Του Τομ οι Μαγικές Μηχανές – Ένα θαυμάσιο βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος

0 Comments 🕔16:36, 01.Nov 2018

Οι εκδόσεις Ίκαρος καλωσόρισαν ένα νέο βιβλίο από τη συγγραφέα του Φίλοι στο Λόφο, Linda Sarah με τίτλο Του Τομ οι Μαγικές Μηχανές. Ένα ποιητικό και άκρως συναισθηματικό βιβλίο που έρχεται να μας θυμίσει την υπέροχη σχέση ανάμεσα στο μπαμπά και στον γιό και να ακουμπήσει πάνω σε όλα τα όμορφα και δυνατά που μπορούν μαζί ενωμένοι να κάνουν μαζί. Ταυτόχρονα, οι ιδιότητες της εφευρετικότητας και της προσαρμοστικότητας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανάγνωσης αυτού του νέου συναρπαστικού βιβλίου.

του τομ οι μαγικές μηχανές

Πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ένα αγόρι, ο Το και ο μπαμπάς του που μαζί λατρεύουν να επινοούν και να κατασκευάζουν μαζί πράγματα, και πιο συγκεκριμένα, πράγματα που κινούνται, ανεβοκατεβαίνουν, στροβιλίζονται και ενίοτε πετάνε. Ζουν όμορφα και ευτυχισμένα με αυτές τους τις κοινές παραγωγές και η ζωή τους είναι γλυκιά σαν άνοιξη.

Και να όμως που γρήγορα η άνοιξη έδωσε τη θέση της στη θλίψη. Μια αλλαγή, γρήγορη σαν αστραπή εμφανίστηκε στη ζωή τους. Ο Μπαμπάς έχασε τη δουλειά του. H θλίψη απλώθηκε στο σπίτι σαν συννεφιά του χειμώνα.

του τομ οι μαγικές μηχανές

του τομ οι μαγικές μηχανές

Θυμωμένες λέξεις πετούσαν στα κεφάλια τους και η ανάγκη για μετακόμιση από το σπίτι έγινε αφορμή για μια νέα ιδέα του Τομ. Μια τρομερή ιδέα. Να μετατρέψουν στο σπίτι τους σε Μουσείο. Ένα Μουσείο οχημάτων από πράγματα που δεν χρησιμοποιούνται για να φτιάχνει κανείς Οχήματα. Ένα μουσείο καινοτόμο που ο κόσμος δεν είχε αντικρίσει ποτέ πριν…

Μα οι αλλαγές είναι η μόνη σταθερά στη ζωή μας και η πεποίθηση πως τίποτα δεν αλλάζει δηλώνει αφέλεια.

«Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα». Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος

Έτσι μια νέα αλλαγή θα συγκλονίσει τη ζωή τους αλλά αυτή τη φορά θα είναι ο μπαμπάς εκείνος που να αναλάβει το ρόλο του εμψυχωτή και με ενθουσιασμό θα δώσει και πάλι φτερά στα όνειρά τους. Με νέους διαφορετικούς δρόμους, με νέους τρόπους και νέες μεθόδους.

Είναι μερικά βιβλία που μπορούν τόσο ευχάριστα να διαβαστούν από μικρούς και μεγάλους.  Άσχετα από το πλήθος των λέξεων, κουβαλάνε ένα μήνυμα για όλους αρκεί να έχεις ακόμα στην καρδιά σου κρυμμένη λίγη από τον αυθορμητισμό και την παιδική παρόρμηση για να καταλάβεις και να νιώσεις.

Και αυτό το βιβλίο είναι ένα από εκείνα που μπορεί χωρίς να σου «κουνάει» το δάχτυλο να σε μάθει και εσένα μεγάλε πως η ζωή είναι ρευστή, αλλάζει, έχεις διακυμάνσεις που άλλοτε θα σε ενθουσιάζουν και άλλοτε θα σε πληγώνουν βαθιά. Και η ταχύτητα που θα επιδείξεις στα να ξανασηκώσεις το ανάστημά σου και να συνεχίσεις θα κάνουν τη διαφορά ώστε να πλησιάσεις και πάλι το όνειρό σου.

του τομ οι μαγικές μηχανές

του τομ οι μαγικές μηχανές

του τομ οι μαγικές μηχανές

Τρυφερό, συγκινητικό και αισιόδοξο το βιβλίο της Linda Sarah, έρχεται να μας υπενθυμίσει για τα απρόβλεπτα της ζωής και να μας υπογραμμίσει τη σημασία της ανόρθωσης το αναστήματος σε αυτά. Παράλληλα σε κάθε σελίδα νιώθουμε εμείς οι γονείς αλλά και τα παιδιά το συναισθηματικό και ηθικό χρέος ως γονείς να γίνουμε πρότυπα σε αυτή τη διδαχή της ζωής μέσα από το δικό μας παράδειγμα. Είμαστε η Μαμά και ο Μπαμπάς αυτού του κόσμου.

Η εικονογράφηση της Briony May Smith με τα οικεία της σκίτσα πλούσια σε περιεχόμενο και τα γήινα και ταυτόχρονα έντονα και ζωντανά χρώματα ενισχύει την αφηγηματική δυνατότητα πέρα από το ίδιο το κείμενο.

Συγγραφέας: Linda Sarah

Μεταφραστής: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Briony May Smith

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 4+

Μπορείτε να το βρείτε εδώ 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment