Να είσαι ο εαυτός σου – Έμπνευση από τη Stabilo λίγο πριν την έναρξη του σχολείου

0 Comments 🕔17:07, 04.Sep 2019

Ήταν άλλα τότε τα χρόνια. Άλλος ο καιρός. Ψιλόβρεχε όταν άνοιγαν οι πόρτες του σχολείου και τα μακρυμάνικα είχαν ήδη καταλάβει περίοπτη θέση στα πάνω πάνω συρτάρια. Μερικά βασικά ψώνια, τετράδια κυρίως και μερικά νέα μολύβια, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που μάλλον θα το έφερνε η θεία μου από την Αμερική γιατί τη Nike ούτε να την πλησιάσει το πορτοφόλι της μαμάς, η τσάντα άντεχε λίγο ακόμη, και η ποδιά.

Αν και όλα μοιάζουν διαφορετικά, θα τολμήσω να παραδεχτώ ότι υπάρχει κάτι έντονα κοινό σε αυτές τις πρώτες  ημέρες πριν την έναρξη του σχολείου. Η αγωνία της αποδοχής, το άγχος της επιδοκιμασίας από τους φίλους και τους δασκάλους, η λαχτάρα για την ομαλή εκκίνηση σε ένα δρόμο χωρίς εμπόδια.  Θυμάμαι πως από τότε, συχνά μαζί μου θα κουβαλούσα ένα Mini pocket σημειωματάριο και εκεί θα έγραφα. Χωρίς συνέχεια, αρχή και τέλος. Θα σημείωνα σκέψεις, λέξεις, συνήθως θυμωμένες, οργισμένες προτάσεις, λεκτικούς κεραυνούς. Και κάπως έτσι θα έβρισκα πάλι την ισορροπία μου.

Και το ίδιο κάνει και εκείνη. Από μικρή γράφει ημερολόγιο, σημειώνει σε χαρτιά μικρά και μεγάλα. Κάποιες φορές αφήνει σκέψεις σκόρπιες, ανάκατες, αλλά και μερικές άλλες, δομημένες και οργανωμένες. Και την ενθαρρύνω να το συνεχίσει.

Σε κάθε μας συζήτηση, οι αγωνίες αυτές έχουν πάντα τον πρώτο λόγο. Και αφορούν όλες τις ηλικίες, σε κάθε σχολική βαθμίδα, μόνο που τώρα νιώθω, πως λίγο πριν την εφηβεία, οι φίλοι, και το αίσθημα του ανήκειν, είναι ακόμα πιο ψηλά στις προτεραιότητες της.

Αυτές λοιπόν τις ημέρες, οι κουβέντες μας αυξάνονται. Και η προετοιμασία για το σχολείο, εκτός από τις αγορές για τον απαραίτητο εξοπλισμό, αποκτά και μια άλλη διάσταση, περισσότερο αφηρημένη και φιλοσοφική.

Προτεραιότητά μου είναι να της δημιουργήσω μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και με πρακτικές και μη συμβουλές να της υπενθυμίσω, τη σημασία της διαφορετικότητας.

Είναι σημαντικό να εκφράζεις τον εαυτό σου αθόρυβα: Της υπενθυμίζω τα μικρά και μεγάλα επιτεύγματά της την περασμένη χρονιά και την ενθαρρύνω να συνεχίσει σε αυτό το πνεύμα με τα νέα της ενδιαφέροντα. Mε δημιουργική διάθεση και συγκέντρωση μπορεί να ανακαλύψει απρόσμενα και υπέροχα μονοπάτια.

Μάθε λίγο από το παρελθόν σου με βλέμμα στο μέλλον: Ενισχύω τα θετικά στοιχεία της έναρξης του σχολείου: της θυμίζω όλες εκείνες τις φορές που με ενθουσιασμό μου έχει περιγράψει αστείες φάσεις από το σχολείο με συμμαθητές και δασκάλους

Δώσε ευκαιρίες δίχως να παραμερίζεις τον εαυτό σου: Την ενθαρρύνω να προσεγγίσει νέους φίλους και να δώσει ευκαιρίες σε παιδιά που ίσως είχε στο παρελθόν είχε αγνοήσει νομίζοντας πως είναι διαφορετικοί. Μπορεί να μάθει πολλά για τον εαυτό της και να διευρύνει τις ζώνες άνεσης της, να εμπνευστεί και να ανακαλύψει πολλά και για τον ίδιο τον εαυτό της. Η δύναμη, βρίσκεται στις διαφορές.

Ρίσκαρε να μείνεις μόνη: Την καθησυχάζω πως θα είμαι και αυτή τη χρονιά δίπλα της σε όλες τις δύσκολες ή εύκολες στιγμές. Άλλωστε η ζωή είναι ένας δρόμος με ανηφόρες και κατηφόρες. Ας είναι προετοιμασμένη για κάθε στροφή. Αν νιώσει άβολα μέσα σε μια φιλική σχέση, μπορεί ευγενικά να απομακρυνθεί. Σε όλους αξίζει να περιβάλλονται από ανθρώπους που τους κάνουν να νιώθουν άνετα και χαλαρά με τον εαυτό τους.

Διεκδίκησε την ιδιωτικότητά σου: την ενθαρρύνω να συνεχίσει το ημερολόγιό της, να συνεχίσει το διάβασμα των αγαπημένων της βιβλίων σε κρυφές γωνιές και γενικά να δημιουργήσει ένα ασφαλές μέρος για να απολαύσει λίγο τον εαυτό της και να τον εκφράσει ελεύθερα.

Της μιλούσα και εκείνη συνέχιζε να γράφει κρατώντας στα χέρια της το νέο της στυλό, από τη STABILO, διόλου τυχαία επιλεγμένο αφού πιστεύει και εκείνο στις ίδιες αξίες: αναγνωρίζει τη διαφορετικότητα του κάθε παιδιού και τις ξεχωριστές του ανάγκες.

Η σκέψη του να περιβάλλεσαι από προϊόντα που μοιράζονται κοινές αξίες με εσένα, είναι κάτι που πραγματικά με ενθουσιάζει. Γιατι όταν μιλάμε για τη σημασία της ατομικότητας, και της ελεύθερης έκφρασης τότε η εφαρμογή μόνο στους ανθρώπους δεν αρκεί. Ο αριστερόχειρας είναι διαφορετικός από τον δεξιόχειρα, ο καθένας θέλει να διαμορφώσει το δικό του χαρακτήρα γραφής, τα μικρά χεράκια δεν είναι ίδια με τα μεγαλύτερα.

Μοναδική σχεδίαση και καινοτομία STABILO

Η οικογένεια προιόντων STABILO EASYStart περιλαμβάνει εργαλεία γραφής κατάλληλα για την ηλικία, το μέγεθος του χεριού και το χέρι γραφής ώστε να επιτύχει τη μέγιστη άνεση στη γραφή από τις πρώτες προσπάθειες στην προσχολική ηλικία μέχρι την τελειοποίηση των δεξιοτήτων γραφής αργότερα. Επειδή οι ανάγκες & οι ικανότητες ενός παιδιού είναι πολύ διαφορετικές στο διάστημα από το νηπιαγωγείο μέχρι το τέλος του δημοτικού, η σειρά STABILO EASYStart περιλαμβάνει το ιδανικό εργαλείο γραφής για κάθε περίσταση.

Η σειρά EASY Start περιλαμβάνει τα πιο αξιόπιστα εργονομικά προϊόντα για την υποστήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραφής. Διαθέσιμα σε 2 εκδόσεις: για δεξιόχειρες & αριστερόχειρες.

Έτσι, γνωρίσαμε το εργονομικό τριγωνικό μολύβι EASYGraph που το παιδί μπορεί διαισθητικά να βρει το σωστό κράτημα, χωρίς να πιέζει και να κουράζεται κατά την γραφή, χάρη στο τριγωνικό του σχήμα,  στις εργονομικές αυλακώσεις πάνω στο σώμα του αλλά και στην ανθεκτική του μύτη.

Επίσης, το EASYergo, είναι το νέο μηχανικό μολύβι που την ενθουσίασε, και διατίθεται σε δύο εκδόσεις: το EASYergo 3.15 που είναι κατάλληλο για την εκμάθηση της γραφής και το EASYergo 1.4 για παιδιά άνω των 8 ετών που ξερυν να γράφουν και θέλουν να διαμορφώσουν τον προσωπικό τους γραφικό χαρακτήρα.

Και φυσικά δεν θα μπροούσα να μην αναφέρω το αγαπημένο μας EASYoriginal που ξεπέρασε τις προσδοκίες της από ένα στυλό. Πρόκειται για ένα εργονομικό στυλό τύπου roller με προκαθορισμένες θέσεις για την τοποθέτηση των δακτύλων, δέχεται ανταλλακτικό, με μελάνι που στεγνώνει εύκολα και εγγυάται γραφή χωρίς μουτζούρες. Φυσικα διαθέσιμο για Αριστερόχειρες & για Δεξιόχειρες.

Αν δεν γνωρίζετε αυτή τη νέα σειρά της STABILO, σας προτείνω να τη γνωρίσετε. Γιατί η γνωριμία με καινοτόμα και πρωτοποριακά προϊόντα που σέβονται και ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα.

“Αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους, μην αλλάξεις.”

Καλή σχολική χρονιά

 

Y.Γ. Το άρθρο αποτελεί μια συνεργασία με τη STABILO γιατί πιστευουμε και υποστηρίζουμε τα καινοτόμα προιόντα της

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment