Coco – Μεξικάνα ή όχι θα υποκλιθείς

0 Comments 🕔20:28, 14.Dec 2017

Coco – Μεξικάνα ή όχι θα υποκλιθείς
Η νέα ταινία της Pixar – μία αποκάλυψη

Πόσο υπέροχο να βλέπεις ταινία κινουμένων σχεδίων και να μην θέλεις να τελειώσει. Εκεί μέσα στο σκοτάδι ένιωσα τον ενθουσιασμό ενός μικρού παιδιού που θέλει να ακολουθήσει το όνειρό του, την απογοήτευσή του όταν η ίδια του οικογένεια στάθηκε εμπόδιο, αλλά και τον υπέρτατη αγάπη του για αυτή την ίδια την οικογένεια του. Και τελικά μια γλυκιά σκέψη πως ακόμα και όταν οι αγαπημένοι μας φεύγουν, η δική τους ανάμνηση στις καρδιές μας τους κρατάει ζωντανούς.

Ο λόγος για τη νέα ταινία της Pixar Coco που μετά από δύο χρόνια μετά τον συμπαθή, αλλά μέτριο «Καλόσαυρο» επιστρέφει στις πρωτότυπες ιδέες, εμπνευσμένες αυτήν τη φορά από τη μεξικανική κουλτούρα.

coco η ταινία

Λίγα λόγια

Ήρωας του «Coco» είναι ο μικρός Μιγκέλ, ερωτευμένος με τη μουσική και θαυμαστής του θρυλικού μαριάτσι και κινηματογραφικού σταρ Ερνέστο δε λα Κρουζ. Στον πρόλογο όμως της ταινίας μας έχει γίνει γνωστή, μέσω ενός αριστοτεχνικά αφηγημένου μέρους της ταινίας με χρήση μεξικάνικης γιρλάντας (ή αλλιώς papel picado), μια παλιά τραυματική ιστορία που έχει αναγκάσει την οικογένεια Ριβέρα να απαγορεύει αυστηρά εδώ και γενιές οποιασδήποτε μορφής ενασχόληση με τη μουσική, καθώς πιστεύουν ότι αποτελεί κατάρα γι’ αυτούς.

Σύμφωνα με την ιστορία της οικογένειας Ριβέρα, πριν από πολλές δεκαετίες, ο προπάππους του Μιγκέλ εγκατέλειψε τη σύζυγό του για να ακολουθήσει το όνειρό του ως μουσικός, αναγκάζοντας την προγιαγιά του μικρού να αναλάβει τα ηνία της οικογένειας και να απαγορεύσει δια παντός τη μουσική στους κόλπους της φαμίλιας.

Έτσι παρακολουθούμε το Μιγκέλ, θέλοντας να συμμετάσχει σε έναν τραγουδιστικό διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο την ξεχωριστή Ημέρα των Νεκρών, να αναγκάζεται να φτάσει στα άκρα για να βρει κιθάρα. Θα επιχειρήσει να «δανειστεί» αυτήν που εκτίθεται στο μουσείο του Δε λα Κρουζ, γεγονός που θα τον μεταφέρει μαγικά στη Χώρα των Νεκρών, όπου κατοικούν μόνο πεθαμένοι. Και εκεί θα αποκαλυφθούν πολλά για την ιστορία των προγόνων του.

coco η ταινία

coco η ταινία

Η μεξικανική μουσική (υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας τραγουδιού για το «Remember me» από τους Kristen Anderson-Lopez και Robert Lopez, γνωστούς από το Frozen), εικονογραφία και λαϊκή παράδοση κυριαρχούν και εμπνέουν τους Λι Άνκριτς κι Έιντριαν Μολίνα σε ένα μαγευτικό ταξίδι με γραφικούς χαρακτήρες, φολκλορικούς ήχους και ζωηρά χρώματα.

Το ταξίδι του Miguel είναι μία οπτική φαντασία. Το σκηνικό εντυπωσιάζει με τη λάμψη και τα ζωντανά του χρώματα, και να προσθέσεις τις φιγούρες δημιουργήματα της πιο ζωντανής φαντασίας πετούν στους αιθέρες (αν υπάρχουν τέτοιε στη Χώρα των Ποργόνων) τότε αρχίζεις να ανρωτιέσαι μήπως η μετά θάνατον ζωή σου μπορεί να είναι πιο φαντασμαγορική από αυτή που ζεις τώρα ως θνητός….

«Η Ήμερα των Νεκρών είναι μία πολύ σημαντική παράδοση. Θα καλούσα τους πάντες στον κόσμο να την αγκαλιάσουν γιατί είναι μία αντανάκλαση της ζωής και του θανάτου. Σου δίνει μια πιο ισχυρή αίσθηση της ύπαρξης, της μνήμης, της ιστορίας του ποιος είσαι και το ποιος θέλεις να είσαι», δήλωσε ο ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, που έχει «δώσει» τη φωνή του στην ταινία.

coco η ταινία

Μια ταινία που θίγει με ιδιαίτερο τρόπο το δίλημμα «οικογενειακές αρχές ή προσωπικές αξίες», ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει τη σημαντικότητα της μνήμης μετά την απώλεια της ζωής των αγαπημένων μας αφού λήθη μπορεί να τους δώσει τον «τελειωτικό» θάνατο.

Πλοκή, αγωνία, χιούμορ, μουσική, συναίσθημα και ανατροπή τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν. Ένα καταπληκτικό animation που σε καμία περίπτωση δεν απευθύνεται μόνο στους μικρούς φίλους – απεναντίας!

Οι περισσότερες φιγούρες στην ταινία είναι σκελετοί αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αγχώνει, φοβίζει ή προκαλεί ανησυχία στους μικρούς μας φίλους. Προσωπικά θα πρότεινα μία μικρή κουβέντα (εφόσον φυσικά το θέμα του θανάτου είναι μέσα στην ημερήσια agenda σας μαζί τους) για να έχουν μία εικόνα αυτού που πρόκειται να δουν.

Πριν από το «Coco», τόσο στην αγγλόφωνη όσο και στη μεταγλωττισμένη του μορφή, προβάλλεται η 21λεπτη μικρού μήκους «Η Περιπέτεια του Όλαφ», spin off του «Ψυχρά κι Ανάποδα».

Μην τη χάσετε!

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment