
Τα οφέλη του μπρόκολου και μια εύκολη αλλά και νόστιμη πρόταση για να το έχετε στο καθημερινό σας τραπέζι
Αυτά τα μικρά πράσινα δεντράκια ενωμένα σε μια μεγάλη δεσμίδα, για κάποιους γονείς είναι ένας μικρός εφιάλτης. Τα περισσότερα παιδιά δείχνουν μια απέχθεια στο εν λόγω λαχανικό. Ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνων των οικογενειών που έχουν καταφέρει να το ενσωματώσουν στο εβδομαδιαίο ή και καθημερινό τους σχεδόν τραπέζι.
Τα δικά μου παιδιά τυχαίνει να έχουν συμπαθήσει από την πρώτη στιγμή αυτό το περίεργο πράσινο λαχανικό όπως και το αδελφάκι του, το κουνουπίδι. Η βραστή τους εκδοχή, κατά πολλούς δεν είναι διόλου ελκυστική για το σπίτι λόγω κυρίως της μυρωδιάς τους κατά τον βρασμό. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε υιοθετήσει μια άλλη εκδοχή τους, ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη την οικογένεια μας που επιτρέπει στο μπρόκολο να έχει θέση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ψητό λοιπόν με λίγο λεμονάκι και αλάτι στο φούρνο και έτοιμο το πράσινο «ποπ κορν».
Μια εύκολη αλλά και νόστιμη πρόταση – Μπρόκολο σε κομμάτια στο φούρνο
Κάνουμε μιρκά κομμάτια, μικρά δεντράκια όπως αστειευόμενη έλεγα από μικρά στα κορίτσια, τα βάζουμε σε ένα πυρέξ με λίγο λάδι και αλάτι. Στη συνέχεια τα βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς (πάνω κάτω αντιστάσεις) και τα αφήνω από 8-10 λεπτά αναλογα με το φούρνο ή το πόσο τραγανά θέλουμε τα μικρά δεντράκια.
Η νοστιμιά τους δεν περιγράφεται. Το μόνο κακό είναι ότι δεν φθάνουν ποτέ στο τραπέζι καθώς έχουν φαγωθεί ήδη από το φούρνο από τους «περαστικούς».
Τα οφέλη του μπρόκολου
Το μπρόκολο αποτελεί ένα από τα πιο εκτενώς μελετημένα λαχανικά λόγω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντικαρκινικής του δράσης. Πλούσιο σε καροτενοειδή, ινδόλη-3-καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, κουερσετίνη, Σίδηρο, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Κ1, Βιταμίνη Ε, Φολικό οξύ, το μπρόκολα προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη στον οργανισμό, καθιστώντας «ασπίδα» για την υγεία. Για αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να βρει μια θέση στο τραπέζι μας όσο πιο συχνά γίνεται.
Μερικά μόνο από τα οφέλη του μπρόκολου μπορείτε να τα δείτε κάτωθι ενώ πλούσια είναι η αρθρογραφία για να μάθετε ακόμα περισσότερα.
Καταπολέμηση του καρκίνου
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λαχανικών από την ίδια οικογένεια με το μπρόκολο έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Μια άλλη σημαντική βιταμίνη που περιέχει το μπρόκολο, το φυλλικό οξύ, έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος (σε τρόφιμα) έχει επίσης δείξει καλά σημάδια στην προστασία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας.
Βελτίωση της υγείας των οστών
Μόνο μία κούπα ψιλοκομμένο μπρόκολο παρέχει 92 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ, πολύ περισσότερο από το 100% της καθημερινής σας ανάγκης. Η έλλειψη βιταμίνης Κ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος οστού. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης Κ συμβάλλει στην υγεία των οστών, επειδή βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνει την απόρριψή τους μέσω των ούρων.
Αντιγήρανση
Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C, όταν καταναλώνεται στην φυσική της μορφή (σε φρέσκα προϊόντα και όχι σε συμπληρώματα διατροφής), μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βλάβης του δέρματος από τον ήλιο και τη ρύπανση, στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος. Η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Ε, που είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία της επιδερμίδας, υπάρχουν σε καλές ποσότητες στο μπρόκολο.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε φυσικά όπως προανέφερα να τα κάνετε με κουνουπίδι προσθέτοντας πάπρικα ή ρίγανη ή ότι τέλοσπάντων αγαπάτε! Βρέιτε και άλλες νόστιμες και έξυπνες συνταγές και προτάσεις μαγειρικής εδώ.
Πέπη
you may also like:
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST