Το αγόρι με τα μπλε μαλλιά – Είδαμε και γράφουμε

0 Comments 🕔07:30, 06.Oct 2017

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Υπάρχει σύγχρονο ελληνικό παιδικό θέατρο; 42 παιδικές και βρεφικές παραστάσεις παίζονται από τις αρχές Οκτωβρίου σε μικρές και μεγάλες σκηνές της Αθήνας, αρκετές ακόμη πρόκειται να ξεκινήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες, κι όμως, πολύ λίγες είναι αυτές που δεν έχουν ως αφετηρία και πηγή έμπνευσης τους λαϊκούς μύθους ή κάποιο από τα πολυδιαβασμένα κλασσικά παραμύθια. Είναι γεγονός πως λείπουν τα πραγματικά πρωτότυπα κείμενα (παρατήρηση που θα μπορούσε να γενικευθεί και να αφορά και τη λογοτεχνική παραγωγή εν γένει).

το αγόρι με τα μπλε μαλλιά

Το “Αγόρι με τα μπλε μαλλιά” στο θέατρο Φούρνος, μπορεί να μην ξεφεύγει του παραπάνω κανόνα σε ό,τι αφορά τα αρχετυπικά του συστατικά ( Ο γνωστός “βασανισμένος ήρωας που διασχίζει το δάσος με το δισάκι στον ώμο” είναι κι εδώ, για πολλοστή φορά, παρών), ωστόσο η Ελεάννα Σαντοριναίου, η συγγραφέας του έργου, καταφέρνει να μιλήσει για ένα πρόβλημα που πραγματικά αφορά τα παιδιά (αν υποθέσουμε πως τα παιδιά έχουν πραγματικά προβλήματα!)

Ο Άτρο (από το Ατρόμητος), είναι ένα ευαίσθητο αγόρι, λίγο διαφορετικό, λίγο ντροπαλό, που καλείται να αντιμετωπίσει έναν από τους χειρότερους εφιάλτες των πιτσιρικών (και των μαμάδων και μπαμπάδων τους επίσης!): έχει χάσει τον Μέρμπερ, το αγαπημένο του κουκλάκι, τον μοναδικό του φίλο. Θα πρέπει να ξεπεράσει την έμφυτη δειλία του και να τον αναζητήσει, συνεπικουρούμενος από τα πανταχού παρόντα (γίνεται παιδική παράσταση χωρίς αυτά;) ζώα του δάσους.Ασφαλώς θα τα καταφέρει και το τέλος της παράστασης θα βρει τον μεν Άτρο πολύ πιο θαρραλέο και τολμηρό, τους δε μικρούς θεατές πάνω στη σκηνή σε ένα -σύντομο- αυτοσχέδιο πάρτυ παρέα με τους πρωταγωνιστές –η διαδραστικότητα, άλλο ένα μέγα ζητούμενο των εγχώριων παραγωγών δε λείπει και εδώ.

Η αλήθεια είναι πως παρόλο που η μαμά Αμαλία γκρινιάζει λίγο για την έλλειψη πρωτοτυπίας, ο μικρός Χάρης και τα άλλα πιτσιρίκια μάλλον την καταευχαριστήθηκαν την παράσταση. Χιούμορ κατανοητό και σε μικρές ηλικίες, ρυθμικά τραγούδια και μελωδίες, καλοκατασκευασμένες κούκλες μαριονέτες που συμμετέχουν με ρόλο στην παράσταση και τρεις, πραγματικά πολύ συμπαθείς πρωταγωνιστές (Ματίνα Δημητροπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης και Ευγενία Μαραγκού).

το αγόρι με τα μπλε μαλλιά

το αγόρι με τα μπλε μαλλιά

Το εύρημα με τα μπλε μαλλιά του Άτρο λειτουργεί γιατί και εντυπωσιακό είναι (μία εβδομάδα μετά ακόμη συζητάμε γιαυτόν) και αποτελεί έναν εύσχημο τρόπο να μιλήσει η συγγραφέας για τη διαφορετικότητα. Είναι εντάξει να έχεις μπλε μαλλιά, είναι εντάξει να έχεις φανταστικούς φίλους, είναι εντάξει να φοβάσαι μερικές φορές. Εντέλει, είναι εντάξει να είσαι διαφορετικός σε έναν κόσμο γεμάτο ομοιομορφίες!

Η παράσταση ανεβαίνει για τρίτη χρονιά, ενώ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη ταξιδέψει στο Λονδίνο για να παρουσιαστεί σε παιδιά ομογενών.

Τip: στην έξοδο, τα παιδιά θα παρουν το μικρό δωράκι που κάθε φορά φροντίζει να δίνει ο πάντα φιλόξενος Φούρνος!

Καλή διακέδαση

201701οκτ11:30 πμΑγόρι με τα μπλε μαλλιάΘέατρο - Παιδιά 3+11:30 πμ ΤύποςΘέατροEvent Type 2Με κόστος συμμετοχής,Παιδιά από 3 +

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment