Στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού, μια προσωπική ματιά – Πλήρωμα 94

0 Comments 🕔20:30, 05.Mar 2017

Στον απόηχο του Πατρινού Καρναβαλιού – Πλήρωμα 94

Διανύσαμε για μία ακόμη φορά τα δύσκολα 230 χμλ ενός δρόμου που η ολοκλήρωση της κατασκευής του φαντάζει άπιαστο όνειρο για να ζήσουμε όμως ένα άλλο όνειρo και να βηματίσουμε σε ένα άλλο ταξίδι που στις πλάτες του κουβαλάει πολλές δεκαετίες.

Γιατί για μία ακόμη χρονιά βρέθηκα στη γενέτειρά πόλη μου για να διασχίσω αυτά τα χιλιόμετρα υπέρμετρης ευτυχίας και διασκέδασης σε μία καρναβαλική παρέλαση στολισμένης με χαμόγελα ολοκλήρωσης, ανάσες παρείστικης μοιρασμένης ευτυχίας, ματιές ευθυμίας, φλερτ και αλλά και αβάσταχτης κούρασης που παρακαλάς να κρατήσει λίγο ακόμη και ανύπαρκτες λογικές σκέψεις αφού η απατηλή αίσθηση πως όλα είναι δυνατά ισοπεδώνει κάθε τι καθημερινό.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Ναι ναι αυτή η Καρναβαλική παρέλαση είναι πολύ περισσότερο από μερικά χιλιόμετρα στην Οδό Κορίνθου. Γιατί για να ακριβολογούμε το Πατρινό Καρναβάλι δεν είναι συνώνυμο μιας μόνο παρουσίας αυτής δηλαδή που προβάλλεται από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Είναι πολλά περισσότερα από μια χορευτική παρουσία, είναι απείρως περισσότερα από μια αναμονή κοινωνικής συνεύρεσης στην αφετηρία και μίας «μαυροδαφνηποσίας».

Το Πατρινό Καρναβάλι ξεκίνησε με όραμα, πάθος και ευρηματικότητα και θέριευσε όταν στην καρδιά του εισχώρησε ο Κρυμμένος Θησαυρός, ένα κυνήγι γνώσεων, συντονισμένης σκέψης και τέλειου συγχρονισμού των ομάδων. Και όποιος δεν έχει δώσει το παρόν έστω και για μία φορά, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τι πράγμα μιλάω.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Η συμμετοχή μου μετράει σίγουρα περισσότερο από 15-20 χρόνια με διαφορετική κάθε φορά ένταση και μορφολογία. Εξαρτάται από την χρονιά, τη παρέα, τη φάση ζωής. Πρώτα ως μαθήτρια έφηβη, στην πορεία με φοιτητοπαρέες, μόνη ή με κάποιον σύντροφο, με τους πρώτους συναδέλφους και μετά ως μαμά να κρατάω στο χέρι αντί για μία μαυροδάφνη και ένα τσιγάρο ένα ή δύο παιδιά.

Πάντα όμως με την ίδια αμείωτη ανατριχίλα και συγκίνηση όταν το πόδι μου θα πατήσει στην πόλη μου. Και επιλέγω να είμαι κοντά σε εκείνους που η ένωσή τους πριν από αρκετά χρόνια δεν ήταν διόλου τυχαία για αυτό τον Καρναβαλικό Θεσμό. Ο Θεός Καρνάβαλος τους επέλεξε και τους έφερε κοντά σε μία απρόσμενη ένωση που φέτος μετράει 30 χρόνια. Ο αγαπημένος μου Πέτρος Ψωμάς και ο γείτονάς του στα σχολικά θρανία Φώτης Λουριδάς, έκαναν μία σιωπηρή συμφωνία – να υπηρετήσουν με ήθος, ποιότητα, συνέπεια, φαντασία και ομαδικό πνεύμα τον ίδιο το Θεό Καρνάβαλο. Και να συμβάλλουν στην διάσωσή του από τη φθήνια και τη μετριότητα.

Έτσι κάπως, γεννήθηκε πριν από 30 ακριβώς χρόνια το Πλήρωμα 94.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Και ως καλοί μαθητευόμενοι καρναβαλιστές να μιλήσουν για Εκείνον, τον Θεό ντε του Καρνάβαλου, και να μεταδώσουν σε περισσότερο κόσμο τη δύναμή του. Υπήρξα και εγώ μαθητευόμενη που περιστασιακά το μαγικό ραβδί αυτής της λατρείας με άγγιξε και τώρα με τη σειρά μου οφείλω να το μεταδώσω σε εκείνες.

Η Αλίκη παρά τη διαμονή μας σε άλλη πόλη, μετράει ήδη 4 συμμετοχές σε πλήρωμα και φέτος για τα γενέθλια των 30 χρόνων του Πληρώματος, ετοίμασε τις βαλίτσες της και κατηφόρισε. Η ξεχωριστή και απίθανη στολή της, φρεσκοσιδερωμένη και χειροποίητη, ίσως και από την ίδια τη γιαγιά της που εδώ και 2 μήνες μαζί με τον κεντρικό πυρήνα του Πληρώματος 94 δουλεύει στην Κυψέλη, το στέκι του Group/Πληρώματος, το σημείο συνεύρεσης, παραγωγής και ονειροπόλησης.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Την φόρεσε συνδυάζοντας τη με το προσεκτικά επιλεγμένο παπούτσι και καλσόν αφού οι οδηγίες για ομοιομορφία ήταν σαφής και απαράβατες, πήγε στο στέκι τραγουδώντας ένα από τα δύο τραγούδια που δημιούργησε για τα γενέθλιά του το Πλήρωμα και μαζί με άλλα 94 άτομα που αρχικά δε γνώριζε στην πλειοψηφία τους, μπήκε η τελευταία πινελιά στην εμφάνισή της.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Η μικρή παραθερίστρια με τα αναζωπυρωμένα μάγουλα και το χάρτινο καράβι της στο χέρι ήταν έτοιμη για τον περίπατό της. Και στο δρόμο απολάμβανε τον ενθουσιασμό του κόσμου που με περιέργεια ζητούσε το όνομα της στολής, απαντώντας πως είμαστε «οι Παραθερισταί».

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Βήμα αργό, σταθερό, σχεδόν θεατρικό, λίγο συντηρητικό ώστε να θυμίζει το ύφος της βικτωριανής εποχής όπου η μόδα προστάζει αυστηρούς γιακάδες, σακάκια και φούστες μακριές λίγο σε πένθιμο ύφος. Αυτοσχέδια και χειροποίητα δαντελένια parasol, χάρτινα καράβια, μεγάλη cart postal μερικά μόνο από τα στοιχεία που μας κάνουν να ξεχωρίζουν. Και εκείνη να νιώθει τον παλμό μιας παρέας που σκέφτηκε, ονειρεύτηκε, δημιούργησε, μόχθησε, ολοκλήρωσε και τώρα απολαμβάνει την κορυφαία στιγμή της αναγνώρισης.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Και αποχαιρετώντας την Πάτρα που είπε
– Του χρόνου θέλω να κατεβαίνουμε πιο συχνά. Θέλω να βάφω, να σχεδιάζω, να ψάχνω τον κρυμμένο θησαυρό, να συμμετέχω.
– Υπόσχεση

Γιατί όσο και αν κάποιο γελούν και επιδοκιμάζουν, το Καρναβάλι πάντα ήταν, είναι και θα είναι μία μικρή απεικόνιση της ζωής που σου κλείνει το μάτι πίσω από μία μάσκα και γεμάτο περίσσιο σαρκασμό και απόλυτη γνώση σου αποκαλύπτει στη δική του γλώσσα το μυστικό της ευτυχισμένης ζωής. Το μυστικό που δεν είναι άλλο από τις παρέες, το κοινό όραμα, τη δημιουργία, τη καινοτομία, την παραγωγή και το γέλιο, κυρίως το γέλιο, το γέλιο της απόλαυσης και της ευθυμίας.

πατρινό καρναβάλι_πλήρωμα 94

Απλά στο λέει στη δική του γλώσσα – και όποιος θέλει μπορεί να καταλάβει. Δεν χρειάζεται να χορεύει mambo και τσατσα. Μόνο να είναι ανοικτός στις νέες ιδέες, στα νέα πρόσωπα στην ευθυμία, στη συμμετοχή, στο γέλιο – το υπογραμμίζω. Γιατί εκεί βρίσκεται ο Παράδεισος, o παράδεισος του παρόντος και όχι της άλλης ζωής.

Και του χρόνου Πλήρωμα 94. Σε ευχαριστώ γιατί ειδικά σε περιόδους κρίσης προσωπικής και κοινωνικής, ειδικά σε περιόδους αμφισβήτησης του συνόλου και της ανθρώπινης πυγμής, και ειδικά σε περιόδους άχαρης ενηλικίωσης χρειαζόμαστε το παιδικό όραμα, το ταρακούνημα, την μικρή κλωτσιά για να το ξαναδούμε αλλιώς.

Χρειαζόμαστε την πίστη πως όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει σύμπνοια, πάθος και δημιουργία ακόμα και όταν η αποτυχία είναι πιθανότητα. Πόσο μάλλον όταν η επιτυχία σε περιμένει στη γωνία για να σε συγχαρεί για την υπομονή και την επιμονή σου!

Μπράβο σας!

Όλες οι φωτογραφίες πλην δύο που έιναι από τον αγαπημένο Πέτρο Γιαννούτσο, είναι από το προσωπικό μου αρχείο – όσες μπόρεσα και πρόλαβα να τραβήξω.

Aν θέλετε να απολαύσετε λίγο περισσότερο φωτογραφικό υλικό δείτε εδώ τις καταπληκτικές φωτογραφίες του Μενέλαου Μυρίλλα από το SOOC.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment