Ο Ξυλαράκης – Αγαπημένα Βιβλία

0 Comments 🕔11:23, 06.Dec 2016

Ο Ξυλαράκης – Αγαπημένα Βιβλία

Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξει έστω ένας μικρός ή ενήλικας που δεν θα αγαπήσει αυτό το χαριτωμένο ξυλαράκι. Η καλύτερα τον γλυκό Ξυλαράκη μέσα από αυτή τη γλυκόπικρη ιστορία του που με το ρυθμό της και τις απλές αλλά μελωδικές ομοιοκαταληξίες της ξορκίζει το κακό και επαναφέρει την ηρεμία, την τάξη, τη δικαιοσύνη. Ξορκίζει το κακό και λυτρώνει

Το βιβλία της Julia Donaldson εικονογραφημένο με τα χρώματα του Axel Scheffler είναι πολλά υποσχόμενο. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008, μεταφέρθηκε στην οθόνη ως κινούμενο σχέδιο και πλέον στην Ελλάδα μεταφράστηκε και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος – συνταγή επιτυχίας.

Ο Ξυλαράκης

Ο Ξυλαράκης ζει σ’ ένα δέντρο από πολύ παλιά έχοντας για παρέα τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Μια καθ’όλα φυσιολογική οικογένεια. Μια μέρα, ένας σκύλος παίζοντας με τον Ξυλαράκη θα τον απομακρύνει από το σπίτι του, και η μεγάλη περιπέτειά του θα ξεκινήσει! Κι όσο το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο η απόσταση από το σπίτι και τους αγαπημένους του μεγαλώνει… μέχρι που θα καταλήξει ακόμη και σ’ ένα τζάκι, έτοιμος να αρπάξει φωτιά! Χαμένος και μόνος ο Ξυλαράκης θέλει μόνο να βρει την οικογένειά του και να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Θα καταφέρει άραγε να βρει τον δρόμο της επιστροφής;

Ο Ξυλαράκης

Ο Ξυλαράκης

Ο Ξυλαράκης όμως δεν είναι ένας απλός συνηθισμένος άνθρωπος, αλλά είναι στην κυριολεξία ένα ξυλαράκι, ένα κλάδι γεμάτο ζωή, και συναίσθημα. Όμως στα μάτια των άλλων ανθρώπων είναι ένα άψυχο κομμάτι ξύλο που αλλάζει ιδιότητα και χαρακτήρα ανάλογα με τα χέρια που το κρατάνε. Έτσι θα γίνει τα χέρια σε έναν χιονάνθρωπο, το τόξο για να παίξει ένα παιδί, το κλαδί που θα προστεθεί στη φωλιά ενός κύκνου, ένα παιχνίδι στο στόμα ενός σκύλου. Και αν και συνεχώς προασπίζεται την ταυτότητά του κανείς δε φαίνεται να τον ακούει ή να τον νοιάζεται.

Ο Ξυλαράκης

Ο Ξυλαράκης

Και η αγωνία κορυφώνεται όταν σε κάθε σελίδα ξετυλίγεται και μία νέα περιπέτεια, ένας νέος αγώνας επιβίωσης και αντοχής για τον Ξυλαράκη που μόνο του μέλημα είναι η επιστροφή στο σπίτι του. Και η ιστορία του Ξυλαράκη σαν μια άλλη Οδύσσεια φαίνεται βασανιστικά ατελείωτη. Κάθε βήμα και εμπόδιο που τον απομακρύνει συνεχώς από τον στόχο του, αυτό της επιστροφής. Μέχρι που ως εκ θαύματος θα βρεθεί στην εστία ενός τζακιού που ενώ αρχικά μοιάζει να είναι και το τέλος του, αυτή τελικά θα είναι και η στιγμή της λύτρωσής του. Ο Άγιος Βασίλης θα γίνει ο σωτήρας τους.

Ο Ξυλαράκης

Γιατί όπως και η ίδια η Donaldson δήλωσε σε συνέντευξή τη στην Telegraph «τα παιδιά χρειάζονται ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας πως όλα θα πάνε καλά. Μία ηχώ ευτυχίας και ελπίδας». Και τι πιο όμορφη στιγμή από αυτή των Χριστουγέννων….να πιστέψουμε στο Θαύμα των Χριστουγέννων, σε αυτό το μικρό αλλά λαμπερό αστέρι που θα μας πάει πίσω στην αγκαλιά των αγαπημένων μας. Ακόμα και αν χαθούμε, ή αν αποπροσανατολιστούμε, η ακλόνητη επιμονή μας και η επίγνωση της ουσίας μας θα μας οδηγήσει στην κατεύθυνση που επιθυμούμε.

Μία γλυκιά ιστορία που μπορεί ευχάριστα να διαβαστεί πάλι και πάλι και πάλι. Μέχρι που τα μικρά χειλάκια να την επαναλαμβάνουν σα ποιήμα τη γλυκιά αυτή ιστορία. Το ιδανικό Χριστουγεννιάτικο βιβλίο για παιδιά από 4-7 ετών.

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Ο Ξυλαράκης – Αγαπημένα Βιβλία

Σειρά: Χριστουγεννιάτικα
Α’ Έκδοση: 2016
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Σελίδες: 32
Διαστάσεις: 22×27
Εκδόσεις Ίκαρος

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Εδώ μπορείτε να δείτε και ένα μικρό απόσπασμα της ταινίας κινουμένων σχεδίων The Stickman, μία παραγωγή του BBC

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment