Η Ωραια Κοιμωμενη² – Eίδαμε και γελάσαμε!

0 Comments 🕔11:01, 11.Jan 2017

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Η Ωραια Κοιμωμενη² – Eίδαμε και γελάσαμε!

Θυμάσαι την Ωραία Κοιμωμένη του Σαρλ Περώ; Ε, καλύτερα να την ξεχάσεις! Γιατί η Κοιμωμένη της ομάδας Ηippo υπερβαίνει πολλά από τα στερεότυπα του κλασικού παραμυθιού. Ναι, θα βρεις κι εδώ την πανέμορφη πριγκίπισσα που μάταια οι γονείς της προσπαθούν να προστατέψουν από την κατάρα της μάγισσας εξαφανίζοντας κάθε μυτερό αντικείμενο από το παλάτι, ώστε η κόρη τους να μην πέσει σε αιώνιο ύπνο.

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Ναι, υπάρχει κι εδώ η αέναη μάχη των δύο δυνάμεων, του καλού (που αντιπροσωπεύει όχι κάποια αιθέρια νεράιδα αλλά μια συμπαθητική, χορευταρού τσιγγάνα) και του κακού (που αντιπροσωπεύει η επιβλητική, ιδιότροπη, σχεδόν μία κοσμική ντίβα, η κόμισσα…Αμαλία (!). Και, φυσικά, ναι, η μαγεία και η φαντασία έχουν κι εδώ τον πρώτο λόγο. Όμως, η ομοιότητες με το κλασικό παραμύθι του Περώ σταματούν εδώ.

Η παράσταση που έστησε η ομάδα Hippo, δεν έχει σκοπό να αποθεώσει τον έρωτα.

Η πριγκίπισσα (που ακούει στο όνομα Σουλτάνα!) είναι ανεξάρτητη και εξωστρεφής, δεν περιμένει παθητικά το φιλί του πρίγκιπα που θα τη λυτρώσει, αλλά ξυπνά μόνη της από τον πολύχρονο ύπνο. Νωρίτερα είναι έχει ήδη απαιτήσει -σαν άλλη σύγχρονη teenager- να μπορεί να βγαίνει για χορό με τις φίλες της και έχει βγάλει μόνη της τα γάντια που θα την προστάτευαν από το τρύπημα του αδραχτιού. Ανατρέπει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της, φτάνει στο σήμερα και ζητά από τα παιδιά-θεατές να γίνουν φίλοι της και να τη μυήσουν στις αλλαγές της σύγχρονης εποχής.

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Κι αν αυτά σου ακούγονται κάπως θεωρητικά και μπερδεμένα, αρκεί να ξέρεις πως η “Η ωραία Κοιμωμένη2″ είναι μια παράσταση που δε θα ευχαριστηθούν μόνο τα πιτσιρίκια (που ναι, τουλάχιστον τη μέρα που παρακολουθήσαμε εμείς, φαίνονται να καταδιασκεδάζουν), αλλά κι εσύ! Γιατί, όσο κι αν ο βασικός αποδέκτης είναι ο ανήλικος θεατής, η Καλλιόπη Φύκαρη που διασκεύασε το κείμενο, κλείνει συνέχεια το μάτι και στον ενήλικο συνοδό του (ίσως και λίγο παραπάνω από θα έπρεπε, ειδικά στις αρχικές σκηνές που το βασιλικό ζεύγος προσπαθεί να αποκτήσει παιδί).

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Oι χιουμοριστικές ατάκες, το κέφι των δύο πρωταγωνιστών (αεικίνητοι οι Γιώργος Σοφικίτης και Ανθή Φουντά, αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη επαφή με το κοινό) η ευρηματικότητα της σκηνοθεσίας οδηγούν σε ένα απολαυστικό αποτέλεσμα που εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του παιδικού θεάτρου: αισθητική εκπαίδευση και ψυχαγωγία, αθόρυβα, χωρίς διδακτισμούς και ηθικολογίες, μόνο μέσα από το γέλιο και τη φαντασία.

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Η Ωραια Κοιμωμενη²

Την παράσταση (διάρκειας 45′) ακολουθεί ένας ενδιαφέρον σχεδιασμός εκπαιδευτικού δράματος. Τα παιδιά, μέσα από θεατρικές δραστηριότητες (αυτοσχεδιασμοί, κινητικά και φωνητικά παιχνίδια) “εισέβαλαν” και συμμετείχαν και τα ίδια σε έναν φανταστικό κόσμο, εμπνευσμένο από τα όσα έχουν μόλις δει.

Tip! μην παραλείψετέ να αγοράσετε το κομψό πρόγραμμα που περιλαμβάνει σχετικές με το παραμύθι και την παράσταση δραστηριότητες!

Πληροφορίες
Ωραία Κοιμωμένη2
Κείμενο: Καλλιόπη Φύκαρη
Μουσική-σκηνοθεσία: ομάδα Hippo (Φώτης Δούσος, Αλέξανδρος Ράπτης)
Στο Θέατρο 104 από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12.00 στο αγαπημένο μας Θέατρο 104.

201620νοε12:00 μμΗ Ωραία Κοιμωμένη²θέατρο , Παιδιά 4+ 12:00 μμ ΤύποςΘέατροEvent Type 2΄Παιδιά από 4+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment