Η Χώρα των πελαργών – Είδαμε στο Θεάτρο 104

0 Comments 🕔11:29, 29.Nov 2017

Γράφει η Αμαλία Μουστάκη

Η Χώρα των πελαργών – Ένα παραμύθι της θάλασσας, στο Θέατρο 104

Τι δουλειά έχει μια μαϊμού, ένας γλάρος κι ένας ναυαγός μέσα σε ένα καράβι που αντί για κατάρτι έχει μια μπανανιά, κι αντί για κατάστρωμα μια αυτοσχέδια βεράντα από πλαστικά μπουκάλια;

Οι τρεις τους συναντιούνται σε ένα έρημο νησί και παρά τις διαφορές τους θα γίνουν φίλοι, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα ταξιδέψουν μαζί μέχρι τη μαγική “Χώρα των Πελαργών”, τον τόπο όπου κατοικούν τα ιδανικά και οι ελπίδες.

η χώρα ρων πελαργών

Τελικά, ανέκαθεν, οι χώρες των πουλιών, των Ορνίθων -για να θυμηθούμε τον Αριστοφάνη- είναι πολιτείες ονειρεμένες, όπου το όνειρο και η ουτοπία γίνονται πραγματικότητα κι όπου όλοι ζουν ευτυχισμένοι, χωρίς σκοτούρες και βάσανα!

Η Ήβη Σοφιανού, που ίσως κάποιοι τη θυμόμαστε από την αγαπημενή τηλεοπτική σειρά “Φρουτοπία”, αλλά και από τις παραστάσεις κουκλοθέατρου της οικογένειας Σοφιανού, καταπιάνεται αυτή τη φορά με ένα παραμύθι – σχόλιο στα δεινά των ανθρώπινων κοινωνιών και στην ανάγκη για συνεργασία και αλληλεγγύη προκειμένου αυτά να ξεπεραστούν.

Ακολουθεί τη μακρά παράδοση των δημιουργών που αντιμετωπίζουν το παιδικό θέατρο ως παιδαγωγικό εργαλείο που καλλιεργεί την έμφυτη κλίση και του πιο μικρού παιδιού για το καλό, που σέβεται την άδολη ψυχή και σκέψη του, το δικαίωμα του στη ζωή και σε έναν καλύτερο κόσμο.

η χώρα ρων πελαργών

Ωστόσο, νιώθουμε πως ίσως να πρόσθεσε μεγάλο αριθμό μηνυμάτων προς μετάδοση. Το μεταναστευτικό και οι πρόσφυγες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, το κυνήγι του κέρδους, ο εγωισμός, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, ο,τι δεινό υπάρχει και δεν υπάρχει στις ανθρώπινες κοινωνίες επιστρατεύτηκε και υπερφόρτωσε την παράσταση, εμποδίζοντας ίσως τελικά την αφομοίωση των νοημάτων από τους μικρούς θεατές.

η χώρα ρων πελαργών

Αν εξαιρέσουμε αυτή την υπερπροσπάθεια στις ιδεολογικές αναζητήσεις της Σοφιανού, η Χώρα των Πελαργών έχει πολλές αρετές, κυρίως σε αισθητικό επίπεδο.
Ευρηματικές λύσεις για να αποδοθεί το ταξίδι στη θάλασσα με τις τρικυμίες και τους κινδύνους του, τζαζ μουσική υπόκρουση, λυρισμός και ατμόσφαιρα -κυρίως στην τελευταία σκηνή όπου η παράξενη παρέα φτάνει επιτέλους στον προορισμό της.

Καλόγουστα κουστούμια και πολύ καλοί (αν και όχι με ιδιαίτερη χημεία) και οι τρεις πρωταγωνιστές, Γιάννης Τσουρουνάκης, Νεφέλη Κουλουρη και Αλέξανδρος Κομπόγιωργας.

Οι “Πελαργοί” σας περιμένουν κάθε Κυριακή στις δώδεκα το πρωί, στο θέατρο 104 που συνεχίζει και φέτος την παράδοση του στις ποιοτικές παιδικές -και όχι μόνο- παραστάσεις.

201708οκτ12:00 πμH χώρα των πελαργών… ένα παραμύθι της θάλασσαςΘέατρο, Παιδιά 4+12:00 πμ ΤύποςΘέατροEvent Type 2΄Παιδιά από 4+

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment