Σαν ψέμα ήτανε. Οι ευχές μας για το 2021

0 Comments 🕔16:27, 31.Dec 2020

Γράφει η Πέπη Νικολοπούλου

Οι ευχές μας για το 2021 είναι εδώ μαζί με την άφιξη του νέου έτους.

Σαν ένα κακόγουστο ψέμα μοιάζει η χρονιά που απομακρύνεται, ξεφτάει και χάνεται.  Και της γυρίζουμε την πλάτη όχι γιατί δεν την κάνουμε πια κέφι, αν και ισχύει αυτό αλλά βασικά γιατί προχωράμε. Νόμος απαράβατος της ζωής. Ο πατέρας χρόνος μόνο μπροστά βηματίζει. Και εκείνη από την άλλη, δεν φταίει απόλυτα για τις δυσκολίες. Εκείνη ήρθε και θεαματικά την υποδεχτήκαμε με σαμπάνιες, τυμπανοκρουσίες και βεγγαλικά όπως κάθε νέα άφιξη αλλά μαζί της έσυρε και έσπειρε το θάνατο, τη μοναξιά και τη δυσκολία. Παραδέχομαι πως έφερε και δώρα όπως κάθε καλός μουσαφίρης που έρχεται και σου αράζει στο σαλόνι τους. Ακόμα δεν έχουμε τα μάτια για να τα δούμε. Τυφλωθήκαμε από οργή, και θυμό, κακιώσαμε από την αρπαγή της ελευθερίας μας, και δεν τα καταδεχόμαστε. Για πρώτη μας ίσως  φορά κάποιοι ζήσαμε, σε διαφορετική ο καθένας φάση της ζωής μας, το αληθινό ρολερκόστερ της ζωής που μπορεί εκεί που στα ψηλά σε βάζει, ξάφνου στα χαμηλά να σε σέρνει δίχως ανάσα. Καθολικά. Τρομακτικά.

 

Οι ευχές μας για το 2021

Εύχομαι λίγο να χαλαρώσουμε τις μέσα αντιστάσεις μας και να αποδεχτούμε την μεγάλη αυτή αλήθεια των αέναων αλλαγών, των αδιανόητων αποκλίσεων από τι νομίζουμε πως είναι ή θα είναι φυσιολογικό αυτό που η ζωή μας επιφυλάσσει. Εύχομαι η νέα χρονιά όπως και όλες οι επόμενες που θέλω να συνεχίζουν να έρχονται, μαζί της ότι φέρει να το αποκρούσουμε, να το σηκώσουμε ψηλά και μακριά να το ξαποστείλουε σε χίλια μικρά κομμάτια ή αν δεν τα καταφέρουμε και γονατισμένοι το «καταπιούμε» να ξαναβρούμε λίγη από τη δύναμη μας που κοιμάται σε σπηλιές και πάλι να σηκωθούμε.

Πολλές ζεστές ευχές για το 2021! Καλή χρονιά εκεί έξω σε όλα τα μήκη και πλάτη αυτού του κόσμου. Η αδυναμία μας, ας γίνει η δύναμή μας και ας ξεκινήσουμε και πάλι, όχι από το μηδέν. Το κοντέρ είτε θέλουμε είτε όχι, εξακολουθεί να γράφει. Κάτι προλαβαίνουμε.

 

 

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Ευχή μου, γιορτινή και μη, είναι να μην ξεχνάμε ότι, όπως θα έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος, «η αρετή μας/ είναι η αμοιβαία μας χρησιμότητα». Και με τη σκέψη αυτή να προσπαθούμε να θεμελιώσουμε, ακόμη και στη μεγαλύτερη δυσκολία, δεσμούς ακατάλυτους ανάμεσά μας και με την εποχή (κάποιες φορές και ερήμην της).

Κι αν ιδεατά η ευθεία είναι ο συντομότερος δρόμος για να πας από το ένα σημείο στο άλλο, στη ζωή των ανθρώπων είθισται να είναι πολύ δύσκολη η εξελικτική πορεία σε ευθεία γραμμή. Προκύπτουν ένα σωρό απρόοπτα που μας ξεστρατίζουν και φαινομενικά μας κάνουν να χάνουμε τον χρόνο μας. Όμως, το να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις απρόβλεπτες καταστάσεις σημαίνει ότι ωριμάζεις ως άνθρωπος. Στις στροφές που μας περιμένουν το 2021 ας παρεκκλίνουμε, λοιπόν, με χάρη και αισιοδοξία.

Καλή χρονιά

Photo: Fan Ho

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment