10 προτάσεις για μικρούς «βιβλιοφάγους»

0 Comments 🕔18:53, 21.Νοέ 2015

Όλα τα χρόνια της ζωής της με μικρές μόνο εξαιρέσεις, κάθε βράδυ της διαβάζω ένα βιβλίο πριν κοιμηθεί. Αρχικά διαβάζαμε όλο το βιβλίο αφού οι σελίδες του ήταν μέχρι 20 και οι λέξεις 20-33 ανά σελίδα, αλλά σε αυτή τη φάση της ζωής της, πλησιάζοντας αισίως τα 8 της χρόνια, διαβάζουμε μερικές μόνο σελίδες από ένα βιβλίο, αφού τη θέση των παιδικών βιβλίων έχουν αρχίσει να δίνουν τα αντίστοιχα της εφηβικής λογοτεχνίας.

Και ο λόγος είναι ένας: τα παιδικά χαριτωμένα μικρά και υπέροχα βιβλία μπορεί να τα διαβάσει μόνη με μεγάλη ευκολία και την ενθαρρύνω να το κάνει για να εξασκεί την ανάγνωσή της. Τα άλλα, τα «μεγάλα» έχουν μικρές γραμματοσειρές, δεν έχουν εικόνες αλλά της ενισχύουν την φαντασία της με εικόνες που το μικρό της μυαλό σχεδιάζει και ταυτόχρονα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό της.

Σε καμία περίπτωση όμως η ανάγνωση των βιβλίων δεν θέλω να γίνεται κατά αποκλειστικότητα από εμένα. Έτσι την ενθαρρύνω διαρκώς να διαβάζει και να ανακαλύπτει τη χαρά της ανάγνωσης αλλά και της ανακάλυψης νέων λέξεων. Πρόσφατα διάβασα μερικά διασκεδαστικά tips για να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση και τη γραφή ανάλογα πάντα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού.

reading tips 1
photo via

Οι 10 λοιπόν αγαπημένες μου προτάσεις για να ενθαρρύνουμε την ανάγνωση βιβλίων και τη γραφή, αφού τις έχω πρώτα φιλτράρει και εμπλουτίσει στηριζόμενη κυρίως στην εμπειρία που έχω από τις κόρες μου είναι:

1. Σχεδιάστε μαζί τη δημιουργία μίας οικογενειακής σας εφημερίδας. Εκεί μπορεί να γράφει τα σημαντικά νέα της ημέρας, να σχεδιάσει εικόνες για να συνοδεύσουν τις ειδήσεις. Μερικές ιδέες μπορεί να είναι: τα γενέθλια ή η γιορτή κάποιου, γεγονότα του σχολείου ή της γειτονιάς, επισκέψεις σε μουσεία ή θέατρα και κινηματογράφους. Ενθαρρύνετε μετά το διάβασμα και της δικής σας εφημερίδας. Eδώ βρήκα ένα πού ενδιαφέρον template για εφημερίδα.

reading newspaper
photo via

2. Αφήστε το να δημιουργήσει τους δικούς του σελιδοδείκτες. Να κόψει ένα ορθογώνιο χαρτόνι, να γράψει ή να ζωγραφίσει και να διακοσμήσει. Μετά κάντε μία τρύπα στην κορυφή και έτοιμος ο σελιδοδείκτης για τα βιβλία του.

3. Δημιουργία ενός προσωπικού λεξικού. Επιλέγει ένα σημειωματάριο και αρχίζει να γράφει όλες τις νέες λέξεις που μαθαίνει και που του κάνουν περισσότερο εντύπωση. Με αυτό τον τρόπο θα μαθαίνει όχι μόνο την έννοια των νέων λέξεων αλλά και την ορθογραφία τους.

4. Αναζήτηση ενός άλλου βιβλιοφάγου φίλου. Κάθε εβδομάδα μπορούν να συναντιούνται για παιχνίδι και διάβασμα ενός κοινού βιβλίου και μετά να συζητούν για αυτό. Αυτό αποτελεί και μία υπέροχη ιδέα αν κάποιος φίλος βρίσκεται στο εξωτερικό (πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκονται πλέον μακριά από την Ελλάδα) ώστε να γίνει και μία αφορμή τηλεφωνικής επικοινωνίας ή μέσω skype.

5. Εικονογράφηση ενός αγαπημένου τραγουδιού. Πρώτα το προσκαλούμε να γράψει σε ένα χαρτί τους στίχους από ένα αγαπημένο του τραγούδι, και μετά το προσκαλούμε να εικονογραφήσει τους στίχους.

6. Διαμορφώστε στο δωμάτιό του μία όμορφη γωνία ανάγνωσης βιβλίων. Μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο, είτε βάζοντας μία μικρή σκηνή στο δωμάτιο, ή μερικά μαξιλάρια και ένα φωτιστικό. Δε χρειάζεται μεγάλη ταλαιπωρία. Μόνο φροντίστε τα βιβλία να μπορούν εύκολα να τα φθάσουν τα παιδιά.

reading tips 2

reading tips 4
photo via

7. Ενθαρρύνετε τη δημιουργία προσωπικού ημερολογίου. Η Αλίκη έχει επιλέξει ένα σημειωματάριο με κλειδί, ώστε μόνο εκείνη να μπορεί να το ανοίγει και πολύ συχνά γράφει σε αυτό τα δικά της μικρά μυστικά.

8. Επισκεφθείτε βιβλιοπωλεία ειδικά όταν οργανώνουν παρουσιάσεις βιβλίων και η αφήγησή τους γίνεται από έναν έμπειρο. Τα παιδιά ενθουσιάζονται και εσείς μαθαίνεται δημιουργικούς τρόπους ανάγνωσης ενός βιβλίου. Αφήστε τα παιδιά να «χαθούν» μέσα στα ράφια και να ανοίξουν τα βιβλία, να δουν τις εικόνες και γιατί όχι να διαβάσουν επί τόπου κάποια που τους εντυπωσιάζουν ακόμα και αν δεν τα αγοράσετε εκείνη την ημέρα.

Μία υπέροχη ευκαιρία μας δίνεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Μία ημέρα αφιερωμένη στους γονείς, τα παιδιά και τα βιβλιοπωλεια. Για δεύτερη συνεχή χρονιά επτά βιβλιοπωλεία απ’ όλη την Ελλάδα παίρνουν την πρωτοβουλία να γιορτάζεται και στην Ελλάδα μία ημέρα αφιερωμένη στους γονείς, τα παιδιά και τα βιβλιοπωλεία, «Take your child to the bookshop day”, όπως λέγεται χαρακτηριστικά από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις Η.Π. Α, απ’ όπου και ξεκίνησε η ιδέα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

All DayΜια ημέρα με το παιδί μου στο βιβλιοπωλείοΠαρουσίαση Βιβλίων (All Day: ) Free Thinking ZoneΤύπος:Παρουσιάσεις ΒιβλίωνEvent Type 2:Δωρεάν

reading tips _book store

reading tips _book store

9. Αφήνετέ τους σημειώματα κατά τη διάρκεια της ημέρας γράφοντας απλά μηνύματα είτε χιουμοριστικά είτε αγαπησιάρικα. Θα μάθουν και εκείνα σιγά σιγά να το κάνουν με εσάς ή με τους φίλους τους. Το σπίτι μας έχει γεμίσει στην κυριολεξία με μικρά σημειωματάκια.

10. Διαβάζετε μαζί τους τα πάντα. Από συνταγές για μαγειρική, πινακίδες στους δρόμους, διαφημίσεις τοιχοκολλημένες άγαρμπες στην πόρτα της πολυκατοικίας σας, πινακίδες καταστημάτων. Έτσι δίνονται και απρόσμενες αφορμές για κοινωνιολογική κουβέντα. Πιστέψτε με.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<