Μια συνάντηση με τον Δημήτρη Φουρλή από το Σκλαβί

0 Comments 🕔08:37, 19.Dec 2019

Το θρυλικό Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου, μετά από 150 sold out παραστάσεις και 60.000 μικρούς και μεγάλους θεατές, έχει επιστρέψει για δεύτερη σεζόν στο Θέατρο Πόρτα από την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, σε συν-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου.
Το Σκλαβί βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή Παραμύθια του λαού μας, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο Το Φιδόδεντρο, που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης. Τοποθετείται σε μια εποχή όπου «οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές, που τα βιβλία τa’ γράφαν με το χέρι και που οι μέρες δεν περνούσαν τόσο γρήγορα».

Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά, που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα, αν και τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να συγκρουστούν. Και η ιστορία μας ξεκινά…

Μιλήσαμε με τον Δημήτρη Φουρλή που στην φετινη παράσταση έχει αναλάβει το ρόλο του πριγκιπόπουλου για την φετινή του εμπειρία.

Πώς νιώθεις ως νέο μέλος μιας ήδη επιτυχημένης ομάδας και μιας παράστασης που συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό να αγαπιέται από μικρούς και μεγάλους;

Θα σας πω κάτι που ακούγεται συχνά στον χώρο, όμως είναι αλήθεια. Νιώθω ευτυχής που βρίσκομαι σε αυτή την παραγωγή. Ξυπνάω πολύ νωρίς κάθε μέρα και μου είναι δύσκολο αυτό. Αλλά μου δίνει τόση δύναμη που συναντιέμαι με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Κάθε πρωί λοιπόν συζητάμε, γελάμε, μοιραζόμαστε διάφορους προβληματισμούς, κάνουμε ζέσταμα όλοι μαζί και ξεκινάμε την παράσταση. Η ρουτίνα σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ ωραία και απολαυστική.

Συνάντησες κάποιες δυσκολίες κατά την προετοιμασίας της παράστασης;

Είναι μία απαιτητική παράσταση πραγματικά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι είναι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν. Πίστεψα, λοιπόν, όταν μου έγινε η πρόταση πως θα είναι μία δύσκολη αντικατάσταση. Όμως με την καθοδήγηση και τη βοήθεια του Θωμά Μοσχόπουλου και της Σοφίας Πάσχου τα πράγματα έγιναν εύκολα. Η ένταξή μου στην παράσταση και στην ομάδα έγινε ομαλά και πολύ πιο σύντομα από όσο περίμενα.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζεις στον ρόλο σου ως πριγκιπόπουλο;

Το πριγκιπόπουλο είναι τρομερά παρορμητικό μ’ έναν ασυγκράτητο χαρακτήρα. Μπορεί και παίρνει, τελικά, αυτό που επιθυμεί. Απολαμβάνω αυτό του το χαρακτηριστικό στο πλαίσιο της παράστασης. Βέβαια, στην πραγματική ζωή, ένα τέτοιο στοιχείο θα ήταν πολύ κουραστικό για τους ανθρώπους γύρω του. Τα παρορμητικά άτομα έχουν την πίστη πως βρίσκονται στο επίκεντρο του κόσμου και πως όλα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από τις δικές τους επιθυμίες.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το συστατικό της επιτυχίας αυτής της παράστασης;

Πρώτο και βασικό συστατικό είναι το έργο. Το Σκλαβί της Ξένιας Καλογεροπούλου είναι ένα έργο που αφορά την ίδια στιγμή ένα παιδί και έναν ενήλικα. Ειναι ένα υπέροχα αινιγματικό έργο που προσωπικά με γοήτευσε όταν το πρωτο-διάβασα στη σχολή. Έπειτα, η σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου και της Σοφίας Πάσχου. Είναι δυο ευρηματικοί άνθρωποι, ευφυείς σκηνοθέτες που δημιούργησαν μια βαθιά συγκινητική παράσταση.

Προτιμάς περισσότερο ρόλους παιδικών ή ενήλικων παραστάσεων;

Nα σας πω, δεν ξέρω τι προτιμώ περισσότερο. Συνήθως (όχι πάντα) επιλέγω τις δουλειές μου με βάση τους υπόλοιπους συνεργάτες, την αισθητική τους αντίληψη και τους κοινούς κώδικες στο θέατρο. Εάν αυτά τα κριτήρια με ικανοποιούν, τότε δεν με ενδιαφέρει πραγματικά, εάν θα απευθύνομαι σε παιδιά ή ενήλικες .

Τι χαρακτηρίζει κατά τη γνώμη σου το «καλό παιδικό θέατρο»;  

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θέλουν να τους συμπεριφέρεσαι σαν να είναι παιδάκια. Θέλουν να τους μιλάς στη γλώσσα των μεγάλων. Νομίζω λιγότερο πλέον, αλλά υπάρχουν ακόμα οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά λες και δεν καταλαβαίνουν όσα καταλαβαίνουμε εμείς οι ενήλικες. Στις παραστάσεις αυτές οι ηθοποιοί έχουν την τάση να τα αλλάζουν τη φωνή τους, να κάνουν αυτό που κακώς λέμε παιδιάστικα πράγματα και αυτό τα παιδιά το βλέπουν και δεν το εκτιμούν. Το καλό παιδικό θέατρο απευθύνεται στα παιδιά με σεβασμό στην αντίληψη τους και τη σκέψη τους.

 

Διαγωνισμός για 5 διπλές προσκλήσεις στις 26.12 και ώρα 11.00

Σε συνεργασία με το Θέατρο Πόρτα, θέλουμε να σας προσφέρουμε 5 διπλές προσκλησεις για τις 26 Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη στις 11.00 το πρωί. Για την έγκυρη συμμετοχή σας στο διαγωνισμός

1. Κάνετε Like τη σελίδα μας Blog.Aliceonboard.gr στο FB  (ο διαγωνισμός θα λάβει μέρος και στην σελίδα μας στο FB)
2. Συμπληρώνετε τα προσωπικά σας στοιχεία στην κάτωθι φόρμα

 

Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 24.12 στις 12.00. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν εδώ και στο Facebook και θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά την ίδια ημέρα στις 24/12.

Παρακαλούμε θερμά να λάβουν μέρος μόνο όσοι πραγματικά μπορούν εκείνη την ημέρα να παρευρεθούν στην παράσταση. Για την έγκυρη συμμετοχή, απαιτούνται και τα δύο βήματα. 3 θα είναι οι νικητές από το Blog και 2 οι νικητές από τη σελίδα στο FB.

Νικητές Διγωνισμού είναι οι:

1. Έμιλυ Μιχαηλίδου
2. Μαλιος Δημήτριος
3. Μπίας Νικόλαος
4. Μαριάνν Βιτάλη

Εορταστικό Πρόγραμμα Παραστάσεων

Κυριακή 22/12: 11.00 & 15.00
Πέμπτη 26/12: 11.00 & 15.00
Παρασκευή 27/12: 17.00
Σάββατο 28/12: 17.00
Κυριακή 29/12: 11.00 & 15.00
Σάββατο 4/1: 17.00
Κυριακή 5/1: 11.00 & 15.00
Δευτέρα 6/1: 15.00

Φωτογραφίες- Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Φωτογραφίες πορτρέτου: Δημήτρης Γκέλμπουρας

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment