Χομ – Πρώτος φίλος, ο τελευταίος του είδους του

0 Comments 🕔17:03, 04.Feb 2021

Με τις πρώτες κιόλας λέξεις αντιλαμβάνεσαι πως ότι ακολουθήσει θα πρέπει να παραμείνει ένα επτασφράγιστο μυστικό. Το βιβλίο και εσύ, συνυπογράφετε μια μυστική συμφωνία που είναι αρκετή για να σε προϊδεάσει αγαπημένε αναγνώστη πως ότι δεις και ακούσεις είναι όχι μόνο σημαντικό και πολύτιμο αλλά είναι μόνο για τα δικά σου αυτιά. Γιατί ο Χομ είναι κάποιος ξεχωριστός που οι μεγάλοι δεν πρέπει ποτέ να μάθουν για αυτόν, γιατί τότε το αυθεντικό του σπίτι μέσα στην ανωνυμία και την ηρεμία του θα χαθεί για πάντα. Και μαζί του και ο ίδιος ο Χομ.

Μια νύχτα με καταιγίδα, ένα πλοίο χτυπημένο από τον καιρό, ναυαγεί. Ένα μικρό αγόρι καταφέρνει κολυμπώντας να φθάσει ως την ακτή ενός έρημου νησιού. Κανείς δεν τον αναζήτησε. Το μόνο ζωντανό πλάσμα που συνάντησε ήταν ο Χομ. Και οι δύο στην αρχή τρόμαξαν όταν αντίκρυσαν ο ένας τον άλλον αλλά, αν και τόσο διαφορετικοί, με τον καιρό θα έρθουν πολύ κοντά. Ο Χομ είναι πιο τριχωτός και λίγο πιο κοντός από το μικρό αγόρι, την ηλικία του αλλά και την οικογένειά του δεν θα τη γνωρίσουμε ποτέ, γιατί ο Χομ είναι ο τελευταίος στο είδος του.

Ο Χομ και το μικρό αγόρι, θα γίνουν οι καλύτεροι φίλοι και ο ένας θα μάθει πολλά στον άλλον. Ο Χομ του δείχνει τα φρούτα που μπορεί να φάει, τον μαθαίνει να χειρίζεται τις πέτρες και το ξύλο για εργαλεία. Αλλά και το μικρό αγόρι θα του μάθει τη φωτιά, θα του δείξει πως να φτιάχνει αυτοκίνητα και μαζί τους να παίζει και να γελάει με την καρδιά του.

Ποιός άραγε είναι ο Χομ; Ποιος από τους προγόνους μας, ποιος από όλους τους Homo (Χόμ)  που ανά τους αιώνες εξελίχθηκαν μπορεί να είναι; Ο Χομ δεν γνωρίζει τη φωτιά και αυτό τον τοποθετεί γραμμικά κάπου ανάμεσα στην λίθινη εποχή και την εποχή του μετάλλου. Ο ιστορικός Knut Ødegård έχει δηλώσει πως «Όταν πηγαίνεις τόσο πίσω είναι δύσκολο να μιλήσεις με βεβαιότητα» και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Η Jeanne Willis με το νέο της βιβλίο αγγίζει πολυεπίπεδα τον αναγνώστη. Έρχεται να «ξύσει» επιφανειακά την περιέργεια, αγγίζοντας το γνωστικό επίπεδο, ποιος είναι ο Χομ, από που μας έρχεται, τι συμβολίζει και σιγά σιγά διεισδύει σε βαθύτερα συγκινησιακά επίπεδα που πέρα από μια βαθιά φιλία, καλωσορίζουν ένα μικρό φιλοσοφικό στοχασμό συνθέτοντας με την εικόνα και το αφαιρετικό κείμενο, μια γέφυρα ανάμεσα στο παρόν και το αρχέγονο παρελθόν του ανθρώπου.

Είναι η εξύψωση του ανθρώπου μέσα από την πολυετή πορεία της εξέλιξης του, μια στοχαστική σιωπηλή περιπλάνηση στην μακραίωνη ιστορία του που με την ασύλληπτη ικανότητα προσαρμογής αλλά κυρίως την ευφυία του, επιβιώνει. Επιβιώνει αλλά και συμβιώνει. Ένα ανώτερο είδος ζωής που συγκεντρώνει όλες τις μεγάλες αντιθέσεις. Σκέφτεται, νιώθει, συναισθάνεται, φροντίζει, αγαπάει, χτίζει, αλλά και καταστρέφει, γκρεμίζει, ζηλεύει.  Είναι ο ίδιος θύμα του ιδίου και θύτης.  Μα πάνω από όλα διατηρεί το δικαίωμα της φυσικής του επιλογής να είναι και να παραμείνει ελεύθερος. Όπως άλλωστε έκανε πάντα. Όπως ακριβώς και ο Χομ και ο κάθε Χομ πριν και μετά από αυτόν.

Συγραφέας: Jeanne Willis

Εικονογράφος: Paddy Donnelly

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος

 

Διαβάστε εδώ για την Αστερόσκονη, ένα ακόμα υπέροχο βιβλίο της Jeanne Willis

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment