Μικρές Ιστορίες για αγρίους – Τα “σπάει” η εφηβική παράσταση στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

0 Comments 🕔14:37, 03.Απρ 2019

Στην εφηβική σκηνή του Εθνικού θεάτρου, παρουσιάζεται κάτι πολύ όμορφο. Μικρές σύντομες ιστορίες με βασικό πρωταγωνιστή τον έφηβο, και τις συγκρούσεις, την αγωνία, τις εντάσεις, τους προβληματισμούς, τις ανακαλύψεις εκείνων των πρώτων νεανικών χρόνων, συνθέτουν μια παράσταση που «σπάει τα δεσμά του σκηνικού φορμά» και δανείζεται σκηνοθετικά και δραματουργικά στοιχεία τηλεοπτικών σύντομων σκετς.

Οι ιστορίες του σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα και παιδαγωγού Μπερνάρ Φριό, πηγάζουν από την μελέτη των παιδιών και τον τρόπο που αφηγούνται τις δικές τους προσωπικές ιστορίες ως εκπαιδευτικός. Οι ιστορίες του Φριό πηγάζουν από ένα σπάνιο χάρισμα να θίγει τα πιο σημαντικά, μεγάλα κι ευαίσθητα ζητήματα με ένα τρόπο ανάλαφρο που δεν στερείται βάθους. Διαθέτει τολμηρή και ευαίσθητη ματιά, με ελαφράδα και χιούμορ που δίνουν εξαιρετικό υλικό για τη διαμόρφωση μιας παράστασης απολαυστικής που κυλάει υπέροχα και ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και την αγωνία, στο σαρκασμό και στη συγκίνηση.

Ο σύγχρονος μπαμπάς που αναζητάει να εκμοντερνιστεί, να γίνει cool στα μάτια του, και ζητάει από το γιό του να τον φωνάζει με το όνομά του, του «αδειάζει» χωρίς ίχνος ευαισθησίας τον κλονισμό της σχέσης με την μητέρα του αλλά και την παρουσία ενός νέου συντρόφου. Η κόρη που διεκδικεί περισσότερα από όσα η μητέρα της μπορεί να προσφέρει, η απώλεια του γονέα, η αγωνία του πρώτου έρωτα, του πρώτου ραντεβού, μερικές μόνο από τις 25 ιστορίες που έχουν επιλεγεί από τη Μαρία Σαββίδου και την Έλσα Αδριανού από τις εκατοντάδες που διάβασαν.

Κάθε ιστορία αναμετράται με μια καθημερινή απλή στιγμή, μια καθημερινή ιστορία για αγρίους, και αν και δεν έχουμε να κάνουμε με μια ενιαία ιστορία, το συνολικό αποτέλεσμα μοιάζει ολοκληρωμένο ως προς τη θεματική του. Οι ιστορίες ξετυλίγονται η μία πίσω από την άλλη, με τρόπο φυσικό δίχως να περιπλέκονται ή να μπερδεύονται, ενώ οι ίδιοι οι ηθοποιοί αναλαμβάνουν ρόλο σκηνογραφικό, μετακινώντας τα λειτουργικά, μεταφερόμενα έπιπλα που συνθέτουν κάθε το σκηνικό κάθε ιστορίας.

Μια ομάδα 8 νέων ηθοποιών, με τη σκηνοθετική ματιά της Μαρίας Σαββίδου, έχουν δημιουργήσει μια ευχάριστη και άκρως ενδιαφέρουσα παράσταση για νέους που κάθε ένας από εμάς θα ταυτιστεί, είτε με το ρόλο του ως γονιός, είτε ως έφηβος. Η ροή των μικρών σύντομων ιστοριών, οι διαφορετικοί ρόλοι που εναλλάσσονται και η κινητικότητα που υπάρχει πάνω στη σκηνή, δημιουργεί προσμονή και αγωνία- περιμένεις το επόμενο και κάθε φορά που τελειώνει, πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται λίγο από τη δική σου καθημερινότητα, να επινοεί μια ολόδική του ιστορία. Μήπως την θέλετε, σκέφτεσαι να φωνάξεις.

Γιατί όλες οι ιστορίες μοιάζουν να τις έχεις γράψει εσύ. Σε διαφορετική κάθε φάση της ζωής σου. Σαν κάποιος να σε παρακολουθούσε και να κατέγραφε κάθε μικρή σου σκέψη, αγωνία, καημό που ήθελες να ξεστομίσεις αλλά δεν έκανες και σιωπούσες ή ψιθύριζες μπροστά στο είδωλό σου στον καθρέπτη.

Το Μικρές Ιστορίες για αγρίους είναι μια θεατρική παράσταση για μικρούς (έφηβους) και μεγάλους που αξίζει την προσοχή μας για τη φρεσκάδα στην οπτική της, το χιούμορ αλλά και την τρυφερότητα με την οποία φωτίζει μερικές «δύσκολες» φάσεις της ανθρώπινης ζωής. Μια παράσταση που όπως έχει δηλώσει η ίδια Μαρία Σαββίδου, μιλάει στα ίσα στους έφηβους, και στους γονείς τους θα πρόσθετα εγώ. Αναμετράται με την πραγματικότητα και φέρνει ισοπαλία.

-Άμα δεν έχεις facebook υπάρχεις;

-Ρε, εγώ ξέρω έναν που δεν έχει facebook και υπάρχει!!! Αλλά έχει instagram! lol!

-Όταν γράφω «xaxaxa» στο messenger, γελάω; Κι αν δεν το γράφω, μπορώ να γελάω;

-Μόκο γι’ αυτά! Παρά μας ζαλίζουν με τον

«τετελεσμένο μέλλοντα»…

Πληροφορίες παράστασης:

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού – Μαρία Σαββίδου
Διασκευή – Δραματουργική Επεξεργασία: Έλσα Ανδριανού
Σκηνοθεσία: Μαρία Σαββίδου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κίνηση: Φωκάς Ευαγγελινός
Μουσική : Nalyssa Green
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Video Art & Interactive Live Visuals: Βίκη Μπισμπίκη
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Σύνθεση ψηφιακής εικόνας – live visuals: Βίκη Μπισμπίκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Θεοδώρα Γεωργακοπούλου – Ανδρέας Λαμπρόπουλος

Παίζουν: Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Νίκος Γιαλελής, Αντώνης Γιαννακός, Βασίλης Καλφάκης, Νάντια Κατσούρα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Τζίνη Παπαδοπούλου

Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Μικρό Εθνικό (Ισόγειο REX), 10/2 – 21/4, Παρ. & Σάβ. 21.00, Κυρ. 19.30, Περισσότερες πληροφορίες στο site του Εθνικού Θεάτρου

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment