Φθινοπωρινές προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους: Εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, θέατρο και βιβλία

0 Comments 🕔11:37, 02.Oct 2021

Τι είναι ο ήχος; Πού ταξιδεύει γρηγορότερα; Πώς ζούσαν οι άνθρωποι στη Γη των Αλόγων; Ποια η ιστορία του Μουσείου Φωταερίου έτσι όπως θα τη μάθουμε μέσα από χάρτες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης, και επιτραπέζια, μπορούμε να παίξουμε μουσική με το σώμα σας; Aυτές είναι μερικές μόνο από τις φθινοπωρινές ιδέες για ψυχαγωγία και δράσεις με τα παιδιά για το επόμενο διάστημα.

Εικαστικές και διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δράσεις

Του κόσμου οι πολιτισμοί σ’ ένα Μουσείο: Μογγολία, η Γη των Αλόγων – Μουσείο Ηρακλειδών

Με έμπνευση από το καταπληκτικό Βιβλιομουσείο των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, ταξιδεύουμε σε ένα μοναδικό προορισμό και μαθαίνουμε μαζί μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, στοιχεία για την κουλτούρα και τον πολιτισμό των λαών που ζούσαν και ζουν στη γεωγραφική περιοχή που επισκεπτόμαστε και στην εποχή που παρουσιάζουμε.
Μαθαίνουμε για τον τρόπο ζωής των νομαδικών αυτών φύλων που μετακινούνται ανάλογα με την εποχή και τις δυνατότητες κυνηγιού. Γνωρίζουμε από κοντά τις σκηνές τους, πώς συναρμολογούνται γρήγορα και αποτελεσματικά, πώς στεγάζουν όλο το βιος τους και πώς είναι η ζωή τους μέσα και έξω από αυτές.

Γνωρίζουμε τα σύμβολα της σημαίας τους και μαθαίνουμε για την αγάπη τους για τα άλογα, τα πολύτιμα για την επιβίωση τους ζώα και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν μαζί τους. Με κατάλληλη μουσική υπόκρουση εμπνευσμένοι από τα ιδιαίτερα σύμβολα που χρησιμοποιούν για διακόσμηση στις σκηνές τους αλλά και αποτελούν μέρος της σημαίας τους και τη σημασία αυτών, φτιάχνουμε τις δικές μας εικαστικές κατασκευές.
Μετά το τέλος του εργαστηρίου, θα πάρουμε το τελικό έργο μαζί μας, ως ενθύμιο ή και για να διακοσμήσουμε το δωμάτιό μας!

Σχεδιασμός – υλοποίηση: Ρωξάνη Γιάννου με βάση το βιβλίο «Βιβλιομουσείο», εκδ. Παπαδόπουλος

Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16
Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, 12:30 – 14.00
Κόστος; 12,00 € ανά παιδί
Ηλικία: Όλα τα παιδιά από 8 έως 12 ετών

Εικαστική έκθεση «Ταξίδι της μικρής Αμάλ» – Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Έκθεση του «Ταξιδιού της μικρής Αμάλ» με τα αποτελέσματα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα βήμα μπροστά», με έργα από σχολεία και δομές από όλη την Ελλάδα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εικαστικές παραγωγές, κόμικς, τρισδιάστατες κούκλες, κείμενα και βίντεο, που δημιούργησαν παιδιά και έφηβοι που συμμετείχαν στα εργαστήρια του «Ταξιδιού» κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Η θεματική των έργων αφορά στη μετακίνηση των πληθυσμών και το Ταξίδι της μικρής Αμάλ, μεταφέροντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών γύρω από τα σημαντικά αυτά κοινωνικά ζητήματα.

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει σ’ αυτό το γενναίο ταξίδι της, η Μικρή Αμάλ, που ξεκίνησε από τη Συρία για να διασχίσει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο – Βασιλέως Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, 10675, Αθήνα,
1 Σεπτεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2021
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη 17.00-20.00 και Σάββατο 10.00-15.00 κατόπιν επικοινωνίας και κράτησης σε συγκεκριμένη χρονική ζώνη (τηλ: 210-3312995, εσωτερικό 110)

Μικροί Επιστήμονες – Ανακαλύπτω τον ήχο, Ίδρυμα Ευγενίδου

Τι είναι ο ήχος; Πού ταξιδεύει γρηγορότερα; Μπορούμε να τον «δούμε»; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε διαφορετικές νότες χρησιμοποιώντας πλαστικούς σωλήνες; Ελάτε να παρακολουθήσετε εντυπωσιακά πειράματα που σχετίζονται με τον ήχο, και να μας βοηθήσετε να… παίξουμε μία μελωδία. Μια εντυπωσιακή εμπειρία επιστήμης για μικρές ηλικίες.

Ίδρυμα Ευγενίδου – Λεωφ. Συγγρού 387, 17564, Π. Φάληρο
Κυριακή 12.00 (για όλο τον Οκτώβριο)
Ηλικία: 5-9 ετών
Κόστος: 4 ευρώ τα παιδιά, 6 ευρώ οι ενήλικες

Κυριακές στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολη

Κάθε Κυριακή, μικροί και μεγάλοι μπορούν να επισκεφθούν την Τεχνόπολη στο Γκάζι και να ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου -το μοναδικό βιομηχανικό μνημείο της Ευρώπης που διατηρεί όλο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό in situ- μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες και δημιουργικά εκπαιδευτικά παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη γνώση μέσα από την ψυχαγωγία.
Πιο συγκεκριμένα, τις Κυριακές 3 και 10 Οκτωβρίου τα παιδιά παίζουν και ζωγραφίζουν. Γίνονται ζωγράφοι, κηπουροί με έμπνευση το παλιό εργοστάσιο φωταερίου. Και για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους γονείς τους, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου δεν χάνουμε το θεατρικό δρώμενο «Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη» με την πολύτιμη βοήθεια του Αναστάσιου Χριστοφιλόπουλου (ηθοποιού-ερμηνευτή υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι»), για να ταξιδέψουμε στη χρονοκάψουλα και να γίνουμε κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Αθήνας.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Μικροί κηπουροί με πινέλα (για παιδιά 3-6 ετών) Κυριακή 3 Οκτωβρίου, ώρες: 11:00 & 12:00 Κόστος:7€
Στην Αυλή του Εργοστασίου (για παιδιά 3-6 ετών) Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ώρες: 11:00 & 12:00 Κόστος: 5€
Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη (για ενήλικες και παιδιά 9+) Κυριακή 10 Οκτωβρίου, ώρες: 13:00 & 14:00 Είσοδος: 1€

Σχεδιάζω και δημιουργώ comics – Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη

Μια σειρά εργαστηρίων για να μυηθούν οι μικροί καλλιτέχνες στην τέχνη των comics και να μάθουν να αποκωδικοποιούν και να χειρίζονται τα σύμβολα, καθώς και να εξασκούνται στα εξωγλωσσικά στοιχεία μιας επικοινωνίας. Η τέχνη των comics είναι μια οπτικοποιημένη μορφή αφήγησης, που συνδυάζει τον λόγο με την εικόνα. Ωστόσο, δεν είναι γραφή, όπως την ξέρουμε. Από την αρχή της ανθρώπινης επικοινωνίας έως τη σημερινή ψηφιακή εποχή, ο άνθρωπος χρησιμοποίησε τα σύμβολα για να επικοινωνήσει.

Με την αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη.

23 Οκτωβρίου 2021 Owly: μια γλυκιά κουκουβάγια
30 Οκτωβρίου 2021 Petit Poilu: οι περιπέτειες μιας…ψείρας
6 Νοεμβρίου 2021 Stinky: το τέρας που φοβόταν τους ανθρώπους
13 Νοεμβρίου 2021 Tiny Titans: υπερήρωες στα θρανία

Για παιδιά 4-5 ετών

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, 10671 Αθήνα
Σάββατο, 16:30-17:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 45€

Gas Mystery – Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Ένα συναρπαστικό escape game της πόλης με φυσικό σκηνικό το παλιό εργοστάσιο φωταερίου. Μικροί και μεγάλοι πρέπει να συνεργαστούν και να επιστρατεύσουν όλη τη φαντασία τους για να λύσουν μια σειρά από γρίφους που θα τους βοηθήσουν να εμποδίσουν μία επικείμενη οικολογική καταστροφή.
Οι κάτοικοι του Γκαζιού αναφέρουν ότι ακούγονται παράξενοι ήχοι από το εργοστάσιο φωταερίου. Παραπονιούνται για μία έντονα δυσάρεστη μυρωδιά. Κάτι μυστήριο συμβαίνει… Μία ειδική ομάδα επιστημόνων καλείται να βρει τη λύση και να αποτρέψει μία μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκαλεί η επεξεργασία γαιανθράκων για την παραγωγή φωταερίου!
Έχουν στη διάθεσή τους 60’ για να αποκρυπτογραφήσουν μερικά απροσδόκητα στοιχεία… Ο χρόνος μετράει αντίστροφα… Θα καταφέρουν να λύσουν το μυστήριο προτού να είναι αργά;
Το Gas Mystery είναι μία πρωτότυπη δράση που προωθεί την εκπαίδευση μέσα από την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, ενθαρρύνοντας την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Πρόκειται για το μοναδικό escape game που πραγματοποιείται σε έναν διατηρητέο χώρο βιομηχανικής κληρονομιάς, αποτελώντας έτσι μία ακόμα καινοτόμα δράση του ΒΜΦ με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εξοικείωση με τη βιομηχανική ιστορία.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολη Αθηνών

Νέο Υδαταέριο (ισόγειο)
Διάρκεια: 60’
Κόστος: 9€/άτομο
Ημέρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή μόνο με τηλεφωνική κράτηση
Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή (11.00-17.00) στο τηλ. 213 0109325

 

Το σώμα μας ως μουσικό όργανο – Μέγαρο Μουσικής

Βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι 3 ετών, με τους συνοδούς τους, ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο των παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο) και τον κινηματογράφο σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο, όπου μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν.
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μάτα Κούρτη, τραγουδοποιός και Βασίλης Παπούλιας, beatboxer

Μέγαρο Μουσικής – Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη

Στις 3 Οκτωβρίου, 10:00

Παιδιά έως 3 ετών

Βιβλία που μας ταξιδεύουν

Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στον χρόνο – Εκδόσεις Μέλισσα

Με αφορμή τη μεγάλη έκθεση «ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά» στο Μουσείο Κυκλαδικής ιστορίας που άνοιξε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021 με την παρουσία 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από 52 Mουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία και το Βατικανό, διαβάζουμε το βιβλίο Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στον χρόνο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα.
Η συγγραφέας Σοφία Γιαλουράκη, συγκεντρώνει 27 κυκλαδικά ειδώλια και αντικείμενα από τις Κυκλάδες και την Αττική, έργα τέχνης περιόδων από το 3200 μέχρι το 2000 π.Χ προερχόμενα κυρίως από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου ή το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Σε κάθε «σαλόνι» παρουσιάζεται στη μια σελίδα γραφιστικά το έργο και στην άλλη, μια μικρή παρουσίαση με σχετικές πληροφορίες του με τρόπο παιγνιώδη, σχεδόν απολαυστικό. Την εικονογράφηση έχει κάνει ο Stephen Livanos.

Θέατρο

O ραφτάκος των λέξεων – Modus Vivendi by Krateros Katsoulis

Ένα σύγχρονο παραμύθι από τον αγαπημένο συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος.

Κάποτε σε μια μικρή πόλη που έμοιαζε ακόμα με χωριό ζούσε ένας ράφτης μοναδικός. Μοναδικός όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε άλλος ράφτης στην πόλη μα επειδή ο ράφτης αυτός έφτιαχνε τα ρούχα του με λέξεις. Διάλεγε προσεχτικά τις λέξεις του για κάθε έναν κάτοικο ξεχωριστά κι έτσι φορώντας τα ρούχα του περνούσαν τους χειμώνες τους ζεστοί και τα καλοκαίρια πάντα δροσεροί. Ο καιρός όμως πέρασε, η πόλη μεγάλωσε κι οι κάτοικοι έγιναν βιαστικοί και ξεχασιάρηδες και ξέχασαν τον Ραφτάκο. Κι έπεσε ένας χειμώνας τόσο βαρύς που κανένα από τα καινούρια τους ρούχα δεν μπορούσε να τους ζεστάνει. Τότε θυμήθηκαν τον Ραφτάκο τους που τόσο ωραία έπλεκε τις λέξεις και ξαναζεστάθηκαν. Γιατί οι λέξεις είναι αυτές που ζεσταίνουν, δροσίζουν και παρηγορούν τελικά κάθε καρδιά.

Modus Vivendi by Krateros Katsoulis, Τροίας 1 Βριλήσσια

Κάθε Κυριακή έως τις 31 Οκτωβρίου στις 11.00
Προπώληση: 10€ / Εισιτήριο στο ταμείο 12€
Πληροφορίες: 6973 453881

Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου – Νέο Θέατρο Βασιλάκου

Το αγαπημένο μυθιστόρημα των παιδικών μας χρόνων, της Αλκής Ζέη ανεβαίνει στο σανίδι για τέταρτη φορά από τον σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά μετά το ανέβασμα του σε κρατικές σκηνές Ελλάδας και Κύπρου, όπου απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια γνωρίζοντας την αποδοχή και την αγάπη από το κοινό. Ένας σταθμός αναφοράς στην παιδική λογοτεχνία, που θα μας ταξιδέψει σε ένα μεγάλο περίπατο γεμάτο συναισθήματα και γνώσεις.
27 Οκτωβρίου 1940: θα τη θυμάται αυτή τη μέρα, ο Πέτρος, γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται, γιατί την επομένη ακούει τη φωνή της μητέρας του να λέει: «Σήκω… έγινε πόλεμος… δεν ακούς τις σειρήνες;» Όταν οι Ιταλοί έφτασαν στο κατώφλι της Ελλάδας, ο Πέτρος ήταν εννέα ετών, είχε μια χελώνα για κατοικίδιο και γνώριζε τον πόλεμο μόνο μέσα από τα βιβλία. Τώρα όμως, τον βιώνει κάθε μέρα μαζί με τους γονείς του, τον παππού του και τη μεγαλύτερη αδελφή του, την Αντιγόνη, αρχίζοντας έναν μεγάλο περίπατο – μια βόλτα στην Αθήνα της Κατοχής, στα δύσκολα εκείνα χρόνια της πείνας, των συσσιτίων, του φόβου, των διωγμών.

Με οδηγό τους αγαπημένους του ήρωες από την ελληνική ιστορία και την εφηβεία προ των πυλών, ο Πέτρος με την αδελφή του και τους φίλους του, δεν διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση, έχοντας πάντα για σύνθημα ένα τραγούδι.

Νέο Θέατρο Βασιλάκου, Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3
Κάθε Κυριακή 11.00 και 15.00

 

Μια γιορτή στου Νουριάν – Σύγχρονο Θέατρο

Μια ανατρεπτική κωμωδία που προσπαθεί να αναδείξει τις αρετές της ανεκτικότητας, της αλληλοκατανόησης και αυθόρμητης ταύτισης που έχουν τα παιδιά μεταξύ τους πέραν των εγκλωβισμών που επιβάλλονται από την περιχαράκωση σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις.
Η παράσταση παίχτηκε στο θέατρο Πορεία από το 2011 μέχρι το 2014 και επιστρέφει ανανεωμένη. Η Συντεχνία του Γέλιου περιλαμβάνει επίσης στο ρεπερτόριο της τα έργα «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» και «Μορμόλης» για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021.

Σύγχρονο Θέατρο – Ευμολπιδών 45, Αθήνα, Γκάζι, 210

10 Οκτωβρίου 2021 – 17 Απριλίου 2022
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή 11:30 & 15:00
Κόστος: 8 ευρώ

To άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο elculture

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment