
Ο Χιονάνθρωπος – Μια κλασική, χριστουγεννιάτικη αγαπημένη ιστορία
Γράφει η Αμαλία Μουστάκη
Είναι από τις περιπτώσεις που όλα λειτουργούν ανάποδα. Πρώτα διάβασα την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Michael Morpurgo, Χιονάνθρωπος, που κυκλοφόρησε φέτος τον Οκτώβριο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Μετά έμαθα ότι πολύ πριν από το συγκεκριμένο βιβλίο, ο αρχικός “Χιονάνθρωπος” εμφανίστηκε ως picture book το 1978 από τον Raymond Briggs και γοήτευσε με την απλότητά του και τις χειροποίητες ζωγραφιές του, ξεπερνώντας τα 5,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Αργότερα, η ίδια καταπληκτική ιστορία έγινε και ταινία, η οποία, μάλιστα, έλαβε και το Οσκαρ Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων του 1982.
Και πέρσι, με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από την πρώτη έκδοση, προτάθηκε στον Μorpurgo να διηγηθεί εκ νέου, την καταπληκτική ιστορία ενός αγοριού του οποίου κάποια Χριστούγεννα ο χιονάνθρωπος… ζωντανεύει. Κι εκείνος δέχτηκε – αφού προηγουμένως ζήτησε και τη συγκατάθεση του αρχικού εμπνευστή, του Briggs. H ιστορία είναι αυτό που θα λέγαμε κλασική, χριστουγεννιάτικη, οικογενειακή.
Ο Τζέιμς, ένα παιδί αρκετά μοναχικό και με δυσκολία στην ομιλία,ζει στην αγγλική εξοχή μαζι με την οικογένεια του. Την παραμονή Χριστουγέννων, το χιόνι στο λιβάδι μπροστά στο σπίτι του είναι τόσο πυκνό, ώστε ενθουσιασμένος και με πολύ μεράκι φτιάχνει μόνος του έναν μεγάλο Χιονάνθρωπο. Το επόμενο βράδυ αυτός ζωντανεύει και τον παρασύρει μαζί του σε μία περιπέτεια μέχρι τον Βόρειο Πόλο. Ο Τζέιμς κοντά στον καινούριο του φίλο θα νιώσει αποδεκτός, θα διασκεδάσει με την ψυχή του, και τελικά θα ξεπεράσει το έμφυτο τραύλισμα και θα βρει τη δική του φωνή.
Είναι εμφανής η προσπάθεια του Morpurgo να μείνει πιστός στο πνεύμα του βιβλίου του 1978. Η νουβέλα του μοιάζει σχεδόν παλιομοδίτικη. Προκειμένου, όμως, για μια παιδική χριστουγεννιάτικη ιστορία, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά και οι ενήλικες, διαβάζοντας την, θα εκτιμήσουν το πώς αντιμετώπισε ο συγγραφέας το ζήτημα του τραυλισμού και της μοναχικότητας.
Επιπλέον, η γιαγιά του Tζέιμς, που εμπλέκεται στην ιστορία κάνει το τέλος λιγότερο γλυκόπικτο σε σύγκριση με το πρωτότυπο. Οι ασπρόμαυρες εικονογραφήσεις του Ρόμπιν Σο αποτίουν τον δικό τους φόρο τιμής στον αρχικό Xιονάνθρωπο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το επίμετρο που εκτός από το σημείωμα του συγγραφέα, περιλαμβάνει και ένα τμήμα για τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε διάφορα μέρη του κόσμου καθώς και οδηγίες για το πώς να φτιάξεις τον τέλειο χιονάνθρωπο (!), κάνοντας το βιβλίο ιδανικό για να περιληφθεί ως δραστηριότητα στο δικό σας advent calendar!
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Κατάλληλο για ηλικίες 8-11 ετών
you may also like:
No Comments Yet!
No one have left a comment for this post yet!
WRITE A COMMENT ON THIS POST