Νέες κυκλοφορίες βιβλίων από τις εκδόσεις Πατάκη

0 Comments 🕔10:42, 15.Oct 2019

Ο Ονειροταχυδρόμος

Συγγραφέας: Κώστας Μάγος

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

 

«Ήταν κάποτε ένας ταχυδρόμος διαφορετικός από τους συνηθισμένους. Ήταν πάντα βιαστικός, όπως είναι όλοι οι ταχυδρόμοι, και είχε πάντα κρεμασμένο στον ώμο του τον ταχυδρομικό του σάκο. Όμως ο σάκος του δεν είχε μέσα φακέλους και δέματα, γράμματα και λογαριασμούς, όπως οι σάκοι των συνηθισμένων ταχυδρόμων. Ο σάκος του ήταν γεμάτος με όνειρα!…»

Έτσι ξεκινά η ιστορία του Ονειροταχυδρόμου, του βιβλίου για παιδιά που έγραψε ο Κώστας Μάγος και εκδόθηκε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η ιστορία του Ονειροταχυδρόμου, μια ιστορία με χαρακτηριστικά λαϊκού παραμυθιού, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μικρών αναγνωστών σε θέματα σχετικά με τις αξίες ζωής, την αυτογνωσία, την προσωπική και συλλογική ευτυχία.

Η εικονογράφηση του βιβλίου από τη Θέντα Μιμηλάκη δε ζωντανεύει απλώς την περιπέτεια του ονειροταχυδρόμου, αλλά προσφέρει στους αναγνώστες το κλειδί για να ανακαλύψουν λεπτομερώς τον κόσμο των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Διαβάζοντας το βιβλίο, τόσο οι μικροί όσο και οι ενήλικοι αναγνώστες σίγουρα θα αναζητήσουν τον ονειροταχυδρόμο, κι αν έχουν τα μάτια τους ανοικτά, ίσως καταφέρουν και να τον δουν!

 

Εσύ τι λες πολύτιμο πως είναι;

Συγγραφέας: Λίλη Λαμπρέλη

Εικονογράφηση: Κέλλυ Ματαθια – Κόβο

 

Ήταν κάποτε ένας ασβός που περπατούσε, περπατούσε και ρωτούσε, όλο ρωτούσε γύρω του: «Τι λες πως είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο;». Η πέτρα, η πεταλούδα, το δέντρο, λογιών λογιών πετούμενα και άνθρωποι, όλα όσα δώσαν απαντήσεις στον ασβό, λαχταρούσαν το ταξίδι: την αντοχή για το ταξίδι, μια πατρίδα να τους περιμένει σαν γυρίσουν, τη γνώση που ταξιδεύει, τις λέξεις πέρα από τη γνώση –που σε πάνε ακόμα πιο μακριά–, τις ιστορίες πέρα από τις λέξεις –που σε πάνε παντού–, την αγάπη που είναι από μόνη της ένα ταξίδι.

Υπάρχει άραγε κάτι πιο πολύτιμο από όλα αυτά;

Η παραμυθού Λίλη Λαμπρέλλη, που ονειρεύτηκε αυτή την ιστορία, βρήκε μια απάντηση. Η εικονογράφος Κέλλυ Ματαθία-Κόβο μπήκε στο όνειρο της συγγραφέα κι ονειρεύτηκε με τη σειρά της ζωγραφίζοντας. Οι μαγικές της ζωγραφιές ακολούθησαν τον ασβό ως την άκρη του κόσμου.

Ένα παραμύθι για την αναζήτηση πολύτιμων πραγμάτων που δεν έχουν να κάνουν με υλικά αγαθά. Έχουν να κάνουν με το «μεγάλωμα» μέσα από το ταξίδι της ζωής. Για μικρούς (και μεγάλους) που θέλουν να μεγαλώσουν.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το βιβλίο; (από τη συγγραφέα Λίλη Λαμπρέλλη)

Καλοκαίρι του 2015, πρώτη χρονιά προσφυγικής κρίσης και ήμουν στη Λέσβο. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα, ταρακουνημένη από όλη αυτή την οδύνη, έμαθα πως θα γίνω γιαγιά. Έτσι, θέλησα να γράψω ένα παραμύθι μήνυμα για την αγέννητη εγγονή μου και για άλλα παιδιά (κυρίως αυτά που δε ζούνε σαν παιδιά) πάνω στα πιο σημαντικά πράγματα για τον καθένα μας. Κι αναρωτήθηκα. Τι θα μπορούσα να τους πω με ένα μόνο παραμύθι; Τι είναι το πιο πολύτιμο στον κόσμο; Κάτι που να μην έχει να κάνει με υλικά αγαθά αλλά που να μπορεί ο καθένας να το έχει μαζί του παντού: πίσω από συρματοπλέγματα, νηστικός, απαίδευτος, μόνος.

Όταν συνάντησα την Κέλλυ Κόβο, για να δω τις πρώτες ζωγραφιές της, γοητεύτηκα. Ποτέ δε θα ξεχάσω εκείνο το κόκκινο καροτσάκι που σέρνει πίσω του ο ασβός για να μπουν μέσα όσοι βρεθούν στον δρόμο του, που –σαν κι αυτόν– αναζητούν τις αλήθειες της ζωής. Στις ζωγραφιές που ακολούθησαν, το κόκκινο καροτσάκι γέμιζε, όλο και γέμιζε με ζώα του δάσους. Ήθελαν να τα πάρει μαζί του ο ασβός ως την άκρη του παραμυθιού, εκεί που είναι το όνειρο.

 

Δεκαεφτά

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη

 

Η Μαρίνα πέφτει τα χαράματα από τον τέταρτο όροφο του παλιού βενετσιάνικου διοικητηρίου. Είναι δεκαεφτά χρονών. Η Σάρα και ο Ορέστης δεν έχουν προλάβει να τη χαιρετήσουν και ο Μάρκος, που μόλις έχει επιστρέψει στο νησί για να τακτοποιήσει παλιούς λογαριασμούς, δεν ξέρει αυτά που έχουν συμβεί και σκέφτεται όσα είναι αποφασισμένος να εξομολογηθεί στην Έλλη. Μόνο ένας επικίνδυνος άνεμος σφύριζε από καιρό μέσα και έξω προειδοποιητικά. Αυτός έφερνε λόγια που έρχονταν από μακριά και έδενε με γερές κλωστές το ψέμα με την αλήθεια. Ποια μυστικά κρύβονται πίσω από τη ζωή και τον θάνατο της Μαρίνας; Ποιοι κινούν τα νήματα αποφασίζοντας για τον έρωτα και τον πόνο, για το σκοτάδι και το φως; Και γιατί αυτοί που έφυγαν ξαναγυρνούν;

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γράφει για το βιβλίο της:

«Το Δεκαεφτά είναι μια οφειλή σε αυτές και αυτούς που δεν τα κατάφεραν∙ σε αυτές και αυτούς που δεν κατόρθωσαν να σηκώσουν το βάρος ενός αδυσώπητου κοινωνικού πεπρωμένου∙ σ’ αυτές κι αυτούς που δε χώρεσαν στο κοστούμι που οι άλλοι συνήθιζαν να αποδέχονται ως κανονικό, που βρέθηκαν αβοήθητοι κι εκτεθειμένοι χωρίς να μπορούν να προστατεύσουν απολύτως τίποτα. Γιατί η ζωή πολλές φορές τελειώνει νωρίς, στην παιδική ηλικία.

Το Δεκαεφτά απευθύνεται ταυτόχρονα στα νέα παιδιά που πρέπει να ονειρεύονται, να τολμούν, να προχωρούν παραπέρα, ν’ αλλάζουν τον κόσμο τους και τον κόσμο των άλλων, να κοιτάζουν τους μεγάλους ορίζοντες.

Το Δεκαεφτά είναι μια ιστορία πολυπρόσωπη και πολυεπίπεδη. Είναι μια ιστορία σκληρή, που εξελίσσεται με μία σχεδόν αστυνομική πλοκή για τη διαλεύκανση όχι του τι έγινε –αυτό το γνωρίζουμε εξαρχής– αλλά του πώς φτάσαμε ως εδώ.

Η Μαρίνα, ο Ορέστης, η Σάρα, ο Μάρκος, η Έλλη, η Ελίζα Δούκα, ο Ξενοφώντας Σιγανός και όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που συνθέτουν την ανθρωπογεωγραφία του Δεκαεφτά δεν είναι ακριβώς πραγματικά, είναι όμως αναγνωρίσιμα. Ζωντανεύουν μια υπόθεση που εξελίσσεται μέσα και έξω από ένα λύκειο, μέσα κι έξω από συνηθισμένες οικογένειες της διπλανής πόρτας, μέσα και πίσω από πρόσωπα και προσωπεία μιας νησιώτικης επαρχιακής πόλης, στις αρχές ενός φθινοπώρου και μιας σχολικής χρονιάς φορτωμένων ανομολόγητα μυστικά, φόβους, ενοχές, σχέδια και μεγάλες προσδοκίες.

Και μην ξεχνάτε, η ιστορία έχει πάντα το τέλος που της ταιριάζει…»

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος, το 2014 για το βιβλίο της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει και το 2017 για το βιβλίο της Ξυπόλυτοι ήρωες.

Τριστάνος και Ιζόλδη – Μια ιστορία των γλάρων

Ελεύθερη διασκευή του μεσαιωνικού θρύλου βασισμένη στα βιβλία των Μπερούλ και Ζοζέφ Μπεντιέ

Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εικονογράφηση: Βάσω Ψαράκη

Από τους τροβαδούρους του 12ου και του 13ου αιώνα έρχεται αυτή η ιστορία που μιλά για τον μεγάλο έρωτα του ατρόμητου Τριστάνου και της πανέμορφης Ιζόλδης.

Μια ερωτική περιπέτεια που έχει συγκινήσει πολλές γενιές ανθρώπων και που τώρα –για πρώτη φορά– διασκευάζεται στα ελληνικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να κρατά το ενδιαφέρον όλων εκείνων που τους αρέσει να διαβάζουν ιστορίες που αφηγούνται μεγάλα πάθη με απρόβλεπτες ανατροπές.

Ο Μάνος Κοντολέων φέρνει δίπλα στον σημερινό αναγνώστη ήρωες που σημάδεψαν την ιστορία της λογοτεχνίας.

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment