Το Σχολείο πάει Σχολείο – Διαβάσαμε

0 Comments 🕔14:02, 21.Sep 2017

Το Σχολείο πάει Σχολείο – Διαβάσαμε

Δεν θα περάσει απαρατήρητο σε όποιο σπίτι και να μπει. Γιατί ένα σχολείο που “πηγαίνει σχολείο”, αποχωρίζεται τον αγαπημένο του, κάνει ζαβολιές, θυμώνει στην αρχή και μετά δε μπορεί να ζήσει χωρίς τους φίλους, μαθαίνει τα σχήματα και τους αριθμούς δεν είναι ένα καθόλου τυχαίο σχολείο. Και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό και από τον πιο μικρό αναγνώστη. Ο λόγος για τη νέα κυκλοφορία “Το Σχολείο πάει Σχολείο“, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας είναι ένα σχολείο. Ένα νεόδμητο σχολείο που μόλις έβαλε τα θεμέλια του στη γειτονιά. Αρχικά μόνη του συντροφιά ο επιστάτης, με Ε κεφαλαίο. Και με αυτόν νιώθει επάρκεια, νιώθει ολοκληρωμένο. Μέχρι που ο Επιστάτης του ανακοινώνει ότι την επόμενη ημέρα θα γεμίσει παιδιά. Όπως και γίνεται.

το σχολείο πάει σχολείο

Το Σχολείο, πρωταγωνιστής της ιστορίας μας υποδέχεται ή καλύτερα ανέχεται την πρώτη αυτή φορά τα παιδιά. Τα βλέπει με σκεπτικισμό και σε κάθε σελίδα του βιβλίου ξεδιπλώνονται οι σκέψεις του. Ο θυμός του όταν θα ακούσει μία παρέα παιδιών να το χλευάζουν, στεναχώρια και προβληματισμό όταν ένα μικρό κοριτσάκι αρνείται να περάσει τις πόρτες του, συστολή και ντροπή όταν έκανε το λάθος να ενεργοποιήσει το συναγερμό της φωτιάς, χαρά όταν για πρώτη φορά θα διασκεδάσει με το ανέκδοτο που θα μοιραστεί ένα αγοράκι με τους συμμαθητές του μέσα σε μία αίθουσα, αλλά και ενθουσιασμό όταν διαπιστώσει πως μαθαίνει πράγματα που δε γνώριζε.

το σχολείο πάει σχολείο

το σχολείο πάει σχολείο

το σχολείο πάει σχολείο

Στο τέλος της ημέρας και όταν όλα τα παιδιά πια έχουν φύγει από το χώρο του το πρώτο πράγμα που ζητάει από τον Επιστάτη του είναι να στείλει πρόσκληση σε όλα τα παιδιά για να ξαναέρθουν και την επόμενη ημέρα. Το Σχολείο της ιστορίας μας μόλις πέρασε το πρώτο φράγμα της γνώσης και μπροστά του ξεδιπλώνεται ένας ολόκληρος νέος κόσμος.

Ένα ξεχωριστό βιβλίο

Πόσες αλήθειες για ένα μικρό παιδί που για πρώτη φορά περνάει τις πόρτες ενός μεγάλου σχολείο, είτε πρόκειται για το Δημοτικό, είτε για το Νηπιαγωγείο. Η Βάλια φέτος για παράδειγμα άλλαξε σχολείο ώστε να ακολουθήσει τα βήματα της Αλίκης. Νηπιαγωγείο λοιπόν – νέο και μεγάλο στο μάτια μας, με νέους φίλους, δασκάλες, συνήθειες, προσδοκίες, και γνώσεις. Ένας νέος εαυτός την περιμένει κάθε ημέρα στην έξοδο.

Και έτσι όταν διαβάσαμε το βιβλίο, για πρώτη φορά μέσα σε μισή ώρα μου ζήτησε να της το διαβάσω, πάλι και πάλι. Γιατί το ένιωσε, ταυτίστηκε με τον πρωταγωνιστή, ένιωσε την αγωνία του αποχωρισμού από τον Επιστάτη του, όπως εκείνη από τη μαμά της, ένιωσε την ένταση όταν ξαφνικά νέα πρόσωπα διεκδίκησαν κάτι από το δικό της χώρο, αλλά γέλασε κάνοντας τις πρώτες φιλίες της στον κήπο και ήθελα να πάει και να ξαναπάει την επόμενη ημέρα.

Η εικονογράφηση απλή, περιεκτική χωρίς «δαντέλες και προσθήκες», κατανοητή χωρίς κρυμμένα νοήματα. Λίγο να όπως θα το ζωγράφιζε και ένα παιδί που δεν έχει πάει σχολείο. Και το Σχολείο – αχ αυτό το Σχολείο. Με μία πόρτα που σου χαμογελάει ή που σου θυμώνει ή που σου κατσουφιάζει. Όλα τα συναισθήματα εκεί στο πρόσωπό του, στην πόρτα του.

Διαβάστε το. Όχι μόνο σε παιδιά δημοτικού αλλά και σε μικρότερα. Θα το καταλάβουν, θα τους αγγίξει, θα το νιώσουν.

Μπορείτε να το βρείτε και να το αγοράσετε εδώ.

Καλή ανάγνωση

Συγγραφέας: Adam Rex, Εικονογράφος: Christian Robinson
Απόδοση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 4+ ετών
Eκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελίδες: 40, Σχήμα: 21Χ29, Σκληρό εξώφυλλο, Τιμή: 10,99 €

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment