνι ενώ το επόμενο βράδυ μας, καθίσαμε στο ζεστό ταβερνάκι «Αποδοτία» . Στον δρόμο από Ελατού για Ανω Χώρα υπάρχει το καφέ εστιατόριο «Λώλος» (6977 622217) που αν και διαβάσαμε πολύ καλά σχόλια, δεν εντυπωσιαστήκαμε – σαφώς δεν περίμεναν κόσμο!

Αξίζει να επισκεφθείς

Μονή της Αμπελακιώτισσας. Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Αμπελακιώτισσας, είναι μία από τις σημαντικότερες μονές του Δήμου Ναυπακτίας σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό (παλαιά ονομασία Κοζίτσα) και 17χλμ. από την Άνω Χώρα. Θα χρειαστείτε περίπου 20-25 λεπτά οδικώς καθώς ο δρόμος είναι στενός με στροφές αλλά το τοπίο καταπληκτικό. Το μεσημέρι στις 14.30 κλείνει και ξανανοίγει μετά τις 16.30 για αυτό κα προτείνω, σε περίπτωση που την επισκεφθείτε να μάθετε τις ώρες λειτουργίας. Εμείς δυστυχώς δεν προλάβαμε να μπούμε.

Την Ελατού, χωριό χτισμένο μέσα σε ελατόδασος, τη Τερψιθέα, όμορφο χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά και τον Πλάτανο, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχεις διαθέσιμο χρόνο. Γιατί δυστυχώς εμείς σε δύο ημέρες δεν προλάβαμε όσα θα θέλαμε.

– Να κάνεις τη διαδρομή από την Άνω Χώρα προς τον καταρράκτη Τσούρνα και φυσικά να επισκεφθείς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (είναι στο δρόμο σου). Εδώ θα βρείς χάρτη της διαδρομής προς τον καταράκτη Τσούρνα. Και φυσικά εδώ πολλές πληροφορίες για διαδρομές πεζοπορίες στην ορεινή ναυπακτία.

– Την Άνω Χώρα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στις 04-05/06 που διοργανώνεται το 2ο Άθλο Κραβάρων με οργανωμένη πεζοπορία σε όλα τα μοναδικά μονοπάτια της περιοχής. Πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Μικρή εξόρμηση – Ορεινή Ναυπακτία

Μείναμε σιωπηλοί να ατενίζουμε το τοπία απολαμβάνοντας ελληνικό καφέ, περπατήσαμε τους έρημους δρόμους του χωριού με μία φωτογραφική μηχανή στο χέρι, κοιτάξαμε μέσα από τα επτασφράγιστα παντζούρια για κάποιο ίχνος ζωής, ανηφορίσαμε τους φιδίσιους σκληροτράχηλους στενούς δρόμους με διάθεση περιπέτειας και δώσαμε υπόσχεση να ξαναέρθουμε. Περισσότερο προετοιμασμένοι, και σίγουρα με περισσότερο χρόνο.

Ζούμε σε ευλογημένο τόπο με πολλές κρυφές ακόμα ομορφιές για πολλούς από εμάς. Και η ανακάλυψή τους μπορεί να γίνει μία καταπληκτική αφορμή διασκέδασης αλλά και γνώσης για τα παιδιά μας. Ας δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλα, λιγότερο προβεβλημένα σημεία του τόπου της να μας αποκαλυφθούν.

x

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment