Το Γιαρκ – Ένα βιβλίο που υπογραμμίζει ότι έχουν και τα τέρατα αδυναμίες

0 Comments 🕔14:35, 11.Jan 2021

Το Γιαρκ – Ένα βιβλίο που υπογραμμίζει ότι έχουν και τα τέρατα αδυναμίες

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Το Γιαρκ αγαπά τα παιδιά. Αλλά με μια αγάπη άπληστη και θανατηφόρα, όπως συνήθως αγαπούν τα τέρατα. Και όπως κάθε παράξενο πλάσμα, έχει κι αυτό την αχίλλειο πτέρνα του. Ο Κινγκ Κονγκ έχει τρυφερή καρδιά, ο Δράκουλας δεν αντέχει τον ήλιο και το Γιαρκ έχει ευαίσθητο στομάχι! Όπως οι ηλικιωμένοι με τον καιρό μπορούν να χωνέψουν μόνο μαλακές σούπες, έτσι και η δική του, ντελικάτη κοιλιά μπορεί να ανεχτεί μόνο τη σάρκα των καλών παιδιών.

Στην πραγματικότητα, η κακία αλλάζει τη χημική σύσταση των παιδιών και όταν αυτά κάνουν μία κακή πράξη, η καρδιά τους αποστάζει ένα ισχυρό δηλητήριο και η σάρκα τους γίνεται πιο τοξική κι από αυτήν της οχιάς. Το Γιαρκ θα προτιμούσε χίλιες φορές να απολαμβάνει τους κακούς, όπως πχ οι κατσίκες που τρέφονται με τις τσουκνίδες, τα ζιζάνια και τα αγριόχορτα. Αλλά όχι! το δικό του στομάχι είναι πλασμένο μόνο για τους καλούς, και όπως όλοι ξέρουμε, δυστυχώς οι καλοί σπανίζουν.

Το τέρας της ιστορίας μας θα κάνει τα πάντα για να κορέσει την πείνα του, αλλά μάταια. Μέχρι που συλλαμβάνει μια εκπληκτική ιδέα! Να κλέψει την επίσημη λίστα του Άη Βασίλη, ώστε να ανακαλύψει με σιγουριά who’s naughty and nice! Γνωρίζοντας πού ακριβώς μένει κάθε ευγενικό παιδί, πλουσιοπάροχα γεύματα θα το περιμένουν. Όπως, σε κάθε ιστορία όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όταν η γλυκιά Madelaine συναντά και φροντίζει το Γιαρκ, αυτό δεν μπορεί να αποφασίσει αν τελικά θα φάει αυτήν που του έχει προσφέρει τοσα πολλά.

Μέσω της αγάπης που του δείχνει το κοριτσάκι, το τέρας μαθαίνει νέα πράγματα για τους ανθρώπους, αλλά και για τον εαυτό του. Τα πρώτα κεφάλαια ξεκινούν με περιγραφές ενός πλάσματος που μασουλά μαλακά κόκαλα και πιπιλίζει μάτια. Οπωσδήποτε, όχι μια αναμενόμενη αρχή για παιδική ιστορία. Αλλά και στις επόμενες σελίδες, πολλά παιδιά πρόκειται να καταβροχθισθούν. Ωστόσο, ακόμη κι αν το παραμύθι του Γάλλου Bertrand Santini περιλαμβάνει βασικά στοιχεία των ιστοριών τρόμου, όλα αυτά είναι δοσμένα με ύφος λυρικό, με αίσθηση χιούμορ και με ένα τρυφερό twist στην πλοκή. Κάτι σαν τον Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα ή τη Νεκρή Νύφη του Τιμ Μπάρτον.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα πανέμορφα σκίτσα με μολύβι και μελάνι. Εν τέλει, το Γιαρκ αποτελεί ένα εξαιρετικό σχόλιο για το πώς τα παιδιά μιμούνται μοτίβα συμπεριφοράς και πώς, δείχνοντας καλοσύνη σε κάποιον, μπορούμε να αλλάξουμε τα βασικά του ένστικτα. Και οπωσδήποτε μια πολύ καλή πρόταση για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες- αρκεί να μη φοβούνται τα τέρατα και τα άλλα περίεργα πλάσματα που κρύβονται στις σκιές!

Ένα πρωτότυπο, σκοτεινό κι ενοχλητικά αστείο αριστούργημα για γενναίους αναγνώστες.

Το παιδικό βιβλίο Το γιαρκ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Διαβάστε περισσότερες παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment