Οι Μεγάλοι…Μικροί, Οι αγωνιστές του 1821 – Βλέπουμε τους Μεγάλους με …μάτια μικρά

0 Comments 🕔10:23, 24.Mar 2020

Πάντα τους σπουδαίους ανθρώπους, έτσι τους έχεις στο μυαλό σου. Μεγάλους και σπουδαίους. Μια εικόνα τους από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, απαθανατισμένους μια συγκεκριμένη στιγμή τους στο χρόνο, άλλοτε σχετική  ή τις περισσότερες φορές ασύνδετη με τις πράξεις ζωής που επισφράγισαν τη δόξα τους,  εκείνη που το μυαλό σου θα αναγνωρίζει τη μορφή τους. Συνήθως στην ενήλικη ζωή τους, μεγάλους. Σε μια και μόνο «μεγαλίστικη» στιγμή τους όταν ως ενήλικας άφησε το σημάδι του στην ιστορία.

Πως ήταν όμως σαν παιδιά; Σαν έφηβοι; Ποια ήταν η στιγμή ή οι αφορμές που φούντωσαν μέσα τους την σπίθα για τη μετέπειτα πορεία τους; Ποια η στιγμή που όπλισε με πάθος το όνειρο της κορυφής; Ποιες οι συνθήκες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα τους, ποια η λέξη που βάρυνε μέσα τους και οδήγησε τον εσωτερικό τους πλοηγό, στοιχειοθετώντας τελικά το μονοπάτι και την ιστορία τους;

H Aγγελική Δαρλάση με τη διεισδυτική και τρυφερή ματιά της αφιερώνει στην πένα της τον χρόνο που δυστυχώς όλοι έχουμε στερήσει από τα παιδικά χρόνια των μεγάλων αγωνιστών του 1821. Με δημιουργική φαντασία, ανοίγει μια μικρή έστω χαραμάδα, όσο τις επιτρέπει η γνώση που έχει στα χέρια της, στο παρελθόν, στα παιδικά χρόνια τους, για να κρυφοκοιτάξουμε το Θοδωρή (Κολοκοτρώνη) να κατεβαίνει με το γαϊδουράκι του από το βουνό επιστρέφοντας από την Τριπολιτσά με αλεύρι για φτιάξει η μητέρα του ψωμί σκεπτόμενος συνεχώς ως «μόνο όταν χορτάσουμε ελευθερία, θα μπορούμε να χορτάσουμε και όλα τα άλλα», την Λασκαρίνα (Μπουμπουλίνα) να κλέβει μια βάρκα και να ξανοίγεται στη θάλασσα για να κερδίσει ένα στοίχημα υπερασπιζόμενή τον εαυτό της αλλά και την ικανότητα των κοριτσιών να γίνουν καπετάνιοι, το Γιώργη (Καραισκάκη) να χάνει ένα πρόβατο από το κοπάδι που βοσκάει, τον Κωσταντή (Κανάρη) να παίρνει μια απόφαση στα κρυφά από τη μητέρα του και να μέσα του να εύχεται να γίνει κάποτε τρανός καπετάνιος και τη Μαντώ (Μαυρογένους) να κρύβεται σε μια ντουλάπα και να κρυφακούει μια συζήτηση αναρωτώμενη αν πρόκειται για μια μυστική υπηρεσία.

Σε αυτές τις 5 καλογραμμένες ιστορίες εκτός από την απόλαυση της ανάγνωσης,   μας προσγειώνει με λυρικό τρόπο στο σημείο που έδωσε το έναυσμα ώστε τα παιδιά αυτά (ορφανά και τα 5 από πατέρα) να αφιερώσουν τη ζωή τους στον υπέρτατο αγώνα της ελευθερίας του ταλαιπωρημένου υπόδουλου Έθνους μας, να σηκώσουν ανάστημα, και να γίνουν σύμβολα αξιοπρέπειας, θάρρους και τόλμης για περισσότερα από 200 χρόνια.

Ένα συγκινητικό και άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που ξεφεύγει από ιστορικά στεγανά, και προσφέρει έμπνευση στους μικρούς (και όχι μόνο) αναγνώστες. Ξεχωριστή θέση έχει η εικονογράηση της Σοφίας Παπαδοπούλου με μια “μεταμοντερνα” θα έλεγα προσέγγιση που ξεχειλίζει φρεσκάδα.

Οι Μεγάλοι…Μικροί – Οι αγωνιστές του 1821, Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογραφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment