6 λόγοι για να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους

0 Comments 🕔15:48, 20.Μάρ 2016

6 λόγοι για να γνωρίζουμε νέους ανθρώπους

Είσαι μήπως ένας από αυτούς που νιώθουν ότι οι νέες γνωριμίες είναι χάσιμο χρόνου; Έχεις νιώσει ή αισθανθεί άβολα και βαριεστημένα όταν πρόκειται να βρεθείς και να μιλήσεις με ανθρώπους που δε γνωρίζεις; Εμένα προσωπικά στο παρελθόν αυτό μου συνέβαινε πολύ συχνά. Όχι ότι εμφανιζόντουσαν καθημερινά προτάσεις εξόδου με νέους ανθρώπους και οι προσκλήσεις για πάρτυ και δείπνο με περίμεναν σε στοίβες κάθε μέρα, αλλά να ακόμα και εκείνες οι κάποιες λίγες που με ανάγκαζαν να βγω «έξω από την ζώνη άνεσής μου» με ανατρίχιαζαν. Τι θα πω τώρα μαζί τους; Και τι θα ακούσω; Προτιμώ να μείνω στο σπιτάκι μου. Είναι χαρακτηριστικό των εσωστρεφών και των τεμπέληδων αυτών – εμπίπτω και στις δύο κατηγορίες.

Να όμως που ακόμα και η τεχνολογία την τελευταία ειδικά δεκαετία, ενισχύει με το δικό της ξεχωριστό τρόπο την επικοινωνία και την συναναστροφή ακόμα και πίσω από παράθυρα υπολογιστών. Και η τεχνολογία μας έχει δείξει ένα δρόμο ευρύ με πολλές ευκαιρίες για επικοινωνία όταν η χρήση της γίνεται με σωστό τρόπο. Αλήθεια πόσους διαδικτυακούς φίλους έχεις αποκτήσει τον τελευταίο χρόνο στο Facebook που ίσως να μην τους έχεις ποτέ δει στη ζωή σου; Και τελικά μήπως είναι τόσοι πολλοί γιατί απλά δεν έχει ποτέ χρειαστεί να επικοινωνήσεις αληθινά μαζί τους; Μήπως δηλαδή κάπως έχουμε βολευτεί πίσω από τις οθόνες μας, διατηρούμε τις φιλίες μας, δε συγκρουόμαστε, δεν καταθέτουμε απόψεις και δεν ανταλλάσσουμε ιδέες;

6 λόγοι για να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους

Έχουμε μάλλον δημιουργήσει μία νέα γενιά, αυτή της κοινωνικής εσωστρέφειας. Συμφωνούμε με ένα Like, διαφωνούμε με ένα σχόλιο στην καλύτερη γιατί στη χειρότερη απλά αφαιρούμε αυτόν που έκανε το σχόλιο από τον κύκλο των φίλων μας με «δημοκρατικό τρόπο» και φυσικά ποτέ δεν συγκρουόμαστε γιατί απλά το θεωρούμε χάσιμο χρόνου.

Εχθές λοιπόν είχε γενέθλια μία φίλη μου. Αγαπημένος άνθρωπος τα τελευταία 3 χρόνια περίπου με κοινό σημείο επαφής αρχικά τα παιδιά μας και στην πορεία τα επαγγελματικά μας ενδιαφέροντα. Βρέθηκα λοιπόν καλεσμένη για δείπνο στο σπίτι της. Εκεί είχα την τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα σε 14 γυναίκες για να μοιραστούμε μαζί της αυτή την ημέρα, όλες χωρίς συνοδούς. Πήγα με μεγάλη χαρά για να της ευχηθώ τα καλύτερα για την 4η δεκαετία της ζωής της αλλά και με ένα μικρό κόμπο γιατί, με μία μόνη εξαίρεση τις υπόλοιπες καλεσμένες τις γνώριζα διαδικτυακά – είμαστε φίλες στο Facebook ντε αλλά δεν είχα την τιμή ποτέ να τις γνωρίσω in flesh…με το πραγματικό τους ανθρώπινο πρόσωπο.

Η ώρα κύλησε ανέλπιστα ευχάριστα και με μεγάλο θα έλεγα ενδιαφέρον. Άκουσα πολλές από τις δικές τους ιστορίες, σκαλίσαμε λίγο τα τα κοινά μας σταυροδρόμια, σκεφτόμουν τις προκλήσεις για τον καθένα που δεν διαφέρουν μεταξύ μας αλλά πάντα υπάρχει κάτι διαφορετικό στη διαχείριση, εμπνεύστηκα ειλικρινά από τις «μπαλκονάτες» κουβέντες μας με ένα τσιγάρο και ένιωσα ζεστασιά – με αυτή τη ρομαντική έννοια της ζεστασιάς όταν οι άνθρωποι πετούν τα βρωμερό τους ρούχο του ανταγωνισμού, της ζηλοφθονίας και της ίντρικας και απλά νοιάζονται.

Say Yes to new people

Και συνειδητοποίησα για μία ακόμη φορά πως η γνωριμία με νέους ανθρώπους είναι μοναδική. Εκεί που νιώθεις βαριεστημάρα να μοιραστείς τα εξώψυχά σου και να ανταλλάξεις κουβέντες που ίσως νομίζεις θα πέσουν στο πάτωμα γιατί τα αυτιά του άλλου δεν θα καταλάβουν, θα εκπλαγείς τελικά από το πόσες νέες κουβέντες θα υπάρξουν.
Έφυγα λίγο πριν το ξημέρωμα γιατί αφού με τη φίλη μου κάναμε ένα σχετικό κους κους λίγο πριν την αναχώρηση, στο δρόμο για το σπίτι, σκέφτηκα ότι η γνωριμία με νέους ανθρώπους έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα:

1. Όλοι έχουν μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Απλά κάποιες φορές χρειάζεται χρόνος να την ανακαλύψεις. Μπορείς να μάθεις πάντα κάτι νέο από τις καινούργιες γνωριμίες αν δώσεις την ευκαιρία. Αν και αρχικά μπορεί να νομίζεις πως δεν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον με τη σωστή προσοχή και γιατί όχι και τις σωστές ερωτήσεις, η αλήθεια θα λάμψει

2. Μπορεί να αποκτήσεις μία νέα φρέσκια ιδέα που ποτέ δεν είχες σκεφτεί ή που ακόμα και αν την είχες σκεφτεί, μπορεί να πάρει μία καλύτερη πιο ολοκληρωμένη μορφή στο μυαλό σου

3. Είναι πιθανό να αποκτήσεις μία νέα γνώση. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι που γνωρίζεις δραστηριοποιούνται στον ίδιο με εσένα χώρο τότε πραγματικά οι ανταλλαγή ιστοριών και πληροφορίων είναι πιθανό να σου προσθέσει μία νέα γνώση, μία σημαντική πληροφορία που δεν ήξερες ή που θα απαιτούσε χρόνο να την αποκτήσεις.

4. Ξεφεύγεις (ξεκολλάς) για λίγο από τον εαυτό σου, και στρέφεις το βλέμμα και προς άλλες διαφορετικές κατευθύνσεις. Η καθημερινότητα αλλά και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά μας «αναγκάζουν» να κάνουμε κύκλους γύρω από τους εαυτό μας και τη ζωή μας. Η γνωριμία και η επικοινωνία με κάποιον άλλον που πιθανώς ζει κάπως-ίσως διαφορετικά από εμάς να μας κάνει να βγούμε για λίγο έξω από το κουκούλι μας.

MEETING NEW PEOPLE

5. Αποκτάς μία νέα διευρυμένη αντίληψη για τη ζωή. Οι ιστορίες που θα ακούσεις, και ειδικά εκείνες που δεν θα κρίνεις αλλά θα προσπαθήσεις να κατανοήσεις θα λειάνουν τις γωνίες του μυαλό σου και θα προσθέσουν περισσότερες μοίρες.

6. Ίσως να μάθεις κάτι για τον εαυτό σου τελικά που δε γνώριζες. Μιλώντας με νέους ανθρώπους ακούμε τους εαυτούς μας να αφηγείται την ιστορία μας σε «τρίτο πρόσωπο» – σαν κάποιος άλλος να έχει ζήσει τη ζωή μας. Μέσω αυτή της αφήγησης μαθαίνουμε πολλά…..

Η ζωή είναι σίγουρα πολύ μικρή. Το γνωρίζουμε αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε πάντα. Και κάθε άνθρωπος που αποκλείουμε από την επικοινωνία επειδή απλά το θεωρούμε χαμένο χρόνο, μπορεί να είναι μία χαμένη ευκαιρία. Όλα -εντάξει ή τίποτα- μπορεί να ξεκινήσουν απλά από μία απλή κουβέντα. Από μία γνωριμία, από μια μικρή χαραμάδα ανταλλαγής λέξεων και ιδεών. Γιατί είμαστε άνθρωποι.

x

Υ.Γ. Ο πίνακας είναι δημιουργία της φίλης μου Ευγενίας Μαντά που είναι και ένας από τους νέους ανθρώπους που έχουν προστεθεί στη ζωή μου. Τον ονόμασα μόνη μου Human Jungle

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment