Οι πέντε άσχημοι – Εκδόσεις Ίκαρος

0 Comments 🕔08:42, 31.Aug 2018

Οι πέντε άσχημοι – ΕΚδόσεις Ίκαρος

Οι Julia Donaldson και Axel Scheffler έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία προσφέροντάς μας απολαυστικά βιβλία όπως ο Ξυλαράκης, Ζογκ και ο γάμος των δύο σκιάχτρων. Εδώ μας μεταφέρουν στην αφρικανική σαβάνα για μια γνωριμία με τα ζώα, όχι εκείνα τα γνωστά, τα όμορφα, τα διάσημα, κάθε άλλο.

Στις σελίδες του θα γνωρίσουμε μερικά, άγνωστα τα περισσότερα ζώα σε όσους δεν έχουν και πολύ εντρυφήσει στη πανίδα της μαύρης ηπείρου-…… που αν και όλα δημιούργημα της Μητέρας Φύσης είναι, υπάρχει μια πρόδηλη διαφορά, είναι άσχημα και ολίγον «κακοβαλμένα».

Οι πέντε άσχημοι

Η εισαγωγή μας στο βιβλίο γίνεται με το γνώριμο, το οικείο το όμορφο – ένα αγέρωχο λιοντάρι, μια καλοσχηματισμένη ζέβρα, ένα λαμπερό φλαμίνγκο, ένα ρινόκερο, μια καμηλοπάρδαλη και μία ψηλή καμηλοπάρδαλη.

Μέσα σε αυτό το όμορφο κάδρο και δίχως καμία απολύτως προειδοποίηση εμφανίζεται ένα πλάσμα δύσμορφο, με χρώμα άσχημο και μαδημένο γένι. Ένα γκνου που μας συστήνεται, και έχοντας απόλυτη επίγνωση για την εμφάνισή του μας δηλώνει: “κανείς δεν είναι άχαρος όσο εγώ, είμαι το ένα και μοναδικό».

Οι πέντε άσχημοι

Οι πέντε άσχημοι

Να όμως που ένα ακόμη πλάσμα προστίθεται, μία ύαινα στικτή με χαίτη αιχμηρή. Και έτσι το Γκου και ‘Ύαινα απέκτησαν παρέα. Και καθώς σελίδα τη σελίδα, ξεδιπλώνεται η ιστορία μας έρχονται να προστεθούν και οι λοιποί άσχημοι της παρέας μας – ένας γύπας άσχημος και καραφλός, ένας φακώχοιρος άσχημος και βρωμερός, και ένα μαραμπού καμπούρικο με τεράστιο προγούλι που κρέμεται από τον λαιμό σαν βρώμικο σακούλι.

Έτσι κάπως όλοι μια παρέα τραγουδούν

Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ,
Οι πιο άσχημοι που έχεις δει!
Είμαστε πέντε άσχημοι πολύ,
Με την ασχήμια μας ποιος να συγκριθεί!

Οι πέντε άσχημοι

Οι πέντε άσχημοι

Όμως τελικά αυτοί είναι η άποψη που έχουν όλα τα ζώα της Σαβάνας για εκείνα; Όταν τα μωρά τους εμφανίζονται σαν κάτι να αλλάζει. Γιατί στα μάτια των μικρών τους, οι 5 άσχημοι σα να φαντάζουν κάπως διαφορετικοί

Είστε πέντε υπέροχοι πολύ
Οι πιο όμορφοι σε αυτή την γη.
Είστε πέντε υπέροχοι πολύ,
Μαζί σας ποιος μπορεί να συγκριθεί;

Μας άρεσε γιατί

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που καταπιάνεται με τους άλλους, τους διαφορετικούς, τους λιγότερους και κατώτερους σε όλα. Ένα βιβλίο για την έννοια της ομορφιάς που διαμορφώνεται και από παράγοντες άσχετους με την εξωτερική εμφάνιση, για την εικόνα που κάθε ένας έχει για τον εαυτό του βάσει κοινωνικών στερεοτύπων αλλά και για εκείνη που οι άλλοι έχουν σχηματίσει για εμάς, αλλά και ένα βιβλίο για την υπέρτατη ουσιαστική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα του. Για αυτό το δεσμό που έχει τη δύναμη να τα κάνει όλα δυνατά, πιθανά και υπέροχα.

Η εικονογράφηση

O Axel Scheffler έχει αποτυπώσει την πραγματική σαβάνα με τρόπο δυνατό, γεμάτο αυτοπεποίθηση, προσήλωση στις λεπτομέρειες, με ειλικρίνεια από καρδιάς.
Bonus αποτελεί στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου με πολλά από τα ζώα που ζούν στην αφρικανική σαβάνα, από τα πιο όμορφα μέχρι τα πιο άσχημα. Αλήθεια εσύ μικρέ και μικρή φίλη, τι νομίζεις;

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Julia Donaldson γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1948 στο Λονδίνο. Είναι συγγραφέας πολλών επιτυχημένων παιδικών βιβλίων, όπως το Room on the Broom και το βραβευμένο Γκρούφαλο, που κέρδισε τα βραβεία Nestle Smarties, Blue Peter Best Book to Read Aloud, Children’s Audio Book of the Year, και πολλά άλλα βραβεία. Επίσης, έχει γράψει παιδικά θεατρικά έργα και τραγούδια, και διευθύνει τακτικά εργαστήρια αφήγησης παραμυθιού και θεατρικά εργαστήρια. Το 2011 της απονεμήθηκε ο βασιλικός τίτλος MBE για τις υπηρεσίες της στη λογοτεχνία, καθώς και ο τίτλος Children’s Laureate («δαφνοστεφής συγγραφέας παιδικών βιβλίων»), διαδεχόμενη σ’ αυτό το πόστο τον εικονογράφο Anthony Browne.

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο

Ο Axel Scheffler γεννήθηκε στο Αμβούργο Γερμανίας. Αν και ήταν καλός στην ζωγραφική, δεν είχε φανταστεί ποτέ μια καριέρα στην εικονογράφηση μέχρι που κέρδισε μια μωβ λούτρινη αγελαδίτσα σε ένα διαγωνισμό ζωγραφικής. Το 1982 μετακόμισε στην Αγγλία για να μάθει Αγγλικά και να σπουδάσει εικονογράφηση. Έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία, ενώ το 1993 ξεκίνησε την συνεργασία του με την διάσημη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Τζούλια Ντόναλντσον.

Το βιβλίο τους Το Γκρούφαλο έγινε παγκόσμια επιτυχία και το 2009 μεταφέρθηκε σε κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 42 γλώσσες. Ζει στο Λονδίνο και έχει μια μικρή κορούλα.

Julia Donaldson & Axel Scheffler
Οι πέντε άσχημοι (The Ugly Five) – Μπορείτε να το βρείτε εδώ
ΑΠΟΔΟΣΗ: Φίλιππος Μανδηλαράς
Εκδόσεις Ίκαρος
ΣΕΛΙΔΕΣ: 32
Σκληρό εξώφυλλο
ΗΛΙΚΙΕΣ: από 3 ετών

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment