O Ραφτάκος των λέξεων. Μία οικοτεχνία συναισθημάτων που απολαύσαμε

0 Comments 🕔09:24, 22.Οκτ 2019

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Ο Ραφτάκος των λέξεων του Αντώνη Παπαθεοδούλου είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία. Πρωτοκυκλοφόρησε το 2012 στη σειρά Μικρές Καληνύχτες των εκδόσεων Μεταίχμιο και πέντε χρόνια μετά, αφού βέβαια είχε εξαντληθεί, ανατυπώθηκε σε μέγεθος και έκδοση που του αξίζει.

Η αλληγορική ιστορία του ραφτάκου, μια ιστορία φτιαγμένη από λέξεις και αφιερωμένη στις λέξεις, φέτος τον χειμώνα ζωντανεύει από την ομάδα Μικρός Νότος στη σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη και έρχεται να πλημμυρίσει τις καρδιές μας με την αγάπη, τη ζεστασιά και τη μαγεία της.

Ο ραφτάκος ζει σε μια πόλη μικρή σαν χωριό και ντύνει όλους τους κατοίκους της με ρούχα σε όλα τα χρώματα και τα σχήματα που βάζει ο νους. Ρούχα ραμμένα και πλεγμένα με λέξεις! Με τη βοηθεια των δύο βοηθών του, αλλά και του- η αλήθεια είναι-ενθουσιώδους κοινού, καταφέρνει να διαλέξει και να ταιριάξει τις λέξεις μεταξύ τους, ώστε τα ρούχα που δημιουργεί να καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών του.Κι αυτοί,ας μην πολυκαταλαβαίνουν τα σπάνια νήματα και τις κλωστές του – η ουσία είναι πως φεύγουν απ’ το μαγαζί του ευτυχισμένοι! Το πέρασμα του χρόνου ωστόσο θα φέρει το μεγάλωμα της πόλης, την αστικοποίηση, τις ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο ζωής, την τυφλή υπακοή στις επιταγές της μόδας.

Ο ραφτάκος απομένει χωρίς πελάτες, σταδιακά και χωρίς ανθρώπους να πει έστω μια καλημέρα. Μόνο που όταν καταφτάνει ένας άγριος χειμώνας και τα τυποποιημένα ρούχα δεν αρκούν να ζεστάνουν τους κατοίκους της πόλης, η κυρία που πουλά τα κάστανα ανακαλεί στη μνήμη της τον ραφτάκο και τη σπάνια τέχνη με την οποία τής είχε πλέξει το πιο ζεστό πουλόβερ. Το ραφείο ξαναποκτά ζωή και τα ρούχα του ραφτάκου αρχίζουν και πάλι να ζεσταίνουν τους συμπολίτες του.

Είναι δύσκολο να αναπαραστήσεις σκηνικά ένα κείμενο που μιλά για τη μαγική φύση των λέξεων. Όμως η ομάδα Μικρός Νότος, γνωστή και από άλλες παραστάσεις της γι’ αυτήν την feelgood αίσθηση που δημιουργεί, καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία στο κοινό. Ειδικά στο φινάλε, με ένα σκηνοθετικό εύρημα, που ενθουσιάζει τους μικρούς θεατές, τονίζει πολύ παραστατικά πως οι λέξεις δεν είναι στατικές και άκαμπτες, αλλά τυλίγουν τρυφερά τους ανθρώπους, άλλοτε ζεσταίνοντας, άλλοτε δροσίζοντας, μα πάνω από όλα συντροφεύοντας και παρηγορώντας.

Στην πραγματικότητα, το ραφτάδικο του ήρωα είναι μία οικοτεχνία συναισθημάτων, σκέψεων, αισθήσεων, όλων αυτών των θαυμαστών πραγμάτων που κουβαλάνε οι λέξεις. Οι τρεις ηθοποιοί, λειτουργούν σαν σύνολο, έχουν μεγάλη ευελιξία στις μεταμορφώσεις, χορεύουν , τραγουδούν και διακρίνονται για την εκφραστική τους ποικιλία.

Μια παράσταση η οποία μέσα από ένα μωσαϊκό χρωμάτων, λέξεων, κλωστών και μουσικών, δημιουργεί ένα πολύχρωμο υφαντό εικόνων που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο στα παιδιά.

 

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί από το 2012 διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική από γνωστά, παραδοσιακά αλλά και πρωτότυπα μουσικά όργανα, ενώ αντλεί τα θέματά της από ιστορίες, μύθους, παραδόσεις και παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση.

«Σχεδιάζουμε από καρδιάς παραστάσεις με ευθύνη και σεβασμό, που έχουν στο κέντρο το παιδί και την ουσιαστική διάδραση και σχέση του με τους ηθοποιούς», τονίζει η Χρύσα Διαμαντοπούλου, ηθοποιός-ειδικευμένη στο Θέατρο στην Εκπαίδευση, καλλιτεχνική διευθύντρια στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. «Εστιάζουμε σε παραμύθια του παππού και της γιαγιάς και, μαζί με συνεργάτες που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους, σχεδιάζουμε την κάθε επιμέρους δράση, από τα σκηνικά αντικείμενα και τα κοστούμια μέχρι τις δραστηριότητες, τα παιχνίδια και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που προτείνουμε στους δασκάλους, οι οποίοι μας εμπιστεύονται, στο χώρο του θεάτρου ή στο σχολείο».

 

Οι παραστάσεις απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών.

Όλες οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.

 Οι συντελεστές

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Θεατρική διασκευή-στίχοι τραγουδιών: Τίνα Γιωτοπούλου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβάρας

Καλλιτεχνική επιμέλεια-επιμέλεια κειμένου-βοηθός σκηνοθέτις: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Πλατύραχος

Εικαστική επιμέλεια-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρδα

Επιμέλεια κίνησης: Άννα Ανουσάκη

Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Γιούλη Καρναχωρίτη

Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος

Σχεδιασμός-διδασκαλία ρυθμικού τοπίου: Γιώργος Τζαβάρας

Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Πλατύραχος

Επιστημονικός σχεδιασμός διαδραστικού μέρους: Φλώρα Σπύρου

Γραφιστικός σχεδιασμός υλικού: k2design

Υπεύθυνη Τύπου: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Παραγωγή: ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ

 

Πληροφορίες για την παράσταση

Ημερομηνίες: από 6 Οκτωβρίου 2019 έως 12 Απριλίου 2020

Ημέρα & ώρα παράστασης: κάθε Κυριακή στις 12:00 και καθημερινές για σχολεία, Διάρκεια: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (άνω των 10 ατόμων, ομαδικό: 8 ευρώ)

Οργάνωση σχολικών παραστάσεων: 210 3803197& 698 5970285, texnes.paidi@gmail.com

www.mikrosnotos.gr| www.facebook.com/MikrosNotos | info@mikrosnotos.gr

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<