Το Ελαφοκάραβο της Duska Slater

0 Comments 🕔10:45, 25.Ιαν 2018

Το Ελαφοκάραβο της Duska Slater, Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μοναδικό όσο και η ζωή μας

Το Ελαφοκάραβο της Αμερικανίδας Dushka Slater ή αλλιώς The Altered Ship που είναι και ο τίτλος του πρωτότυπου, είναι ένα βιβλίο εσωτερικής αναζήτησης, γεμάτο αναπάντητα ερωτήματα για τη ζωή και τον κόσμο.

Ένα βιβλίο που σε κάθε του ανάγνωση ανακαλύπτεις και μια νεά πτυχή, ένα καινούργιο κλαδάκι σκέψης και γόνιμου προβληματισμού. Την πρώτη φορά που το διαβάσαμε είχαμε απορίες, τη δεύτερη αρχίσαμε να το ξεδιπλώνουμε και να το συζητάμε και την τρίτη νιώθουμε πως αρχίζουμε να κατακτούμε τη σοφία του.

το ελαφοκάραβο

Πρωταγωνιστής ο Μάρκο, μια μικρή αλεπού, και ένα καράβι που φέρει διόλου τυχαία το όνομα Ελαφοκάραβο καθώς η όψη του θυμίζει ελάφι – τεράστια κέρατα το οδηγούν και αμύνονται για αυτό σε περίπτωση ανάγκης.

Ο Μάρκο έχει πολλές απορίες. Συλλογίζεται τον απέραντο κόσμο, τις συνθήκες του αλλά και τις δυνατότητες του και έχει πολλές απορίες για την ίδια τη ζωή και τη φύση.

Γιατί μερικά τραγούδια σε κάνουν χαρούμενο και κάποια άλλα λυπημένο;
Πόσο βαθιά βουτάει ο ήλιος όταν δύει μέσα στη θάλασσα;
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βρεις έναν φίλο;

το ελαφοκάραβο

Οι φίλοι του δε συμμερίζονται καθόλου αυτά τα ερωτήματά του και έτσι αποφασίζει να σαλπάρει, μετά από πρόσκληση της καπετάνισσας Σίλβια που αναζητάει νέο, δυναμικό πλήρωμα, με το Ελαφοκάραβο. Μαζί του επιβιβάζονται και 4 θαρραλέα περιστέρια και 3 όμορφα ελάφια. Κάπως έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης με την ελπίδα να φθάσουν σε ένα υπέροχο νησί με το ψηλό χορτάρι και δέντρα γεμάτα καρπούς. Ο Μάρκο ωστόσο, ελπίζει πως εκεί θα βρει αλεπούδες που να γνωρίζουν τις απαντήσεις στις ερωτήσεις του.

το ελαφοκάραβο

το ελαφοκάραβο

το ελαφοκάραβο

Το γεμάτο απρόοπτα ταξίδι τους θα τους γεμίσει με εμπειρίες και θα τους μάθει πολλά για τις ικανότητές τους, τα θέλω τους και τα μπορώ τους, ενώ θα τους εφοδιάσει με τα χρειώδη για τις επόμενες εξορμήσεις τους. Ένα όμορφο βιβλίο, με ακόμα πιο όμορφη εικονογράφηση από τα χεράκια των Καναδών αδερφών Fan, Eric και Terry.

Το ταξίδι ωστόσο αποδεικνύεται δυσκολότερο από ότι αρχικά περίμεναν. Τα περιστέρια δεν διόλου συνηθισμένα στη σκληρή δουλειά των ναυτικών ενώ τα ευαίσθητα ελάφια φοβούνται. Ο Μάρκο ωστόσο καταφέρνει να ενώσει και να εμψυχώσει την ομάδα, και έτσι με επιτυχία αντιμετωπίζουν τους πειρατές αλλά και τις δυσκολίες του καιρού και τελικά θα φτάσουν στο νησί. Όμως ο Μάρκο δεν έχει βρει ακόμα απαντήσεις στις ερωτήσεις του.

το ελαφοκάραβο

Το Ελαφοκάραβο της βραβευμενης δημοσιογράφου και συγγραφέως Ντάσκα Σλέιτερ (Dashka Slater) είναι ένα υπέροχο, τρυφερό, και ευαίσθητο βιβλίο που φθάνοντας στην τελευταία του σελίδα, προκαλεί θύελλα ερωτήσεων:
«Γιατί ο Μάρκο δεν μοιράστηκε τις ερωτήσεις του με τα ελάφια και τα περιστέρια; Γιατί περίμενε να βρει άλλες αλεπούδες; Τι έγινε τελικά στο τέλος; Ποιο μαμά τελικά το νόημα αυτής της ιστορίας;»

το ελαφοκάραβο

Πόσο μεγάλη η επιτυχία του όταν μία μικρή, λιτή ιστορία αναστατώνει το μικρό μυαλουδάκι που ψάχνει με τη σειρά τους απαντήσεις στα δικά του ερωτήματα.

Γιατί αλήθεια τελικά, αυτό δεν είναι και το νόημα της ζωής μας; Να προχωράμε βήμα βήμα, να βλέπουμε με μάτια ορθάνοιχτα, να θαυμάζουμε το νέο, να αναρωτιόμαστε για το δεδομένο και το πιθανό, να σκεφτόμαστε και αναζητούμε τη θέση μας μέσα σε αυτό το μεγάλο που λέγεται ζωή, να αναζητούμε συνοδοιπόρους αρχικά όμοιους μας και στην πορεία διαφορετικούς, να προκαλούμε τις στιγμές, να σκοντάφτουμε και να σηκωνόμαστε;

Μια αλληγορική ιστορία για το ταξίδι της ζωής, τις εσωτερικές αναζητήσεις και τις σχέσεις που αξίζει να διαβάσει κανείς αλλά και να θαυμάσει σε κάθε σελίδα γιατί η εικονογράφηση δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί ως έργο άρτιας αισθητικής. Παστέλ αποχρώσεις, λεπτομερής σχεδίαση, πλούσιες εικόνες που επιτρέπουν στο κείμενο τη λιτότητα και το μινιμαλισμό στις λέξεις.

Συγγραφέας: Ντάσκα Σλέιτερ
Εικονογράφοι: Αδερφοί Φαν
Μετάφραση: Μάρω Ταυρή
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2017
Ηλικίες: 5+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment