Μαζί με τον Αρκούδο, γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

0 Comments 🕔17:54, 21.Μάι 2019

Σάββατο πρωι στο κέντρο της Αθήνας περπατούσαμε χέρι χέρι, εγώ, η Βάλια και 2 αγαπημένες μας φίλες. Ο Αρκούδος για μια ακόμη φορά μας είχε στείλει πρόσκληση, για να φτιάξουμε εμείς, αυτή την φορά, το νέο του σπίτι.

Η πρόσκληση δεν έλεγε πολλά πολλά για τα υλικά γιατί όλα ήταν εκεί, ξαπλωμένα, αραδιασμένα με χρωματικές διαβαθμίσεις, χαμογελαστά. Το μόνο που ζητούσε από εμάς είναι τη φαντασία μας, το κέφι μας, τη διάθεσή μας. Εκεί ήταν φυσικά και η Ελένη και η Ίρις, που χρόνια τώρα τον αγαπάνε και τον φροντίζουν. Μέρος συνάντησης, το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκης, στην Ακαδημίας.

Ένας αρκούδος μια φορά – Λίγα λόγια για το βιβλίο

Και αν είσαι από εκείνους τους λίγους που δεν ξέρεις την ιστορία του αρκούδου, θα στην πω στα γρήγορα αλλά αν κάνεις κέφι, μπορείς να τη διαβάσεις εδώ στο κείμενο μου στο elculture “Ένας αρκούδος μιας φορά».

Πρόκειται για το το βιβλίο της Ελένης Γερουλανου «Ένας αρκούδος μια φορά», σε που είναι γεμάτο παιχνίδια από τη μοναδική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών. Μια τρυφερή ιστορία με αφορμή τα 20.000 παιχνίδια τα οποία δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη η ερευνήτρια, συλλέκτρια και συντηρήτρια παιχνιδιών Μαρία Αργυριάδη. Περισσότερα από 240 παιχνίδια αυτής της συλλογής τα οποία εκτίθενται πλέον στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στον Πύργο Κουλούρα, στο Φάληρο, βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες αυτής της ιδιαίτερης έκδοσης την οποία εμπνεύστηκε η Ελένη Γερουλάνου και εικονογράφησε η Ίρις Σαμαρτζή.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Όλα λοιπόν ήταν στη θέση τους. Κουτιά, δαντέλες, κορδελάκια, ψαλίδια, κόλες, μαρκαδόροι, κέφι και πολλή φαντασία. Το ίδιο και εμείς, που με την καθοδήγηση της Ίριδας Σαμαρτζή, της Ελένης, της Παναγιώτας και πολλών άλλων φίλων κατασκευάσαμε ένα πελώριο παραμυθένιο μουσείο από χαρτί. Και όλα αυτά, ακολουθώντας τα χνάρια της περιπλάνησης του Αρκούδου μέχρι να βρει τελικά το σπίτι του.

Φτιάξαμε επιβάτες στο σιδηροδρομικό σταθμό, πάπιες και ζώα στο αγρόκτημα, διάφορα καλούδια προς πώληση στο παντοπωλείο, αυτοκίνητα, παιχνίδια για το μουσείο και φυσικά έναν Αρκούδο.

Και όταν ήρθε η ώρα να τους αποχαιρετήσουμε κοιτάξαμε πίσω και σα να είχε ζωντανέψει το Μουσείο. Για μια ακόμη φορά ο Αρκούδος, καθοδήγησε μικρούς και μεγάλους στη δική του περιπλάνηση, ζωντανεύοντας νέους τόπους, νέες φιγούρες, νέα ζωή.

Μια μέρα θα ξαναβρεθούμε.
Θ’ αγοράσουμε τότε κ’ εμείς ένα δικό μας γραμμόφωνο
και θα το βάζουμε να παίζει όλη την ώρα. Ναι, 
θα κάτσουμε κιόλας στο παράθυρο, κοντά κοντά.
Θα ξαναβρεθούμε μια μέρα.
Και τότε
όλα τα βράδια κι όλα τα άστρα κι όλα τα τραγούδια
θα ‘ναι δικά μας. 
(Τάσος Λειβαδίτης)

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment