Παιδικά βιβλία ιδανικά για Χριστουγεννιάτικα δώρα

0 Comments 🕔10:06, 21.Dec 2020

Τα Χριστουγεννιάτικα δώρα κάτω από το δέντρο γεμίζουν τα παιδιά ενθουσιασμό και χαρά. Εκτός από παιχνίδια υπάρχουν και εμπνευσμένα παιδικά βιβλία ιδανικά για όλες τις ηλικίες. Σήμερα θα περιηγηθούμε στις προτάσεις παιδικών βιβλίων που ξεχώρισαν για την πλοκή και την εικονογράφηση τους.

 

Ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα Δώρα

Η Χιονονιφάδα – Ένα βιβλίο που διεκδικεί μια θέση στα Κλασικά Χριστουγεννιάτικα Βιβλία!

Υπάρχουν λέξεις που το άκουσμά τους αρκεί για να γαληνέψει την ψυχή, να χτίσει ένα ζεστό και όμορφο σκηνικό στο μυαλό σου. Είναι εκείνες οι λέξεις που το νόημά τους πλούσιο σε ερμηνείες μπορεί να κοσμήσει κάρτες με ευχές χωρίς λοιπές φλυαρίες, μηνύματα σε αγαπημένους, τίτλους βιβλίων, ποιημάτων και γιατί όχι ζωγραφιές. Μια από αυτές τις λέξεις είναι και η λέξη Χιονονιφάδα που αν και στην πραγματικότητα κρύα, το άκουσμά της σε ταξιδεύει σε τόπους μαγικούς. Και εύστοχα, η αγαπημένη δημιουργός παιδικών ιστοριών  έχει επιλεγεί σαν τίτλος της πρόσφατης κυκλοφορίας των εκδόσεων Ίκαρος. 

Το βιβλίο, Η Χιονονιφάδα, φωτογραφίζει με συγκινητικό και συνάμα απλό τρόπο την μαγεία της ίδιας της ζωής. Την ομορφιά και την ουσία στην άγνωστη πορεία της, στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει, άλλοτε τραγικές και άλλοτε χαρούμενες, στις περίπλοκες διαδρομές της, στις επιβραβεύσεις αξιών όπως η υπομονή, η καρτερία,  η ανοιχτοσύνη, η γνώση και η σοφία.

Το μικρότερο Χριστουγεννιάτικο δώρο και τα Αγιοβασιλέματα, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια από τις φετινές εκδοτικές εκπλήξεις για όσους αναζητούν κάτι «μικρό» και ταυτόχρονα μεγάλο σε σύλληψη και ιδέα. Πρωταγωνιστής ο Ρόλαντ που ανυπομονεί φυσικά για τα Χριστούγεννα και τα πολυπόθητα δώρα μέχρι που διαπιστώνει ότι το δώρο του δεν είχε ακριβώς το μέγεθος που περίμενε. Ένα μικρό σε μέγεθος και περιεκτικό σε κείμενο βιβλίο Ρόλαντ αλλά μεγάλο σε βάθος και νόημα όπως άλλωστε και το δώρο του Ρόλαντ.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα μιλήσει στις καρδιές μικρών και μεγάλων και αξίζει να το διαβάσουμε στα παιδιά.

Συγγραφέας, εικονογράφος: Peter Reynolds | Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Αλλά και τα Αγιοβασιλέματα, της Μαριέτας Κοντού και της ηρωίδας της Ερμιονης είναι μία ευχάριστη χριστουγεννιάτικη ιστορία με ένα ταξίδι ανακάλυψης του Άγιου Βασίλη.

Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν για την απραγία, τη φυγοπονία αλλά λίγοι έχουν καταφέρει να το κάνουν ευφάνταστα και δημιουργικά όσο εδώ. Η ιστορία μας απλή αλλά οι χαρακτήρες της, τα σκηνικά της και οι λέξεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένα. Και εκεί βρίσκεται και η ομορφιά αυτού του βιβλίου.

Μια πόλη. Μια συνηθισμένη πόλη όπως όλες. Ο καιρός εκείνη τη μέρα ήταν καλός. Οι κάτοικοι συζητώντας μεταξύ τους συμφωνούσαν πως αυτό ήταν κάτι πολύ φυσιολογικό για την εποχή. Όλοι ήταν ευχαριστημένοι. Αλλά… Ένας εκκωφαντικός, απόκοσμος θόρυβος θα τα άλλαζε όλα. Ένα Μεγάλο Στρογγυλό είχε πέσει -άγνωστο από πόσο ψηλά- ακριβώς στο κέντρο της πόλης. Όλοι περίμεναν άπραγοι και φοβισμένοι. Εξάλλου είχαν φωνάξει τα πιο δυνατά πλάσματα του κόσμου για να το διώξουν: τους γίγαντες με τα μουστάκια, τους χοντροκέφαλους που φτύνουν, τους Ανθρώπους της Αφάνειας, τους Εξαιρετικούς Μη Μου Άπτου.
Ένας μόνο, περίεργος προσπαθούσε να κατανοήσει. Ο κύριος Επιμένοντας.

Ξεχωριστή, πρωτότυπη και πολυεπίπεδη ιστορία που εξάπτει τη φαντασία, είναι εμποτισμένη με χιούμορ και δημιουργική σκέψη. Οι εικόνες της Ντανιέλα Σταματιάδη με έντονες δόσεις σουρεαλισμού και γήινες αποχρώσεις συνθέτουν ένα ρετρό, εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπασλάμ | Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Για παιδιά 7+

Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Μια ιστορία φιλίας ανάμεσα σ’ ένα μικρό παιδί γεμάτο περιέργεια για τον κόσμο γύρω του, έναν τυφλοπόντικα λαίμαργο και γεμάτο ζωή, μια αλεπού κουρασμένη από τις κακουχίες, κι ένα σοφό και ευγενικό άλογο. Χωρίς μια συγκεκριμένη ιστορία, στις σελίδες παρακολουθούμε τους τέσσερις τους να συναντιούνται μάλλον τυχαία και μαζί, ανταλλάσσοντας απόψεις, και σοφές σκέψεις σε μια κοινή διαδρομή.  Θέτουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Υπομένουν και ξεπερνούν καταιγίδες. Μαθαίνουν ν’ αγαπούν.

Ένα τρυφερό, οικουμενικό παραμύθι, που μιλάει στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Μια ωδή στην αθωότητα και την καλοσύνη που έχει συγκινήσει βαθιά πάνω από ένα εκατομμύριο αναγνώστες.

Συγγραφέας, Εικονογράφος: Mackesy Charlie | Μεταφραση: Άννα Παπασταύρου

Για παιδιά 4+

Τα βιβλία είναι πάντα αξέχαστα Χριστουγεννιάτικα δώρα

Η μαύρη καλλονή – Μια διασκευή για παιδιά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η σειρά Μικρά Μεγάλα Κλασικά που εδώ και δύο περίπου χρόνια κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών μυώντας τους με ένα εύστοχο τρόπο στα κλασικά βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας. Τα πρώτα έργα που φιλοξενήθηκαν στην σειρά είναι: o Τομ Σόγερ, η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, ο Μόγλης, οι Μικρές Κυρίες και ο Δρ. Ντούλιτλ,  ενώ πρόσφατη προσθήκη αποτελεί το βιβλίο της Αγγλίδας Άννα Σιούελ, Η Μαύρη Καλλονή που εκδόθηκε το 1877 με τον τίτλο Black Beauty: His Grooms and Companions, the Autobiography of a Horse.

Aν και είναι ένα βιβλίο που θεωρήθηκε αμέσως παιδικό και έγινε φυσικά Best Seller, διαβάστηκε από εκταμμύρια ανθρώπους και επηρέασε τον τρόπο που φέρονταν στα άλογα. Η Αννα Σιούελ όταν το έγραψε δεν είχε ακριβώς αυτή την πρόθεση.

Ο σκοπός της ήταν να γράψει ένα βιβλίο για τη θετική επίδραση των αλόγων την ψυχολογία των ανθρώπων, να προβάλει την καλοσύνη, την συμπάθεια και την κατανόηση που εκπέμπουν τα άλογα και ταυτόχρονα να ασκήσει έντονη κριτική στα δεινά που συχνά υπομένουν τα ζώα αυτά λόγω της ανθρώπινης κακομεταχείρισης. Υποστηρίζεται μάλιστα πως το βιβλίο της συνέβαλε καθοριστικά στην κατάργηση του ιμάντα που κρατούσε ψηλά τα κεφάλια των αλόγων στη Βικτωριανή Αγγλία, κάτι που ήταν επώδυνο και βασανιστικό για τα άλογα.

Στο βιβλίο λοιπόν  διαβάζουμε με όμορφα και απλά λόγια την ιστορία της Μαύρης Καλλονής σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση αφού η ίδια αποκτά φωνή και μας διηγείται τη ζωή της, τη γεμάτη εκπλήξεις άλλοτε όμορφες και άλλοτε σκληρές και δύσκολες.

Αγαπάτε τις ιστορίες μυστηρίου;

Στις ράγες του μυστηρίου και Αγκάθα Μίστερι – Νέες σειρές μυστηρίου από τις εκδόσεις Μίνωας

H νεανική βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες σειρές μυστηρίου και περιπέτειας, και ορθώς, καθώς η ανάγκη για απόδραση από μια –περισσότερο από ποτέ– πεζή πραγματικότητα στη ζωή, με το νέο καθεστώς σχεδόν μόνιμου εγκλεισμού, είναι επιτακτική. Οι εκδόσεις Μίνωας, με στραμμένη την εκδοτική τους πυξίδα σε αυτές τις σειρές, και με σεβασμό πάντα στους νεαρούς αναγνώστες, μας συστήνουν νέα βιβλία μυστηρίου που αξίζουν την προσοχή μας. Στις ράγες του μυστηρίου και Άγκαθα Μίστερι οι τίτλοι των νέων σειρών.

Όλη η δράση της ιστορίας στήνεται με σκηνικό το Χάιλαντ Φάλκον, μια εντυπωσιακή ατμομηχανή, προϊόν φαντασίας εμπνευσμένο από το βασιλικό τρένο, που από το 1842, επί βασιλείας Βικτορίας, συνέδεε σχεδόν όλη τη Βρετανία. Το όνομά του είναι δανεισμένο από το όνομα του πετρίτη, γερακιού των Χάιλαντς, που είναι ένα από τα πιο γρήγορα ζώα του πλανήτη (με ταχύτητα που φθάνει τα 322 χλμ./ώρα).

Μια ιστορία μυστηρίου που χαρίζει λίγη από την αίγλη των κλασικών ιστοριών ενώ στην καρδιά της κλείνει μία νοσταλγική αγάπη για τα τρένα, αυτές τις υπέροχες ατμομηχανές που στα βαγόνια τους έχουν γραφτεί πολλές ιστορικές σκηνές γεμάτες σασπένς και απρόσμενους επιλόγους.

Η ζωντανή, παραστατική αφήγηση και το πυκνό μυστήριο που διέπει όλο το βιβλίο είναι δυνατά όπλα για να σου αρέσει. Και εδώ οι «στακάτες» περιγραφές, η απόδοση της λεπτομέρειας, το χιούμορ, οι εύστοχοι χαρακτήρες, αλλά και η αποφυγή των βαρετών κλισέ δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Μια πλούσια και απολαυστική ιστορία μυστηρίου που «κινείται πάνω στις ράγες» με γρήγορη πλοκή, αγωνία και όμορφη εικονογράφηση.

Κρατάς μυστικό;

Ασκαρδαμυκτί και Κρατάς μυστικό; – Οι δύο νέες κυκλοφορίες για παιδιά από την Key Books και τον Tom Booth

Ασκαρδαμυκτί και δεν κλείνουμε τα βλέφαρα μπροστά σε αυτές τις υπέροχες νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις Key Books.

Οι εκδόσεις Key Books δεν μας έχουν συνηθίσει σε πολυάριθμες εκδόσεις παιδικών βιβλίων και όταν αποφασίσουν να το κάνουν, η διάθεση τους για παιχνίδι είναι εμφανής και καλώς πράττουν. Γιατί για να γίνεις ένας μελλοντικός αναγνώστης από την μικρή κιόλας ηλικία με αγάπη στο βιβλίο και επίγνωση της αξίας του, τότε το βιβλίο δεν θα πρέπει να ταυτιστεί αποκλειστικά με την απόκτηση γνώσης στα θρανία αλλά με ένα προσωπικό ταξίδι, μία απόδραση, μια απόλαυση. Και ο Tom Booth είναι ο μάγος του παιχνιδιού και της απολαυστικής ανάγνωσης σε ότι αφορά την εικονογράφηση. Άλλωστε από μικρός είχε όλα εκείνα τα σημάδια: ζωγραφική παντού ακόμα και στα πιο περίεργα μέρη. Έχει συνεργαστεί με τους εκδοτικούς οίκους Macmillan, Scholastic, Simon & Schuster, Workman και Nicktoons.

Διόλου τυχαία λοιπόν οι επιλογές των δύο πρόσφατων παιδικών βιβλίων του που κυκλοφόρησαν από τις Key Books. To Ασκαρδαμυκτί και το Κρατάς μυστικό;

Συχνά με τις κόρες μου όταν βαριόμαστε ανυπόφορα στα ταξίδια, μέσα σε ένα καράβι, παίζουμε το παιχνίδι ποιος θα κρατήσει για περισσότερη ώρα τα μάτια του ανοιχτά χωρίς να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα. Πολύ γέλιο. Έ λοιπόν αυτό λεγεται Ασκαρδαμυκτί – ιδέα δεν είχα μέχρι που οι Key Books μου το έστειλαν στα χέρια μου και τότε αντιλήφθηκα πως δεν απευθύνονται μόνο σε Ανοιχτά Μυαλά (είναι το slogan τους) αλλά και σε ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ.

Ψάχνετε για Χριστουγεννιάτικα δώρα της τελευταίας στιγμής;

Συμβαίνει και σε μένα συχνά, να ψάχνω για επιπλέον Χριστουγεννιάτικα δώρα της τελευταίας στιγμής. Συνήθως είναι μικρά δωράκια και βιβλία που θέλω πολύ να τα πάρω για να συμπληρώσω τα δώρα κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα βιβλία και τα παιχνίδια έχουν την τιμητική τους αυτές τις μέρες. Αλλά μεταξύ μας, προτιμώ τα βιβλία!

 

Προτάσεις Βιβλίων για Χριστουγεννιάτικα Δώρα

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment