Μπρατσάκι ή σωσίβιο; Εδώ απλά τα λέμε. Μαμαδοκουβέντες

0 Comments 🕔19:56, 09.Ιούν 2015

Πριν από αρκετά χρόνια, ήμουν ιδιαίτερα προβληματισμένη για το είδος των βοηθημάτων που έπρεπε να επιλέξω για την 2 ετών τότε Βάλια λαμβάνοντας υπόψη όχι απαραίτητα τα όσα διάβαζα αλλά κυρίως το δικό μου ένστικτο που μου φώναζε να το ακολουθήσω και να μην κάνω του κεφαλιού μου καθώς μπροστά μου είχα ένα 2χρονο που το αίμα του βράζει, η αδρεναλίνη είναι μονίμως στα ύψη και οι εντολές «όχι», «πρόσεχε», «μη» είναι καραμέλες που τις γλύφει και μετά τις φτύνει.

Και προσοχή: αυτή την έρευνα δεν την είχα κάνει στο παρελθόν με την Αλίκη καθώς τότε είχα να αντιμετωπίσω ένα παιδί με περισσότερη πειθαρχία, αίσθηση του κινδύνου και βασικά «πιο μαζεμένο». Άρα η επιλογή μπρατσάκι και στη συνέχεια «μακαρόνι» ή/και τουβλάκια (ζώνη) ήταν λίγο πολύ δεδομένη.

Τότε λοιπόν αποφάσισα να δοκιμάσω όλα τα πιθανά βοηθήματα που κυκλοφορούσαν για την ηλικία της και να εξετάσω εμπειρικά αυτό που θα ταιριάξει καλύτερα στη δική μου περίπτωση. Για την ηλικία αυτή, μέχρι δηλαδή 2 ετών οι ειδικοί προτείνουν σωσίβια απλά και με ενσωματωμένο κάθισμα όπως αυτό.

Για το δικό μου παιδί κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο καθώς ένιωθα φυλακισμένη! Και μετά από δοκιμές με μπρατσάκια, σωσίβια, και τουβλάκια αποφασίσαμε από κοινού με τη Βάλια, να κυκλοφορεί «οπλοφορώντας» στην παραλία και ζωσμένη με όλων των ειδών τα βοηθήματα– μπρατσάκια στα χέρια και τουβλάκια στη μέση. Και αυτό γιατί κανένα από αυτά, δεν ήταν ικανό να την κρατήσει στην επιφάνεια της θάλασσας από μόνο του.

SWIMMING_2

Όταν φθάσαμε αισίως τα 3 χρόνια, περάσαμε από την φάση της αποκλειστικότητας του «μπρατσακίου» και μέσα στους επόμενους μήνες περάσαμε στην επίσημη φάση της εκμάθησης κολύμβησης από τους ειδικούς καθώς είμαι πεπεισμένη ότι είναι ο μόνος τρόπος για να νιώσει εκείνη αλλά και εμείς περισσότερη ασφάλεια. Ως τότε απολάμβανε την θάλασσα, τον ήλιο, την εξερεύνηση της παραλίας και του βυθού με άπειρους τρόπους πάντα φορώντας κάποιο βοήθημα και πάντα έχοντας ένα βλέμμα κατασκοπικό να ακολουθεί κάθε της κίνηση. Πλέον κολυμπαει φυσικά μόνη της.

Εξαιρετικό για τα επόμενα χρόνια αποδείχθηκε ο “γλυκός μας καρχαρίας” ή αλλιώς swim fin που δεν το αποχωριστήκαμε. Το swimfin είναι ένα παιδικό σωσίβιο σε σχήμα πτερύγιο καρχαρία ιδανικό για να μάθουν τα μικρά παιδιά κολύμπι. Σε αντίθεση με τα μπρατσάκια ή άλλα σωσίβια που κρατούν τα παιδιά σε όρθια θέση, το SwimFin δουλεύει αρμονικά με το σώμα, βοηθώντας να αναπτυχθεί καλύτερα η σωστή στάση του σώματος μέσα στο νερό.

Το SwimFin, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος που εξασφαλίζει ότι τα παιδιά θα είναι ασφαλή μέσα στο νερό και τα βοηθά να αναπτύξουν τις κολυμβητικές τους δεξιότητες.

swimming 3

Και επειδή ήθελα φυσικά να μάθω τη γνώμη και άλλων μαμάδων, κατέθεσα το προβληματισμό μου σε δύο κυρίες «των γραμμάτων» και διαφορετικό η κάθε μία τρόπο. Στην αγαπημένη μου Μαριλένα Πανουργιά, από τις εκδόσεις Ίκαρος, και στην Κέλλυ Σώκου που “εκτίθεται με τα γραπτά” της στο 31ebdomades και να τι μου έιπαν στο ερώτημα Μπρατσάκια ή/και σωσίβιο;

Μαριλένα Πανουργιά

Η Μαριλένα μου τόνισε τη σημασία που έχει να αγαπήσει το παιδί την θάλασσα και να νιώθεί άνετα. Και μου υπογράμμισε το πόσο ευαργετικό ήταν για εκείνη όταν ανακάλυψε το puddle jumper που εγώ ειλικρινά δεν είχε ξαναδεί.

puddle jumper

Πιστεύω ότι τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, πρέπει να εξοικειωθούν με το νερό, να μάθουν να μην το φοβούνται και να αρχίσουν να νοιώθουν άνετα μέσα στη θάλασσα.
Ειδικά για τα παιδιά που δεν έχουν κάποια μαθήματα στο κολυμβητήριο το πιο βασικό είναι να μην τρομάξουν στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο «σωσιβιάκι» (puddle jumper) βοήθάει αρκετά αφού:
– Το παιδάκι μπορεί να είναι σε οριζόντια θέση μέσα στο νερό και να χτυπάει τα πόδια (εν αντιθέσει με την όποια κουλούρα)
– Τα μπρατσάκια το κρατάνε στην επιφάνεια και το κομμάτι που δένει στο στήθος μπροστά το ανασηκώνει και έτσι μένει έξω και το κεφαλάκι τους, χωρίς να κουράζονται.
– Επειδή δεν πιάνει όλο το σώμα (όπως ας πούμε τα ολόσωμο μαγιώ) μπορεί να το φοράει και έξω από το νερό, χωρίς να κρυώνει
– Εντελώς πρακτικά: Μπαίνει και βγαίνει πανεύκολα, δεν θέλει φούσκωμα, και δεν πιάνει χώρο.
Καλές βουτιές

Κέλλυ Σώκου

H Kέλλυ, αφού μας έκανε μία υπέροχη εισαγωγή, μας προτείνει φυσικά το Baby swimming πρωτίστως ώστε το παιδί να ξέρει μπάνιο.

Λατρεύω το κολύμπι, κολυμπάω χειμώνα-καλοκαίρι και θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να ξέρει να κολυμπάει – εννοείται όσο πιο μικρός τόσο το καλύτερο. Λατρεύω το κολύμπι, παρ’ όλο που ο προπονητής ο οποίος μου έτυχε όταν ήμουν 7 δεν ήταν ο καλύτερος που θα μπορούσε – ακόμη θυμάμαι το κάψιμο του χλωρίου στον φάρυγγά μου, όταν με τη βία μας έσπρωχνε μέσα στη μεγάλη πισίνα. Λατρεύω το νερό όμως, μάλλον επειδή οι σωστές βάσεις είχαν μπει πολύ πιο νωρίς. Στην ηλικία που πρέπει.

Τον πρώτο και τον δεύτερο χρόνο της ζωής μου. Τότε δηλαδή που φοβόμουν το νερό και ούρλιαζα στη θέα του, αλλά για καλή μου τύχη στην παρέα των γονιών μου ήταν και μια Νορβηγίδα (πόσο μπροστά οι Σκανδιναβοί και σε αυτό κι ας μην έχουν Αιγαίο), η οποία επέμενε ότι δεν έπρεπε να με ζορίσουν να μπω στη θάλασσα, αλλά να με αφήνουν να παίζω στα βοτσαλάκια, εκεί που σκάει η θάλασσα, για να εξοικειωθώ με το νερό, να το δω ως κάτι ευχάριστο και σιγά σιγά να το αγαπήσω. Ακόμη και σήμερα δεν βρίσκω ομορφότερο κομμάτι πάνω στη γη από το σημείο που η θάλασσα σμίγει αγαπησιάρικα με τη στεριά.

swiming 5

Να λοιπόν γιατί προτείνω μπρατσάκια ή/και κουλούρα για τα παιδιά 2-3 με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει baby swimming.

1. Επειδή η ηλικία 2-3 είναι αόρατη στα περισσότερα μάνιουαλ. Θα το έχετε παρατηρήσει πως τα περισσότερα παιχνίδια απευθύνονται είτε σε μωρά (έως 2), είτε σε νήπια (3+). Και γι’ αυτό το μεταίχμιο, που το παιδί επικοινωνεί μεν, αλλά δεν λες ότι ξέρει να κάνει όσα θα έπρεπε, ούτε ότι ακούει και εκτελεί με προσοχή όσα του ζητάς, προτείνω ως ασφαλέστερη οδό την πεπατημένη. Αυτή που μεγάλωσε γενιές και γενιές.

2. Επειδή τα βρίσκεις παντού, είναι προσιτά και οικονομικά. Και ενδέχεται να έχεις προμηθευτεί με όλα τα σούπερ ντούπερ εξαρτήματα (φουσκωτά γιλέκα που ανεβαίνουν στο κεφάλι, μόλις το παιδί μπει στο νερό, τουβλάκια που θα το τρομοκρατήσουν αν δεν ξέρει να κολυμπάει και άλλες παρόμοιου τύπου επινοήσεις που θα σου κοστίσουν) και κανένα να μην σας δίνει αυτό που όλοι χρειάζεστε στις διακοπές: χαλάρωση και χαρά.

3. Κυρίως επειδή δίνουν μια αίσθηση ασφάλειας στο παιδί, καθώς δεν χρειάζεται να παλέψει (είπαμε, εφόσον δεν ξέρει πώς) για να επιπλεύσει.

4. Επειδή, χάρη σε αυτή την αίσθηση ασφάλειας, του επιτρέπουν να είναι πιο χαρούμενο μέσα στο νερό και να το βλέπει ως παιχνίδι.

5. Επειδή, ακόμη και να λατρεύει το νερό, ακόμη και να το έχετε μάθει εσείς να ψευτοκολυμπάει, δεν είναι σε καμία περίπτωση η ηλικία που θα το αφήσετε μόνο του στη θάλασσα, ούτε καν στα πολύ ρηχά. Και αυτού του τύπου τα σωσίβια αποτελούν την πιο safe-από-κοντά επιλογή, που θα του δώσουν την ευκαιρία να στριφογυρίσει χαρούμενο και ίσως έτσι μάθει σιγά σιγά να χρησιμοποιεί τα πόδια του.

Σε κάθε περίπτωση προτείνω το baby swimming, όχι απαραίτητα από 4 μηνών, αλλά από την ηλικία που θα καταλάβετε ότι σας παίρνει.

——————————————————————————————————

Οι παραπάνω τοποθετήσεις δεν έχουν γίνει φυσικά από ειδικούς και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πως το κολύμπι των παιδιών πρέπει να γίνεται πάντα κάτω από το άγρυπνο μάτι ενός ενήλικα. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο είχε γράψει σχετικά η AspaOnline εδώ.

Κλείνοντας θα ήθελα απλά να αναφέρω επιγραμματικά μερικά tips για ασφαλή κολυμβηση με τους μικρούς μας φίλους

– Όταν δεν ξέρουν κολύμπι, να τους φοράμε πάντα βοήθημα ανάλογα με την ηλικία τους, και την προσωπικότητά τους
– Σε όλες τις περιπτώσεις μην τα αφήνουμε χωρίς επίβλεψη στη θάλασσα ή την πισίνα
– Ας μάθουμε όλοι μερικές βασικές αρχές για την παροχή πρώτων βοηθειών – εδώ μπορείτε να ρίξετε μία ματιά

Για επίλογο κρατάω μερικά λόγια της Κέλλυς: Το ζητούμενο είναι η διασκέδαση. Η μάθηση έρχεται μετά. Και μόνο τότε έρχεται ομαλά. Κολύμπι να τα μάθετε όμως, έστω και αργότερα.

Καλές βουτιές,
xxx

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment