Θα γίνουμε κύμα – Ή αλλιώς πώς μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε οικολογική συνείδηση

0 Comments 🕔13:03, 14.Apr 2021

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

«Mερικές φορές αρκεί να ‘ρθουμε πιο κοντά. Έτσι αρχίζει η αλλαγή, κι ο κόσμος πάει μπροστά». Ισχυρό το μήνυμα στο νέο βιβλίο των Nicola Edwards και Sarah Wilkins, Θα γίνουμε κύμα. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις μικρές προσπάθειες, γιατί αυτές, ενωμένες, πολλαπλασιάζονται. Προτείνονται, λοιπόν, διάφοροι τρόποι για το πώς μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε οικολογική συνείδηση με έμφαση πάντα στο “εμείς”.

Εμείς, οι μικρές σταγόνες, που όμως αν ενωθούν μπορούν να μετατραπούν σε παλίρροια. Αυτό ακριβώς είναι το εύρημα που χρησιμοποιεί το βιβλίο των Edwards και Wilkins για να εικονοποιήσει τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Όλο το βιβλίο διατρέχουν σταγόνες βροχής που πέφτουν σε λείο νερό, προκαλώντας το φαινόμενο του κυματισμού, από όπου και ο τίτλος Θα γίνουμε κύμα.

Θα γίνουμε κύμα – Ή αλλιώς πώς μπορούμε έμπρακτα να δείξουμε οικολογική συνείδηση

Όσο προχωρούν οι σελίδες, οι σταγόνες πολλαπλασιάζονται, οι κυματισμοί διευρύνονται και ταξιδεύουμε νοερά σε όλο τον κόσμο για να μάθουμε τις προσπάθειες στη Σουηδία (όπου ζει η πολύ γνωστή νεαρή ακτιβίστρια Greta Thunberg), την Αυστραλία, την Ουγκάντα, την Ινδία. Στο τέλος, ενωμένοι όλοι οι νέοι μαζί, συμμετέχουν σε μία διαδήλωση αλληλεγγύης που καταλαμβάνει ένα πολύχρωμο δισέλιδο, κι αμέσως μετά ακολουθεί ένα ακόμη δισέλιδο με πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και πρακτικές συμβουλές για δική μας δράση.

Παρόλο που τα μικρά παιδιά ίσως δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν όλες τις έννοιες που περιλαμβάνονται στο κείμενο, ωστόσο το βιβλίο είναι ένας πρώτης τάξεως τρόπος για εισαγωγή τους στην αντίστοιχη προβληματική, πιο πολύ χάρη στην εξαιρετική του εικονογράφηση, λιγότερο χάρη στο κείμενο, η μετάφραση του οποίου ακολουθεί -όχι πάντα πετυχημένα- τη ρίμα του πρωτότυπου.

Αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχει εκπαιδευτικό ενδιαφέρον καθώς η ιστορία προσφέρει ένα σημείο εκκίνησης για διερεύνηση περιβαλλοντικών θεμάτων, για εντοπισμό σε χάρτες και άτλαντες των χωρών οι οποίες αναφέρονται, για κατανόηση της χρήσης του μεταφορικού λόγου!

Το βιβλίο Θα γίνουμε κύμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε απόδοση Μάρως Ταυρή και μπορείτε να το βρείτε στο Alice on Board.

Εδώ μπορείτε να βρείτε και άλλες προτάσεις παιδικών βιβλίων.

 

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment