Το αγόρι με τη βαλίτσα – Μοναδική παράσταση

0 Comments 🕔12:18, 24.Ιαν 2018

Το αγόρι με τη βαλίτσα – Μοναδική παράσταση
Θέατρο Κάππα

Δε χρειαζόταν καμία επιπλέον πληροφορία για να με προϊδεάσει για την επιτυχία αυτής της παράστασης. Μετάφραση και θεατρική διασκευή Ξένια Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Ηλίας Καρελλάς – το Αγόρι με τη βαλίτσα, το ομώνυμο βιβλίο του Μαικ Κένι με το συγκινητικό, τρυφερό αλλά και τόσο επίκαιρο κείμενό του, έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβρη το ταξίδι του στο μικρό θεατρικό κοινό και κριτικές που έχει λάβει διθυραμβικές.

Ένας παραλληλισμός του Σεβάχ του θαλασσινού με τον μικρό Ναζ, ήρωα της ιστορίας μας αλλά και κάθε περιπλανώμενης ψυχής αυτού του κόσμου, με μουσική επένδυση που ξεδιπλώνει σαν ηχητική δαντέλα η Αρετή Κετιμέ με τα μαγικά της χέρια και την ταξιδιάρικη, νοσταλγική φωνή της.

το αγόρι με τη βαλίτσα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο μικρός Ναζ ζει με την οικογένειά του στη Μέση Ανατολή. Απόλαυσή του η αφήγηση των ιστοριών από το στόμα του μπαμπά του που ο Ναζ λατρεύει. Όταν ξεσπά ο πόλεμος, ο μικρός Ναζ θα φύγει από το χωριό του με μόνη συντροφιά του μία βαλίτσα γεμάτη όλα όσα χρειάζεται και έχουν για εκείνον αξία – ανάμεσά τους μία ζωγραφιά της αδερφής τους με όλη την οικογένεια και φυσικά την ελπίδα πως σύντομα θα συναντήσει τον αδελφό του που ζει στο Βερολίνο.

Έτσι κάπως ξεκινάει το δικό του δύσκολο ταξίδι. Χιονισμένα βουνά, αφρισμένες θάλασσες, ένα κορίτσι, θλίψη και αγωνία, πρόσωπα έτοιμα να κατασπαράξουν την αθωότητά του για να τη θυσιάσουν στο βωμό του χρήματος.

το αγόρι με τη βαλίτσα

Θα φθάσει τελικά στον προορισμό του αλλά οι προσδοκίες απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
«Και φύγαμε βιαστικά. Φτάσαμε στο πέρασμα ανάμεσα στα δύο βουνά.
Μην κοιτάτε πίσω είπε ο πατέρας μου, για να μην είναι αυτό το τελευταίο πράγμα που θα θυμάστε»

Μια ξεχωριστή και άκρως τρυφερή ματιά στο ζήτημα το προσφυγικού, του ξενιτεμού χωρίς ταμπέλες και πολιτικές διαστάσεις. Στην σκηνή η εξαιρετική ομάδα των ηθοποιών με τον Δημήτρη Μακαλιά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αφηγείται την ιστορία όχι μόνο με τις λέξεις αλλά και με το σώμα, με την κίνηση που αριστουργηματικά η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα έχει σχεδιάσει, σαν ακροβάτες σε σχοινί ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο, το παραμύθι.

Μερικά μόνο τρισδιάσταστα σχηματικά στοιχεία αναλαμβάνουν με εφευρετικό τρόπο τον ρόλο των σκηνικών, υψώνουν βουνά, συνθέτουν δωμάτια, μεταμορφώνουν τρένα και καράβια και όλα αυτά με τρόπο σιωπηλό, και με το κοινό με τη σιωπή του να συναινεί σε όλα όσα συμβαίνουν στη σκηνή.

το αγόρι με τη βαλίτσα

το αγόρι με τη βαλίτσα

Ο Ηλίας Καρελλάς όπως άλλωστε μας έχει πλέον συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, με το ιδιαίτερο σκηνοθετικό του στίγμα, έχοντας ως στυλοβάτες της παράστασης τους το θέατρο σκιών και τη ζωντανή μουσική, συγκινεί, δραματοποιεί και μεγαλουργεί σε ένα έργο που δεν αφήνει ούτε τους μικρούς ούτε τους μεγάλους ασυγκίνητους.

Θεωρώ πως είναι μέσα στη βασική πεντάδα των καλύτερων θεατρικών παραστάσεων για τη φετινή χρονιά. Ένα έργο που έρχεται να αμφισβητήσει όλα όσα γνωρίζουμε για το παιδικό θέατρο, και να βάλει νέες βάσεις για τις επόμενες θεατρικές παραστάσεις.

Νέα σκηνοθετική ματιά, μουσική που αγγίζει και που στο μυαλό κάποιων αφελών ίσως δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από τα παιδιά αυτιά και σκηνικό ανύπαρκτο και ολοκληρωμένο.

Μία παράσταση πρότυπο θα τολμούσα να πω. Μην τη χάσετε.

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας.

το αγόρι με τη βαλίτσα

Θέατρο Κάππα-Παιδική σκηνή Ηλία Καρελλά, Κυψέλης 2, Αθήνα

Συγγραφέας: Μάικ Κένι
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Ηλίας Καρελλάς
Σκηνικά: Αγγελική Μπόζου
Κοστούμια: Αγγελική Μπόζου
Μουσική: Αρετή Κετιμέ
Φωτισμοί: Ηλίας Καρελλάς
Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα

Τιμές Εισιτηρίων: 12€ (ενήλικας), 8€ (παιδικό, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων με την επίδειξη κάρτας)
Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 11.30 για το κοινό και από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 10.30 οργανωμένες παραστάσεις σχολείων

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

Your email address will not be published. Required fields are marked *