Το δέντρο που κάνει μωρά – Διαγωνισμός

17 Comments 🕔10:57, 31.May 2016

Το δέντρο που κάνει μωρά – Διαγωνισμός

Επίμαχο ερώτημα που άλλες φορές σε φέρνει σε αμηχανία και άλλες σου προκαλεί τρελό γέλιο. Αφετηρία διαφορετικές ηλικίες, ανάλογα με το παιδί και το περιβάλλον που μεγαλώνει. Σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα ζωής: Πως έρχονται τα παιδιά στον κόσμο.

Ούτε που θυμάμαι αν και εγώ ως παιδί είχα αυτή την απορία ή αν κάπου στην πορεία λύθηκε με κάπως άγαρμπο τρόπο στις σκάλες ή στα θρανία του δημοτικού σχολείου από τους συμμαθητές που με γαργαλιστικό τρόπο αναζητούσαν αφορμή γελοιοποίησης του ζητήματος, πάντως ως μητέρα πλέον είχα πάρει από νωρίς την απόφασή μου: θα μιλήσω με ειλικρίνεια και με κατάλληλες λέξεις χωρίς ζουζουνιές, πουλάκια και μεταφορά κόκκων με διακτινισμό. Λίγο χύμα και τσουβαλάτα. Εντάξει όχι από τα 3 της χρόνια όταν ακόμα με ρωτούσε τι πρέπει να φάει για να αποκτήσει μωρό στην κοιλίτσα της, αλλά μετά τα 5 της έτη όταν η Αλίκη με ρώτησε που γεννιούνται τα παιδιά, της εξήγησα.

το δέντρο που κάνει μωρά 1

το δέντρο που κάνει μωρά 2

το δέντρο που κάνει μωρά 4

Και ήρθε πρόσφατα και το βιβλίο αυτό, «Το δέντρο που κάνει μωρά» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και παραξενεύτηκα (εδώ μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα). Γιατί δεν ήθελα ένα ακόμα βιβλίο μεταφορών, και γενικότερης αποφυγής του ζητήματος. Όμως όχι. Λάθος. Πρόκειται για ένα άκρως χιουμοριστικό και διασκεδαστικό βιβλίο που, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σενάρια των ενηλίκων στην αμήχανη ερώτηση των παιδιών για το πώς έρχονται στον κόσμο, απαντά με κατανοητό τρόπο.

Η βραβευμένη Σόφι Μπλάκολ εισάγει τα παιδιά στις βασικές έννοιες γύρω από το θέμα σ’ ένα βιβλίο που συνδυάζει μια τρυφερή, αστεία ιστορία με απολαυστική εικονογράφηση, δέντρα που στα κλαδιά τους κρέμονται μωρά, πελαργούς που εκτελούν χρέη μεταφορών, νοσοκομεία μηχανές παραγωγής μωρών και τελικά κατορθώνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των νεαρών αναγνωστών.

Πρωταγωνιστής ένα μικρό αγόρι το οποίο, που στην είδηση ότι πρόκειται να αποκτήσει καινούριο αδελφό, αρχίζει να αναρωτιέται από πού θα έρθει. Ένας αγώνας ερωτήσεων ξεκινάει σε όλους τους γνωστούς τους, με διαφορετικές κάθε φορά απαντήσεις. Απαντήσεις που τελικά μάλλον τον μπερδεύουν για να μην σου πω τον στοιχειώνουν καλύτερα. Ώσπου οι γονείς του θα του εξηγήσουν όσα πρέπει να γνωρίζει.

το δέντρο που κάνει μωρά 8

το δέντρο που κάνει μωρά 9

το δέντρο που κάνει μωρά 7

το δέντρο που κάνει μωρά 6

Ένα ακόμα βιβλίο που αγαπήσαμε. Γιατί όχι μόνο μας διασκέδασε αλλά και μας δυσκόλεψε καθώς η Βάλια στα 4 της χρόνια πρόσθεσε και μία άλλη διάσταση στο βιβλίο. Γιατί οι μεγάλοι λένε ψέματα στα παιδιά; Και μάταια προσπαθούσα να εξηγήσω πως δεν πρόκειται για ψέμα αλλά διαφορετικό τρόπο αντίληψης κάποιες φορές.

το δέντρο που κάνει μωρά 5

Σε κάθε περίπτωση, οι απορίες των παιδιών μπορεί να γίνουν πολύ εξεζητημένες, ειδικά σήμερα που τα παιδιά έχουν πολύ περισσότερα ερεθίσματα. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως εφόσον τα παιδιά μπορούν και διαμορφώνουν τέτοιες ερωτήσεις, τότε σίγουρα είναι σε θέση να ακούσουν και την αντίστοιχη απάντηση. Το ενδιαφέρον τους δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται και να αντιμετωπίζεται με μισόλογα, με αμηχανία ή με χλευασμό.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιιο θέλω να σας προσφέρω δύο αντίτυπα από το βιβλίο για να το διαβάσετε με τους μικρούς μας φίλους. Για να κερδίσετε 1 από από τα 2 βιβλία μπορείτε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό με τους εξής τρόπους:
– Συμπληρώστε την κάτωθι φόρμα
– Αφήστε ένα σχόλιο στο τέλος του άρθρου για ένα αστείο διάλογο που είχατε με το παιδί σας σχετικά με το επίμαχο αυτό θέμα
Θα χαρώ πολύ να επισκεφθείτε και να κάνετε Like τη νέα μας σελίδα στο Facebook ή ακόμα και να την μοιραστείτε με τους φίλους σας εφόσον βρίσκεται ενδιαφέρον το περιεχόμενο.

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΎ

1. Ο διαγωνισμός λήγει τη Κυριακή 05 Ιουνίου 2016, στις 24.00
2. Θα κληρωθούν 2 τυχεροί που θα κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου
3. Οι νικητές θα δημοσιευτούν στο παρόν post και θα ειδοποιηθούν με email
4. Οι νικητές του διαγωνισμού, εφόσον κατοικούν στην Αθήνα, μπορούν να παραλάβουν το βιβλίο τους από το βιβλιοπωλείο των από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118, Αθήνα). Διαφορετικά η αποστολή του βιβλίου θα γίνει ταχυδρομικώς

ΝΙΚΗΤΕΣ

Οι δύο νικητές του διαγωνισμού για τα δύο αντίτυπα του βιβλίου Το δέντρο που κάνει μωρά είναι:
1. Νικόλαος Πατμανίδης και
2. Μάνου Χρυσάνθη.
Σας ευχαριστούμε όλους για τη μεγάλη συμμετοχή σας. Θα συνεχίσουμε να σας παρουσιάζουμε όμορφα και ποιοτικά βιβλία σαν αυτό.

Καλό κουράγιο λοιπόν κατά την ανάγνωση.

x

Το άρθρο “Το δέντρο που κάνει μωρά – Διαγωνισμός” γράφτηκε για το Blog.aliceonboard.gr

you may also like:

About Author

17 Comments

  1. 🕔 11:17, 31.May 2016

    Σοφία

    Kαλησπέρα!Άφησα τη στιχομυθία που είχα με την κόρη μου στο τέλος της φόρμας συμμετοχής.Ευχαριστούμε!

    reply comment
  2. 🕔 12:21, 31.May 2016

    eleutheria

    Μου κάνει πολύ συχνά αυτήν την ερώτηση και εγώ του έχω πει: από την κοιλίτσα, και εκείνος μου λέει: αααα γι΄αυτό υπάρχει ο αφαλός μαμά;;;;

    reply comment
  3. 🕔 13:06, 31.May 2016

    Σοφία

    ΜΑΜΑ ΑΜΑ ΑΓΑΠΙΕΣΤΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ;;;

    reply comment
  4. 🕔 16:44, 31.May 2016

    ΝΕΚΤΑΡΙΑ

    δεν με εχει ρωτησει ακομα και ελπιζω το βιβλιο να μας βοηθησει…

    reply comment
  5. 🕔 6:35, 01.Jun 2016

    Μαρία

    Τις λεπτομέρειες της έχω γράψει στο τέλεος της φόρμας συμμετοχής. Για την ώρα αυτό που της κάνει περισσότερο εντύπωση είναι το γεγονός ότι για κάποιους μήνες ζούσε μέσα στην κοιλιά μου!!! Ευχαριστούμε πολύ για το όμορφο δώρο!!

    reply comment
  6. 🕔 10:24, 01.Jun 2016

    Διονυσία Κοσμάτου

    Δεν έχει ρωτήσρι ακόμα,είναι μικρούλι!

    reply comment
  7. 🕔 11:28, 01.Jun 2016

    Μαρία

    ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΑΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ

    reply comment
  8. 🕔 13:08, 01.Jun 2016

    Γεωργία Κ.

    Το πιο αστείο περιστατικό με τη μεγάλη μου κόρη το έχω γράψει στη φόρμα…Δεν έχει ξανακάνει αυτή την ερώτηση αλλά επιμένει στο ότι θέλει κ άλλο αδελφάκι παρότι έχει μια μικρή αδελφούλα…

    reply comment
  9. 🕔 16:23, 01.Jun 2016

    Despina Chalkidou

    Υπεροχο βιβλιο άφησα την ιστορία μας

    reply comment
  10. 🕔 18:23, 01.Jun 2016

    Lamprini

    Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει πολύ τους γονείς!εγώ όπως έγραψα Κ στο σχόλιο δεν μου έχει κανει τετοιου είδους ερωτηματα.☺

    reply comment
  11. 🕔 21:10, 01.Jun 2016

    Gary

    Από αρκετά μικρή, λίγο πριν τα τρια, της το είχα εξηγήσει η ίδια οπότε δεν έγινε ποτέ η ερώτηση. Για την αδερφούλα της ξέρει ότι βγήκε από την κοιλίτσα καθώς έχει δει και την τομή. Πολύ πιθανόν βέβαια να το έχει ξεχάσει. Είναι απλά ένα σημείο του σώματος και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν κάτι το οποίο είναι ταμπού. Στην περίπτωση του αγοριού φαντάζομαι θα χρειάζεται περισσότερη ανάλυση…

    reply comment
  12. 🕔 22:13, 01.Jun 2016

    Kalliopi

    Αν κ είναι μικρούλα, επειδή περιμένω το δεύτερο μου παιδάκι, με ρωτάει πως θα έρθει σπίτι!

    reply comment
  13. 🕔 7:04, 02.Jun 2016

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

    η αλήθεια είναι ότι έχω τρία παιδιά και η μεγάλη μου κόρη είναι στα 5, αλλά και τις δύο φορές που ήμουν έγκυος δεν με ρώτησε πως, μάλλον επειδή είχε αγωνία για να δει τα αδελφάκια της από κοντά!!

    reply comment
  14. 🕔 8:17, 02.Jun 2016

    Αννα

    Εγω ημουν λιγο τυχερη η κορη μου ενημερωθηκε πληρως απο τη δασκαλα της στο νηπιαγωγειο…Οποτε μια μερα ηρθε και μου ειπε Μαμα θελεις να σου πω πως γινονται τα μωρα;

    reply comment
  15. 🕔 12:30, 02.Jun 2016

    Βασιλική

    ο Θεούλης παιδί μου το στέλνει το μωρό στην κοιλίτσα της μαμάς!Του άρεσε πολύ η απάντηση χαμογέλασε και είπε να πούμε τον Θεούλη να μας στείλει πολλά μωρά για να έχω πολλά αδερφάκια να παίζουμε!!! ¨:)

    reply comment
  16. 🕔 16:03, 02.Jun 2016

    ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ

    παντα θελει να της λεω για το πως γεννηθηκε και ποσο την αγαπαμε

    reply comment
  17. 🕔 8:00, 27.Jun 2016

    Σοφία

    Καλημερα!Ξερουμε το αποτελεσμα του διαγωνισμου;

    reply comment

Write a Comment