Κινούμενη Άμμος ή απόλυτη κατηφόρα η νέα σειρά του Netflix που αξίζει να δεις

0 Comments 🕔15:35, 06.Ιούλ 2019

Αν είσαι λάτρης των αστυνομικών σειρών στο Netflix, αν σε ενδιαφέρει να παρακολουθείς σειρές που αγγίζουν πληγές και τραύματα μιας παρακμάζουσας κοινωνίας, αν η σκοτεινή αισθητική των σκανδιναβικών νουάρ είναι το στοιχείο σου, τότε η Κινούμενη άμμος πρέπει σίγουρα να μπει στις λίστες των προτιμήσεων σου.

Η πρώτη σουηδική παραγωγή του Netflix με τίτλο Quicksand (Κινούμενη Άμμος) βασίζεται στο βραβευμένο best seller της Malin Persson Giolito που το 2016 έλαβε το βραβείο του καλύτερου σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος, και διαδραματίζεται στη Στοκχόλμη. Το βιβλίο επιχειρεί μια εξερεύνηση της συμπεριφοράς, των κινητρων και γενικότερα  και του ψυχισμού των εφήβων της υπο κατάρρευσης εύπορης κοινωνικής αστικής τάξης.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τη μαθήτρια Maja Norber, η οποία μετά από μια ένοπλη επίθεση, που πραγματοποιείται σε ένα από ταιδιωτικά σχολείο στην πιο πλούσια περιοχή της Στοκχόλμης (Djursholm)  βρίσκεται αντιμέτωπη με κατηγορίες ανθρωποκτονίας.

Με την αποκάλυψη των γεγονότων εκείνης της τραγικής ημέρας, βγαίνουν στο φως και προσωπικές λεπτομέρειες για τη σχέση της με τον Sebastian Fagerman και τη δυσλειτουργική του οικογένεια.

Η Maja είναι ένα υπέροχο, όμορφα και έξυπνο πλάσμα. Συνεπής μαθήτρια, άριστη σχεδόν στις επιδόσεις της, πιστή και αφοσιωμένη φίλη μέσα  σε μια μάλλον αδιάφορη οικογένεια. Μια οικογένεια που στέκεται περισσότερο στην εικόνα, δίχως να προσφέρει ουσιαστική προσοχή στα μέλη της. Η Maja, σκέφτεται περισσότερο από όσο δείχνει και διαθέτει μια εσωτερική, θα τολμούσε κανείς να πει, σοφία που δύσκολα συναντάμε.

Ο Sebastian από την άλλη πλευρά, ένας από τους πιο πλούσιους και δημοφιλής νέους της περιοχής, ίσως και της χώρας, θα την επιλέξει για την μόνιμη κοπέλα του.  Οι δυο τους θα γίνουν σχεδόν αυτοκόλλητοι αλλά θα αποκτήσουν και μια ιδιότυπη, προβληματική και εξαρτημένη σχέση, που συνεχώς τους οδηγεί σε ένα αναπόφευκτο αδιέξοδο.

Ακόμα και όταν η Majaαρχίζει να βλέπει τα πρώτα σημάδια της καταστροφής να διαφαίνονται στον ορίζοντα, δεν θα βρει το κουράγιο να εγκαταλείψει τον Sebastian κι αυτό καθόρισε τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια. Η Μάγια υποφέρει αλλά δεν ξέρει που να στραφεί και μια σειρά από λάθη θα την οδηγήσουν κυριολεκτικά στην κατηφόρα.

Όλη η πλοκή, ξεδιπλώνεται με τη Maja να είναι πλέον κλεισμένη σε ένα κελί περιμένοντας τη δίκη της. Σε όλα τα επεισόδια, την παρατηρούμε σιωπηλή, σκεπτική, στωική δίχως να μπορούμε ως θεατές να αναγνωρίσουμε την ενοχή της ή όχι. Μια συνεχής αμφιταλάντευση καθώς ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία από την αρχή της σχέσης της μέχρι και το τραγικό τέλος στην κλειστή αίθουσα του σχολείου. Η Maja δεν θυμάται πολλά και σίγουρα είναι πολλά εκείνα που δεν ξέρει κιόλας που σίγουρα διαδραμάτισαν το ρόλο τους στην τελική έκβαση.

Ωστόσο, ως θεατής νιώθει σταδιακά η ευθύνη να γίνεται ένα πέπλε που πέφτει σε περισσότερους από όσους αρχικά θέλεις α κατηγορήσεις. Έχουν ευθύνη οι γονείς που δεν είδαν τα σημάδια; Πόση άραγε ευθύνη φέρει το σχολείο, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δεν στάθηκαν δίπλα σε παιδιά που φώναζαν σιωπηρά βοήθεια; Ποιος όπλισε τελικά το όπλο του δολοφόνου; Θα μπορούσε άραγε, σε κάποια χρονική στιγμή, κάποιος να είχε αλλάξει την ιστορία και να είχαν όλα αυτά αποφευχθεί; Και πόσο τελικά απέχουν όλα αυτά, ως ιστορία, από την πραγματικότητα που μπορεί να βιώνει ένας έφηβος;

Μια σκληρή, καθηλωτική και ταυτόχρονα συγκινητική πλοκή, που αν και αρχικά κινείται αργά, σαν και ο σκηνοθέτης να αναζητά το έδαφος όπως και η πρωταγωνίστριά του, τελικά αποκτά το ρυθμό του και δεν σε αφήνει σε ησυχία. Γιατί θέλεις να μάθεις πως σκέφτεται ένας υποθετικός θύτης σε μια τόσο συχνή, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπόθεση, όταν μπουκάρει κυριολεκτικά σε ένα σχολείο οπλισμένος και αδειάζει χρόνια οργής και θυμού σε πυρίτιδα.

Σεναριογράφος της σειράς είναι η Camilla Ahlgren (The Bridge, Marcella), σκηνοθέτες οι Per-Olav Sorensen (Nobel, The Saboteurs) και Lisa Farzaneh (Arne Dahl),  ενώ η παραγωγή ανήκει στο FLX (The 100-Year-Old Man Who Climbed Out The Window and Disappeared). Εξαιρετική η νεαρή ηθοποιός Hanna Ardéhn στο ρόλο της Maja Norber.

H σειρά παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενω το βιβλίο Κινούμενη Άμμος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment