Το ψωμί μας – Η κήρυξη της απλότητας

0 Comments 🕔11:25, 29.Mar 2020

Αυτές τις ημέρες μαθαίνουμε κάπως να ζούμε από την αρχή. Σε λευκό χαρτί. Μαθαίνουμε τα βασικά και απολαμβάνουμε τα βασικά. Χωρίς φίλτρα, πολυπλοκότητες και μεγάλες διαδρομές του μυαλού. Γιατί η ζωή τελικά ήταν και είναι απλή. Εμείς την περιπλέξαμε, την κάναμε κουβάρι και ψαχνόμαστε μέσα στους λαβυρίνθους μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ φαίνεται ότι στήσαμε τη ζωή μας λάθος. Και θα μου πεις τώρα εσύ στον τίτλο σου να αναφέρεις ότι έφτιαξες ψωμιά, άσε την αμπελοφιλοσοφία. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, ψωμί ξαναέφτιαξα στη ζωή μου άλλη μια φορά όταν στην Φινλανδία, φοιτήτρια Erasmus είχα ξεμείνει από λεφτά και με τη Γιούλη την κολλητή είπαμε φτιάξουμε το φαγητό μας. Φτιάξαμε ψωμί. Μεγάλη στιγμή ευτυχίας και αποκάλυψης (έμοιαζε λίγο με κουραμπιέ αλλά who cares). Η απλότητα αυτής της πράξης ήταν αντιστρόφως ανάλογη της σπουδαιότητάς της. Γιατί αν ανατρέξεις τις ιστορικές πηγές, δε είναι διόλου τυχαία η αναφορά του ψωμιού ως «η ουσία της ζωής» ή «ο στύλος της ζωής» στην καθημερινή μας διατροφή.

Έτσι σήμερα, Σάββατο τους το πέταξα σαν ιδέα. «Τι λέτε να φτιάξουμε το ψωμί μας;». Η ιδέα ενθουσίασε το κορίτσια. Δεν τους είχε περάσει ποτέ από το μυαλό. Διάβασα πολλές συνταγές και πολλές εκτελέσεις. Δεν αντέχω όμως την φλυαρία, πόσο μάλλον όταν τη συναντάω σε συνταγές. Διάλεξα εκείνη με τα λιγότερα υλικά, το λιγότερο χρόνο αναμονής, την ευκολία στην εκτέλεση και την ενσωμάτωση της γάστρας. Είχα μια ξεxασμένη γάστρα στο ντουλάπι, δώρο της μαμάς μου που δεν είχα ποτέ χρησιμοποιήσει. Να η στιγμή λοιπόν σκέφτηκα. Μαμά, ψωμί, αγάπη, ουσία ζωής.

“Μιλώντας τόσο πολύ για την πείνα ξεχάσαμε να προστατέψουμε το ψωμί. Τώρα στο ερμάρι τα ποντίκια χαίρονται τρομαχτικές ελευθερίες” – Σινόπουλος Τάκης

Υλικά για 2 καρβέλια ψωμί (Μικρά)

1 συσκευασία αλεύρι (500 γρ)

2 ποτήρια του νερού χλιαρό νερό (300ml περίπου συνολικά)

2 φακελάκια μαγιά (8γρ έκαστο)

1 κ.σ ζάχαρη

1 κ.σ αλάτι

4 κ.σ λάδι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε μαζί όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια συμπαγής μπάλα την οποία και κόβουμε στη μέση σε δύο κομμάτια. Τα δύο αυτά κομμάτια, σε μορφή μπάλας, τα βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένα για 2 περίπου ώρες. Εμείς τα αφήσαμε 1,5 ώρα.

Τα βγάζουμε, και τα τοποθετούμε σε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί που έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι και τα πλάθουμε δίνοντάς τους το σχήμα ψωμιού που θέλουμε. Τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι και τα τοποθετούμε στη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 30’ με καπάκι και για άλλα 30’ χωρίς το καπάκι, στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Αν δεν έχετε γάστρα μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα γυάλινο σκεύος σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.

Τα ψωμιά μας ήταν υπέροχα. Με λιωμένο βουτυράκι φάγαμε σε 5’ μόλις λεπτά το ένα καρβέλι. Και τις επόμενες ημερες σκέφτομαι να βελτιώσω την εκτέλεση χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη αλευριού (ολικής άλεσης) και να φτιάξω και ελιόψωμα που αγαπάμε προσθέτοντας ελιές πριν τα βάλω στη γάστρα.

Φτιάξε το τώρα που έχεις χρόνο. Φτιάξε το τώρα που είσαι “ανοιχτή” στις εκπληξεις της ζωής. Φτιάξε το τώρα που νιώθεις ταπεινός και αδύναμος. ΦΤιάξε το τώρα που αναθεωρούμε τη σημασία των προάξεών μας και ζητάμε συγχώρεση από τον κόσμο. Φτιάξε το τώρα για να μην το ξεχάσεις πάλι μετά. Πως η ζωή και όλη η ομορφιά της, βρίσκονται στα απλά. Εκεί φυτεύεται το μεγαλείο της.

Π

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment