Κίνδυνοι του καλοκαιριού και πώς να τους αντιμετωπίσετε

0 Comments 🕔13:35, 29.Ιούλ 2019

Κίνδυνοι του καλοκαιριού και πώς να τους αντιμετωπίσετε

Καλοκαίρι – συνώνυμο χαλάρωσης και ξεκούρασης, ταυτόσημο με κάθε όμορφη στιγμή με την οικογένεια και τους φίλους μας. Κολύμπι στη θάλασσα, λιγότερο άγχος, επαφή με τη φύση — επαναφόρτιση, ώστε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη χρονιά στη δουλειά και στο σχολείο. Όμως, όπως όλες οι εποχές, ακόμα και το φιλικό και διασκεδαστικό καλοκαιράκι μας, ενέχει περιστασιακά κάποιους κινδύνους, και είναι καλό να ξέρουμε τους τρόπους να τους αντιμετωπίσουμε.

photo: Nikola Radojcic

  1. Κρυολόγημα στη θάλασσα. Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε κάποιο βαρύ κρυολόγημα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μια μύτη που τρέχει μπορεί να χαλάσει τη διάθεση του παιδιού και στη συνέχεια τη δική σας. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο, φροντίζετε να σκουπίζετε καλά με πετσέτα τα παιδιά όταν βγαίνουν από τη θάλασσα, ή, αν είναι μεγαλύτερα, ζητήστε να το κάνουν μόνα τους. Εάν αναρωτιέστε: «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη του παιδιού μου;», μπορείτε εύκολα να τους δείξετε.
  2. Ηλιακά εγκαύματα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Τα παιδιά αλλά κι εσείς πρέπει να φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα προστασίας κατάλληλη για το δικό σας δέρμα. Να μην πηγαίνετε στη θάλασσα μεταξύ 12-4 το απόγευμα και είτε να φοράτε πάντα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι και καπέλο αν είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο είτε να κάθεστε στη σκιά.
  3. Τσίμπημα από τσούχτρα/έντομα. Ξεπλένετε με θαλασσινό νερό ή τρίβετε με ψιλή άμμο. Αποφεύγετε να πιάσετε με γυμνά χέρια ή να ξεπλύνετε με γλυκό νερό. Βάζετε πάγο και ειδική αλοιφή. Αν τα συμπτώματα επιμείνουν, επισκεφτείτε τον γιατρό.
  4. Επαφή με αχινό. Αν πατήσετε αχινό, ιδανικά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό. Θα πρέπει να βγουν όλα τα αγκάθια με το τσιμπιδάκι, αφού πρώτα αλείψετε την περιοχή με κάτι ελαιώδες (ελαιόλαδο, για παράδειγμα, ή ακόμα και αντηλιακό).
  5. Δηλητηρίαση. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα τρόφιμα αλλοιώνονται ευκολότερα και τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης το καλοκαίρι πληθαίνουν. Φροντίστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας πολύ νερό. Αν πάντως τα συμπτώματα επιμείνουν, επισκεφτείτε τον γιατρό.
  6. Κίνδυνος πνιγμού. Μην κολυμπάτε ποτέ αν έχετε φάει δύο ώρες νωρίτερα, μην υπερεκτιμάτε τις αντοχές σας όσο καλοί κολυμβητές κι αν είστε, μην απομακρύνεστε πολύ από την ακτή και μην αφήνετε στιγμή τα παιδιά μόνα τους στη θάλασσα χωρίς επιτήρηση.

Αυτοί είναι λίγοι από τους κινδύνους που μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε το καλοκαίρι. Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό φαρμακείο με τα βασικά. Δεν θα ξεχάσω το καλοκαίρι που ένας σκορπιός μπήκε στο φόρεμά μου και με τσίμπησε στην κοιλια, αλλά και όλες εκείνες τις φορές που τα κορίτσια ανέβασαν πυρετό ή τις έπιασε ναυτία στο καράβι.

photo: Amy Hampries

Τα απαραίτητα που πρέπει να περιλαμβάνει ένα κιτ πρώτων βοηθειών

– Επιδεσμικό υλικό: Τραυμαπλάστ για μικρές πληγές, αποστειρωμένες γάζες για μεγαλύτερες πληγές, ελαστικό επίδεσμο για διαστρέμματα, αιμοστατικό επίδεσμο για πληγές που αιμορραγούν και αυτοκόλλητη ταινία
– Βαμβάκι
– Ιωδιούχο αντισηπτικό και οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
– Παυσίπονα: Για τον πυρετό και την ανακούφιση από πονοκεφάλους, πονόλαιμο, πόνους περιόδου, νευραλγίες
– Αντιφλεγμονώδη αλοιφή για δια¬στρέμματα και μυϊκούς σπασμούς.
– Αντιισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή για τα τσιμπήματα.
– Αντισηπτικό κολλύριο για τα μάτια.
– Δραμαμίνη.
– Εντομοαπωθητικά αλλά και after Nip αν τελικά μας τσιμπήσει κάτι. Προσοχή! Μην τα βάζετε κοντά στο πρόσωπό σας.
– Ψαλίδι, τσιμπιδάκι.
– Ηλεκτρονικό θερμόμετρο.
– Γάντια αποστειρωμένα, μίας χρήσης.

Τώρα είστε έτοιμοι, καλή διασκέδαση!

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment 

<