Ωκεανός: Μια θαλάσσια οδύσσεια από εικόνες και λέξεις

0 Comments 🕔08:19, 30.Jan 2021

Μεγάλος αριθμός πληροφοριών τακτικά δομημένων και σελιδοποιημένων μέσα σε ένα βιβλίο που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Το βιβλίο Ωκεανός μας κάνει μια μεγάλη βουτιά στον θαλάσσιο κόσμο παρουσιάζοντάς μας τα μυστήρια αλλά και τη γοητεία της θάλασσας. Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο ο ενθουσιασμός και η έκπληξη κορυφώνονται. Πρόκειται για ένα έργο που συνυφαίνει τον πληροφοριακό χαρακτήρα με τις εικαστικές τέχνες που δε συγκρίνεται με κάποιο άλλο. Με τις λέξεις της Emmanuelle Grundman και τις εικόνες της Helene Druvert θα ξεκινήσουμε το ταξίδι μας.

 

Το βιβλίο ξεκινάει με το ομώνυμο κεφάλαιο αφιέρωμα στον ωκεανό. Μια αναλυτική και ταυτόχρονα γλαφυρή παρουσίαση του υγρού στοιχείου από το οποίο αποτελείται κατά 70% ο πλανήτης μας πλαισιωμένη από εικόνες, έντονων χρωματισμών και περίτεχνα κοπτικά που προϊδεάζουν για την παιγνιώδη και απολαυστική αφήγηση που περιμένει τον αναγνώστη στις επόμενες σελίδες.

Βουτάμε στον βυθό μέχρι τη Ζώνη του μεσονυκτίου και της αβύσσου για να συστηθούμε με μερικά από πιο απίθανα θαλάσσια πλάσματα που φέρουν «απειλητικά» ονόματα όπως το Βαμπίρ της αβύσσου, το ψάρι μαστίγιο και το ψάρι Οχιά. Εκεί σε βάθος 1000 περίπου μέτρων θα γνωρίσουμε και το γιγάντιο καλαμάρι που ήδη μας έχει συστηθεί από το εντυπωσιακό εξώφυλλο, με τα τεράστια μάτια του στις διαστάσεις του κεφαλιού μας και τους πολλούς θρύλους που έχει καλλιεργήσει όπως το καλαμάρι Κράκεν που είναι ικανό να συντρίψει ολόκληρα πλοία.

Οι μαύροι καπνιστές σε αφήνουν άφωνο με τα πολλά μυστικά που κρύβει η θάλασσα. Γιατί αυτοί οι γίγαντες που καπνίζουν αν και με μια πρώτη σκέψη μοιάζουν αφιλόξενοι και τρομακτικοί, τελικά σύντομα μαθαίνουμε πως αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δεξαμενές ζωής στον πλανήτη.

Σε λίγο μαγνητιζόμαστε από τη Σελήνη και η θάλασσα θα μας ξεβράσει με ένα παλιρροιακό της κύμα και πάλι στην ακτή. Εκεί θα γνωρίσουμε όλα της τα πρόσωπα, άλλοτε αμμώδη και φιλικά και κάποιες άλλες φορές βραχώδη και επιθετικά. Εδώ βρίσκεται το βασίλειο των οστρακοειδών και των μαλακίων αλλά και ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό μέρος – εκείνο του κοραλλιογενή υφάλου. Ένα σκηνικό που αν και αναπαρίσταται στις επίπεδες σελίδες ενός βιβλίου, σίγουρα κλέβει την παράσταση.

Η γνωριμία με αυτά τα εντυπωσιακά πλάσματα, το κρικ-κροκ, την ακανθάστρια, τους γοργόνειους αλλά και τις ανεμώνες της θάλασσας θα είναι το «κύκνειο» άσμα των ωκεανών που φωνάζουν για βοήθεια. Γιατί η τελευταία ενότητα του βιβλίου μας, με τίτλο Ο Ωκεανός σε κίνδυνο, μας προσγειώνει απότομα. Οι ωκεανοί σήμερα πάσχουν και υφίστανται μεγάλες πιέσεις τόσο από τη μεγάλη κλιματική αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια (υπερθέρμανση, αλλαγή στην οξύτητα του νερού), και τα ρυπογόνα απόβλητα όσο και από την αλόγιστη αλίευση. Η φυσική ισορροπία έχει διαταραχθεί και ο κίνδυνος πλέον είναι ορατός.

«Για να παραμείνει ο ωκεανός ένας από τους πολυτιμότερους συμμάχους μας, πρέπει να συνεχίσουμε να τον προστατεύουμε και να τον κανακεύουμε», είναι η αποχαιρετιστήρια φράση του βιβλίου.

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο που σέβεται τον αναγνώστη, τιμάει το περιεχόμενό του και ξεχωρίζει με την εικαστική του και όχι μόνο μαεστρία. Το μεγάλο του σχήμα εντυπωσιάζει αλλά δεν θα ήταν αυτό μόνο αρκετό αν δεν συνοδευόταν από την καταπληκτική δουλειά της βραβευμένης εικονογράφου Helene Druvert που το έχει  σχεδιάσει ή καλύτερα «κεντήσει».

Εντυπωσιακές εικόνες, αναπτύγματα και κοπτικά που αναπαριστούν σχεδόν σε μία σκηνογραφική αποτύπωση τον πολύχρωμο  κόσμο των θαλασσών. Έναν κόσμο μαγικό, μυστήριο, σκοτεινό και ανεξάντλητο.

Το βιβλίο Ωκεανός κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν

Το άρθρο αυτό το έγραψα αρχικά για το elculture οπου και πρωτοδημοσιεύθηκε.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment