Η ιστορία του νερού της Maja Lunde – Μια επιδέξια αφύπνιση για το περιβάλλον

0 Comments 🕔19:33, 14.Sep 2020

Η ιστορία του νερού ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου και εμείς θέλουμε να ξαναβουτήξουμε μέσα στις σελίδες του.

Όταν στις σελίδες ενός βιβλίου, σε κάθε τους λέξη μια φλέβα «τεντώνει» σα χορδή και αυξομειώνει σε ένταση, άλλοτε οδύνης και θλίψης και άλλοτε πάθους και μεγάλης ανυπομονησίας, τότε το έργο του συγγραφέα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία και ο αναγνώστης του απονέμει το βραβείο της καρδιάς του. Γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής του και για μερικές ημέρες το κρατάει κάτω από το μαξιλάρι του ώστε να τον συντροφεύσει για λίγο η γνώριμη μαγεία της ανάγνωσης. Αυτό συνέβη φέτος το καλοκαίρι με εμένα και τη Maja Lunde όταν έφθασα στην τελευταία τελεία του βιβλίου «Η ιστορία του νερού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

«Η ιστορία του νερού», αποτελεί το δεύτερο αυτοτελές μυθιστόρημα της «Τετραλογίας του Περιβάλλοντος» και ανήκει στο νέο λογοτεχνικό είδος cli-fi (climate fiction) με στραμμένο το βλέμμα στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις αυτής στις ζωές των ανθρώπων.  Το πρώτο της μυθιστόρημα, Η ιστορία των μελισσών, μεταφράστηκε σε 35 γλώσσες, ενώ κέρδισε το βραβείο των Νορβηγών Βιβλιοπωλών και το Βραβείο Fabel. Επίσης έχει γράψει και το αγαπημένο παιδικό βιβλίο «Το πνεύμα του χιονιού».

Με δύο λόγια το βιβλίο για την ιστορία του νερού

Δύο ξεχωριστές ιστορίες που αν και αρχικά ασύνδετες, ο χρόνος θα αποκαλύψει τα κομμάτια της σχέση τους ξετυλίγοντας μια υπέροχη ιστορία, βαθιά ανθρώπινη και συγκλονιστική. Η Σίνα είναι μια 70χρονη ακτιβίστρια με το ιστιοφόρο της το Μπλε, το μοναδικό δώρο της μαμάς μας πως ως ενήλικη δεν θα αρνηθεί, θα ξεκινήσει από τη Δυτική Νορβηγία με τη πυξίδα της στραμμένη στις γαλλικές ακτές και ένα μόνο στόχο – να παραδώσει το άκρως ιδιαίτερο φορτίο της. Ένα φορτίο τόσο πολύτιμο όσο και η ίδια η ζωή της όπως και κάθε ανθρώπου. Παραλήπτης ένας άντρας που κάποτε υπήρξε ο έρωτας της ζωής της. Μόνο που αυτή τη χρονική στιγμή, το έτος 2017 δεν μπορεί ακόμα να γνωρίζει το «βάρος» αυτού του φορτίου.

Η Σίνα είναι εκφραστής του παρόντος που με την εκ βαθέων εξομολόγησή της μας ταξιδεύει στο παρελθόν και τα παιδικά της χρόνια, όταν η ρίζα της καταστροφής που θα ακολουθούσε έκανε ήδη έκδηλη την παρουσία της. Από μικρό κιόλας παιδί θα πρωταγωνιστήσει στα περιβαντολλογικά κινήματα, θα συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τις περισσότερες φορές με κόστος την γαλήνη της προσωπικής της ζωής, κρούοντας τον κίνδυνο για την δραστική μείωση του νερού και την καταστροφή της φύσης. Το τέλος αυτής της διαμάχης άγνωστο για τη Σίνα το 2017.

Η ιστορία της όμως θα συνεχιστεί με τον δεύτερο ήρωα του βιβλίου που έρχεται από το μέλλον στη Γαλλία του 2041. Ο Νταβίντ, νεαρός μπαμπάς και η μικρή του κόρη Λου πασχίζουν να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλή μέρη του Βορρά αφού η παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει την Ευρώπη έχει ρίξει ένα πέπλο διάχυτης και απόλυτης καταστροφής. Μεγάλες πυρκαγιές καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους, ενώ η πείνα και η δίψα έχουν οδηγήσει  στην απόλυτη εξαθλίωση τον άνθρωπο. Η κάποτε πλούσια Ευρώπη, σε πόρους και χρήμα, έχει κηρύξει «φυσική και περιβαλλοντική πτώχευση. Κανένας νοήμων νους δεν μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες που κάθε ανθρώπινη, μικρή ή μεγάλη πράξη απέναντι στη φύση που θα είχε 20 χρόνια μετά.   Τα τεράστια κόστη της κλιματικής αλλαγής, είναι περισσότερο εμφανή από ποτά, και είναι σωρευτικά.

Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη και κάθε μύχια σκέψη της ανεξάρτητης και σκληρής Σίνε και του νεαρού Νταβίντ που με νύχια και με δόντια παλεύει να φροντίσει την κόρη του σε ένα κόσμο απάνθρωπο και εχθρικό σου αποκαλύπτεται και δεν μπορείς παρά να ταυτιστείς με τους τραγικούς ήρωες της ιστορίας.

Μια εξαιρετική ιστορία, επιδέξια γραμμένη ιστορία με κυρίαρχη την περιβαλλοντική μας αφύπνιση, τον τρόμο και την ευθύνη που κάθε ένας από εμάς φέρει απέναντι στις επόμενες γενιές και όλα αυτά αμπαλαρισμένα σε απλές, ανθρώπινες ιστορίες που ξεδιπλώνονται  αριστοτεχνικά με έντεχνες διασταυρώσεις που θα αγγίξουν και τον πιο δύσκολο αναγνώστη.

Κάθε σελίδα μου και μια σιωπηλή αλλά «εγκάρσια» υπενθύμιση για την ευθύνη του ανθρώπου στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του οικοσυστήματος αλλά και τη δύναμη της φύσης να εκδικηθεί.

«Η ιστορία του νερού» | Συγγραφέας: Naomi Klein | Μετάφραση: Δέσπω Παπαγρηγοράκη | Εκδόσεις Κλειδάριθμος | Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο

you may also like:

About Author

No Comments

No Comments Yet!

No one have left a comment for this post yet!

WRITE A COMMENT ON THIS POST

Write a Comment