Τι είναι Δημοκρατία – Διαβάσαμε το νέο βιβλίο της Μαρίζα Ντεκάστρο

0 Comments 🕔10:05, 17.Nov 2020

Οι έννοιες της Δημοκρατίας, της ισότητας, της ελευθερίας, όσο δεδομένες, μέσα στην σταθερή και αδιαμφισβήτητη παρουσία τους τις τελευταίες δεκαετίες στη ζωή μας είναι, σχεδόν απλοϊκές, τόσο δύσκολες είναι στη μετάδοσή τους. Η μετάδοση της αξίας και της δύσκολης κατάκτησής τους προς τα σημερινά παιδιά, είναι ένα στοίχημα των συγγραφέων. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια από την έκδοση του εξαιρετικού βιβλίου 2651 μέρες δικτατορίας, η Μαρίζα Ντεκάστρο επανέρχεται συγγραφικά με την ίδια θεματολογία αλλά απευθυνόμενη σε μικρότερες ηλικίες. Το βιβλίο Τι είναι Δημοκρατία; ήταν φαντάζομαι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο εγχείρημα όπως αποδεικνύεται εκ του εκδοτικού αποτελέσματος. Στο πλευρό της ή καλύτερα δίπλα στις λέξεις της, στέκονται οι εικόνες του Χρήστου Κούρτογλου.

 

Τι είναι Δημοκρατία

Μια ιστορική αναδρομή στην διακυβέρνηση των πολιτισμών, μια σύντομη, περιληπτική ματιά στη διαδρομή της διαμόρφωσης των πολιτευμάτων από τις πρώτες μορφές οργάνωσης των ανθρώπων σε ομάδες, μέχρι την σύγχρονη εποχή. Κάθε σαλόνι και ένα μεγάλο βήμα προς τον εκδημοκρατισμό των κοινωνιών – τα πρώτα θεμέλια της δημοκρατίας, οι διεκδικήσεις των γυναικών για ισότητα, η δικτατορία, οι εθνικές μειονότητες, το Σύνταγμα, οι νόμοι, οι εκλογές. Μέσα σε αυτή την σύντομη διαδρομή, η Μαρίζα Ντεκάστρο, παραθέτοντας στοιχεία, ανοίγει μικρά παράθυρα για  προβληματισμό που θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω διάλογο. Για τη δύναμη και τα προνόμια της δημοκρατίας, για την ευθύνη και τη στάση των πολιτών, αλλά και για τους κινδύνους που ελλοχεύει η απόκλιση από τη δημοκρατία.

 

Η απλότητα του λόγου, η περιεκτικότητα και η σαφήνεια είναι βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν αυτό το βιβλίο που έρχεται να προσφέρει πληροφόρηση στους μικρούς αναγνώστες. Η εικονογράφηση του Χρήστου Κούρτογλου ακολουθεί ένα παράλληλο δρόμο με το κείμενο, ενισχύοντάς το, κάνοντάς το ελκυστικό και ενδιαφέρον. Ρετρό η αισθητική του που παραπέμπει λίγο εικαστικά σε εικόνες του Τουλούζ Λωτρέκ.

Μια όμορφη πρόταση που αξίζει να διαβαστεί από τους μικρούς αναγνώστες. Μπορείτε να ξεφυλλίσετε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου Τι είναι  πατώντας εδώ αλλά και να δείτε το εκπαιδευτικό υλικό που έχει σχεδιάσει η Μαρίζα Ντεκάστρο.

Για παιδιά 4-7 ετών

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μπορείτε να το βρείτε στο Alice on Board.

Δείτε και άλλες προτάσεις μας παιδικών βιβλίων. 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment