14/02 – Παγκόσμια Ημέρα Χάρισε ένα Βιβλίο

0 Comments 🕔09:28, 14.Φεβ 2017

14/02 – Παγκόσμια Ημέρα Χάρισε ένα Βιβλίο

Σήμερα κάποιοι γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο. Λίγο βαρετό για εμένα προσωπικά και ζητάω ταπεινά από όλους του ερωτευμένους της σημερινής ημέρας. Σκέφτηκα λοιπόν να το γιορτάσουμε αλλιώς. Με ένα αφιέρωμα σε μία άλλη μεγαλύτερη γιορτή – εκείνη της Παγκόσμιας ημέρας που φέρει το όνομα «Χάρισε ένα βιβλίο». Δεν το γνώριζα αλλά το πρωτοδιάβασα στην Κόκκινης Αλεπούς και σκέφτηκα να βάλω και εγώ ένα χεράκι για τη διάδοσή της.

παγκόσμια ημέρα χάρισε ένα βιβλία

Και πριν αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες θέλω να σου καταθέσω τη δική μου απλή ιστορία που με ενθάρρυνε να συνεχίσω το έργο της προσφοράς βιβλίων. Τα δωμάτια των κοριτσιών είναι γεμάτα βιβλία. Βιβλία πεντακάθαρα, φρέσκα, όμορφα. Βιβλία που μεταφέρονται ανάλογα με την ηλικία αλλά περιστασιακά και την ιστορία, από το δωμάτιο της Αλίκης στο δωμάτιο της Βάλιας. Βιβλία αγαπημένα που μου θυμίζουν πολλές αγαπησιάρικες ώρες μαζί τους. Αγαπώ τα βιβλία και κάθε μήνα προσθέτω στη βιβλιοθήκη αυτή από 5-10 βιβλία- κάποια μου τα προσφέρουν οι εκδόσεις αλλά τα περισσότερα είναι επιλεγμένα και αγορασμένα μετά από πολύωρη ανάγνωση στο πάτωμα ενός βιβλιοπωλείου.

Πριν κανά 2 μήνες περίπου και αφού πλέον έχω προσφέρει πολλά από τα βιβλία που είναι για μικρότερες ηλικίες στα σχολεία των κοριτσιών που τα συγκεντρώνουν στα πλαίσια του bookwave γέμισα ένα κουτί και στο δρόμο για το γραφείο μου σταμάτησα στο δημοτικό παιδικό σταθμό. Με μεγάλη προσοχή και λίγη αμηχανία χτύπησα την πόρτα και όταν μία πρόσχαρη κυρία με καλημέρισα της εξήγησα τι περιλαμβάνει το κουτί και την ρώτησα αν την ενδιαφέρει να της αφήσω τα βιβλία.

Ο ενθουσιασμός αναπάντεχος. Φούσκωσα από χαρά και ευτυχία που απογειώθηκε όταν η κυρία με το κουτί στα χέρια μπήκε στην αίθουσα που βρίσκονταν τα παιδιά και φώναξε: κοιτάτε τις μας έφερε αυτή η κυρία. Βιβλία. Φωνές πανηγυρικές με οδήγησαν στην εξώπορτα. Αυτό το επανέλαβα άλλες δύο φορές. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί νωρίτερα. Ναι ναι ο κόσμος χρειάζεται βιβλία. Βιβλία που δε μπορεί εύκολα να αποκτήσει.

παγκόσμια ημέρα χάρισε ένα βιβλία

Έτσι λοιπόν έρχομαι πάλι στην σημερινή ημέρα για να σας διαδώσω αυτή την υπέροχη γιορτή αλλά και το μήνυμα: χαρίστε ένα βιβλίο. Χαρίστε ένα βιβλίο σε ένα παιδάκι που γνωρίζετε, ενημερώστε τον παιδικό σταθμό, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό ή ακόμα και τα γυμνάσια και λύκεια στα οποία φοιτούν τα παιδιά σας για την ημέρα αυτή. Αναλάβετε σαν γειτονιά ή κοινότητα την πρωτοβουλία να μαζέψετε και να μοιράσετε βιβλία σε παιδιά που το έχουν ανάγκη, σε σχολεία που έχουν ανάγκη να μεγαλώσουν τις σχολικές τους βιβλιοθήκες, ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη συγκεκριμένη ημέρα.

Υπάρχουν ακόμα και νοσοκομεία που χρειάζονται να γεμίσουν τα ράφια των βιβλιοθηκών τους για να περνάει ευχάριστα η ώρα των παιδιών που πρέπει να είναι εκεί.

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην σελίδα του International Book Giving Day, στην Αγγλία, το ένα τρίτο των παιδιών δεν έχουν βιβλία να διαβάσουν ενώ στην Ελλάδα, η εικόνα είναι δυστυχώς παρόμοια, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης, τα πράγματα δυσχεραίνουν συνέχεια.

ΠΟΥ ΝΑ ΧΑΡΙΣΕΤΕ ΒΙΒΛΙΟ

Από την Κόκκινη Αλεπού πληροφορήθηκα για δύο ομάδες: η μία είναι οι Αρραγείς λέξεις και η δεύτερη η We Need Books. Οι Αρραγείς Λέξεις είναι μία παρέα λίγων ατόμων που έχουν σκοπό να προσφέρουν βιβλία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και για να το κάνουν πράξη ζητούν τη συμμετοχή μας με ένα πολύ απλά τρόπο- δωρίζοντας βιβλία. Μπορείτε πολύ απλά να επικοινωνήσετε μαζί τους και οι ίδιοι έρχονται στον χώρο σας να τα παραλάβουν. Περισσότερα εδώ στη σελίδα τους στο Facebook.

Η Ιωάννα Νισυρίου είναι το πρόσωπο πίσω από την οργάνωση We Need Books και όνειρό της «η δημιουργία μιας διαπολιτισμικής βιβλιοθήκης στο κέντρο της Αθήνας που θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους όσους μένουν εδώ, είτε είναι τα ελληνικά η μητρική τους γλώσσα είτε τα σουηδικά, τα αραβικά, τα ούρντου κ.ο.κ.”Ένας χώρος που θα μπορούμε να μάθουμε ο ένας για τον άλλο, να συζητήσουμε, να διδαχθούμε.” Όπως είπε χαρακτηριστά στο alternative.gr

Πάντα μπορείτε να απευθυνθείτε στις δημοτικές βιβλιοθήκες και εδώ θα βρείτε μια πλήρη λίστα με όλες τις δημοτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα ώστε να πληροφορηθείτε αν υπάρχει κάποια ανάγκη για προσφορά βιβλίων.

Αν είστε χρήστης των social media – να επικοινωνήσετε τις δράσεις σας χρησιμοποιώντας το hashtag #bookgivingday.

14/02 – Παγκόσμια Ημέρα Χάρισε ένα Βιβλίο

Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί για να διαδοθεί αυτό το μήνυμα. Γιατί η μάθηση, και η γνώση είναι ένα μεγάλο και μοναδικό ταξίδι με ανυπολόγιστη ανταμοιβή!

Π

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<