Ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια και προσούτο – Καθημερινή πολυτέλεια

0 Comments 🕔08:04, 21.Jan 2021

Από την Ιωάννα Χαλμούκη [pasta flora]

Το ριζότο ή ρυζότο είναι φαγητό με ρύζι από τη βόρεια Ιταλία, που μαγειρεύεται σε ζωμό ότου αποκτήσει κρεμώδη συνοχή. Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθένα υπάρχουν διάφοροι τύποι ρυζότο που μπορεί να περιέχουν βούτυρο, κρασί και κρεμμύδι. Είναι ένα νόστιμο θρεπτικό, εύκολο φαγητό και κυρίως ολοκληρωμένο φαγητό αφού δεν απαιτεί άλλα συνοδευτικά. Αν σήμερα δεν εχετε αποφασίσει τι να μαγεριρέψετε, ένα ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια και προσούτο είναι μια πρόταση.

Ριζότο με αποξηραμένα μανιτάρια και προσούτο

Υλικά
30γρ αποξηραμένα μανιτάρια
2κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. Σκόρδο ψιλοκομμένες
400γρ. ρύζι για ριζότο
100γρ λευκό κρασί
1300ml ζεστό ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
4 κλ. θυμάρι
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 φυλλαράκια φασκόμηλο ψιλοκομμένο
100γρ παρμεζάνα τριμμένη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
6 φέτες προσούτο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν σε βραστό νερό, για 15-20 λεπτά .
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε 1 λεπτό ακόμα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί στο μισό και προσθέτουμε το νερό που έχουμε μουλιάσει τα μανιτάρια, αφού τα έχουμε στραγγίξει προηγουμένως. Αφού σωθεί στο ελάχιστο ρίχνουμε τα μανιτάρια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε με μια κουτάλα το ζεστό ζωμό, αρκετό να το καλύψει και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς. Μόλις το νερό αποροφηθεί, προσθέτουμε 1 κουτάλα νερό τη φορά μέχρι να βάλουμε σχεδόν όλο το νερό στο ρύζι, μετά από περίπου 20-25 λεπτά. Το ρύζι πρέπει να είναι μαγειρεμένο, αλλά να «κρατάει»λίγο. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τα μυρωδικά, πιπέρι, λίγη από την παρμεζάνα και ανακατεύουμε συνεχώς. Ελέγχουμε αν θέλουμε να προσθέσουμε αλάτι.
Σερβίρουμε με έξτρα παρμεζάνα, μια φέτα προσούτο σε κάθε πιάτο, ελάχιστο φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βρείτε και άλλες συνταγές εδώ.

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment