Μαγειρεύουμε – Κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

0 Comments 🕔17:05, 20.Nov 2016

Μαγειρεύουμε – Κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

Φετινός μου στόχος σε σχέση με το οικογενειακό μας φαγητό ήταν η προσθήκη νέων συνταγών. Όχι απαραίτητα δύσκολων και περιέργων ή εξεζητημένων. Είχα βαρεθεί τη «στιχομυθία» φασολάκια, αρακάς, κοτόπουλο στο φούρνο, μπριαμ και μακαρόνια με κιμά ή μπιφτεκάκι λες και η μαγειρική κουζίνα σε αυτά τα πιάτα. Βέβαια και η ανακάλυψη νέων συνταγών δεν είναι απλή περίπτωση όταν έχεις να αντιμετωπίσεις 4 διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις. Ο ένας θέλει φακές ο άλλος όχι, ο άλλος αγαπάει τα μπιφτέκια αλλά όχι με πουρέ, το μπριάμι πρέπει να συνοδεύεται με γιαούρτι για τον έναν αλλά με φέτα για τον άλλον και γενικά στρατηγικός σχεδιασμός και προγραμματισμός στο αποκορύφωμά τους.

Πάνω στην ώρα ήρθαν τα ένθετα της Καθημερινής με συνταγές (τρέχω κάθε Σάββατο να το προλάβω στο περίπτερο) από διαφορετικές κάθε φορά κουζίνες. Μετά από 8 περίπου ένθετα και αρκετές δοκιμές έχω να παρατηρήσω τα εξής:

κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

– Η μαγειρική δεν είναι πυρηνική φυσική. Αρκεί να έχεις μερικά βασικά υλικά και μετά αρωματικά και μπαχάρια – αυτά θα κάνουν τη διαφορά και θα μεταμορφώσουν το φαγητό σου π.χ. τα κεφτεδάκια υπάρχουν στην ελληνική κουζίνα, αλλά και στην ισπανική, τη γαλλική, και τη μαροκινή. Η γεύση τους αλλάζει ανάλογα με το αν θα χρησιμοποιήσεις μαϊντανό, κύμινο, κάρυ ή μοσχοκάρυδο.
– Για τα οικογενειακά γεύματα δεν απαιτείται κόπος. Χρειάζεται απλά προγραμματισμός.
– Η μαγειρική χρειάζεται και φαντασία
– Η μαγειρική είναι αγάπη ορατή! Και όπως σοφά είχε πει κάποτε η κόρη μου Βάλια όταν την ρώτησαν τι σημαίνει να αγαπάς κάποιον, «σημαίνει να τον ταίζεις»

κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

Έτσι λοιπόν κάθε Παρασκευή ανοίγω τα ένθετα στα οποία έχω βάλει σελιδοδείκτες για να βρίσκω εύκολα και γρήγορα αυτά που νομίζω πως μας ταιριάζουν ως οικογένεια και προγραμματίζω:

– Τα υλικά που θα προμηθευτώ – τα βασικά όπως κοτόπουλο, κιμά και μοσχαρίσιο κρέας και όσπρια. Μετά προχωράω στα αρωματικά και τα λαχανικά. Είμαι απολύτως βέβαια ότι πρέπει πάντα να υπάρχει φρέσκο κρεμμύδι και μαϊντανός στο ψυγείο
– Τις ημέρες ανά φαγητό

Μαγειρεύουμε – Κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

Σήμερα μαγειρέψαμε ένα φαγητό που αγαπήσαμε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και αν και εσείς αγαπατε τα αρωματικά όπως το μοσχοκάρυδο και το κύμινο σας το συνιστώ.

Ισπανικά κεφτάκια με πικάντικη σάλτσα

keftedakia-2

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
– 500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος (η συνταγή προτείνει 200γρ χοιρινό και 200 γρ μοσχαρίσιο)
– 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
– 50 γρ ψωμί (βασικά είναι 2 φέτες ψωμί του τοστ)
– 1 κ.γ κολίανδρος (εγώ δεν είχα και δεν έβαλα)
– 1 κ.γ μοσχοκάρυδο σε σκόνη
– 1 κ.γ κύμινο σε σκόνη
– ¼ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
– 1 αυγό
– 4 κ.σ ελαιόλαδο
– Αλάτι, πιπέρι τριμμένο

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
– 3 κ.σ ελαιόλαδο
– 1 ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
– 2 σκελίδες σκόρδου
– 120 ml κρασί λευκό (εγώ δεν έβαλα)
– 400 γρ ντοματάκια κονσέρβας
– 1 κ.σ ντοματοπελτές
– ½ κ.γ πιπέρι καγιέν (εγώ έβαλα κανονικό)
– 100 γρ αρακάς κατεψυγμένος (μπορείτε να μην βάλετε)

κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπωλ ζυμώνετε τα κεφτεδάκια και τα αφήνετε για μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένα. Πλάθετε το μίγμα σε μικρά κεφτεδάκια και τα ψήνετε στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Η συνταγή προτείνει να τα τηγανίσετε αλλά εγώ δεν τηγανίζω ποτέ.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα σε μία κατσαρόλα. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο για μερικά λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτετε το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί για 1 λεπτό. Προσθέτετε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ και ½ ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε για περίπου 10 λεπτά. Τέλος προσθέτετε τα κεφτεδάκια και το αλατοπιπέρο (αν βάλετε αρακά σε αυτό το σημείο θα το βάλετε) και σιγομαγειρεύετε για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ης σάλτσα.

κεφτεδάκια με πικάντικη σάλτσα

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με ρύζι ή εναλλακτικά εγώ σήμερα έφτιαξα κριθαράκι και ταίριαζε απόλυτα. To απολαύσαμε όλοι ακόμα και αν χρειάστηκε στη Βάλια να βάλω τα κεφτεδάκια χωρίς σάλτσα ή στην Αλίκη να αφαιρέσω τα κομμάτια από πιπέρι που είχα αφήσει. Μου πήρε όχι παραπάνω από 20 λεπτά η προετοιμασία, όχι περισσότερο από 40 λεπτά το μαγείρεμα και όχι πάνω από 5 λεπτά για να φαγωθεί!!!!

EAT GOOD, FEEL GOOD

Καλή εβδομάδα να έχουμε,

Π

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment