Η αναρρίχηση σε απογειώνει!

1 Comment 🕔11:28, 15.Apr 2016

Η αναρρίχηση σε απογειώνει!

Η τελευταία φορά που είχα γυμναστεί ήταν λίγο πριν τελειώσω το σχολείο. Έπαιζα μπάσκετ για πολλά χρόνια και ένιωθα να ταυτίζομαι απόλυτα με αυτό. Τα επόμενα χρόνια, οι επιλογές που είχα για εκγύμναση του σώματος που φαίνονταν πάντα βαρετές, χωρίς καμία απολύτως συγκίνηση. Πριν από μερικούς όμως μήνες, σε μία αναζήτηση δραστηριοτήτων για τη φετινή χρόνια, ενθουσιάστηκα που η Αλίκη αναζητούσε και εκείνη αυτό το κάτι, αυτό το διαφορετικό, και έτσι κάπως ο δρόμος μας οδήγησε μπροστά σε ένα τοίχο αναρρίχησης.

Καταγοητεύτηκα. Όχι μόνο με το άθλημα αλλά και με τη μοναδική ευκαιρία που μου είχε δοθεί να κάνω κάτι μαζί της. Και από τον Σεπτέμβριο δύο φορές την εβδομάδα είμαστε στα ψηλά, κοντά όμως στη γη, είμαστε στο Indoor Climbing που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.

Εκείνη με το δάσκαλό της και τα παιδιά και εγώ με το δικό μου απολαμβάνοντας γυμναστική ενδυνάμωσης και αναρρίχηση με τους άλλους γονείς.
indoor_climbing OAKA ALCE ON BOARD

indoor_climbing 5

Η αναρρίχηση είναι ένα άθλημα απαιτητικό καθώς η αντοχή, η δύναμη, η ευκινησία και η ισορροπία αποτελούν στοιχεία καθοριστικής σημασίας. Και φυσικά χωρίς τη χρήση του σωστού εξοπλισμού και τη γνώση μερικών βασικών τεχνικών μπορεί να γίνει και επικίνδυνο. Για αυτό άλλωστε και είναι σημαντικό ο ενδιαφερόμενος να εκπαιδευτεί κοντά σε ειδικούς που διαθέτουν τη γνώση και μπορούν αρχικά να του διαθέσουν τον εξοπλισμό χωρίς να χρειαστεί να τον αγοράσει.

indoor_climbing 6

Μετά από μερικούς μήνες ενασχόλησης με το άθλημα μπορώ να σου προτείνω ανεπιφύλακτα την αναρρίχηση, ειδικά αν ανήκεις και εσύ στην κατηγορία αυτών (όπως και εγώ) που βαριούνται απίστευτα το γυμναστήριο και το τρέξιμο στους δρόμος έχει πολλή μοναξιά, για τους εξής 5 λόγους:

indoor climbing OAKA

Συνδυάζει άσκηση με διασκέδαση, σωματική και ψυχική τόνωση:

Κατά τη διάρκεια μιας και μόνο συνεδρίας αναρρίχησης , το σώμα καλείται να εκτελέσει πολλές φυσικές δράσεις ξεκινώντας από την τόνωση του καρδιακού σφυγμού, την ενδυνάμωση των μυών αλλά και την ανάπτυξη αντοχής.

Διάβασα κάπου πως βάσει μια μελέτης του 1997 που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine , η ενέργεια που καταναλώνεται στην αναρρίχηση είναι παρόμοια με εκείνη όταν τρέχεις με ρυθμό 8 και 11 λεπτά ανά μίλι. Και το πιο ενδιαφέρον ακόμα είναι πως οι αναρριχητές που ανήκουν στην elite του είδους έχουν τον χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (βάρος σε σχέση με το ύψος), χαμηλότερά ποσοστά λίπους και αυξημένες αντοχές στα χέρια (το χρειαζόμαστε εμείς οι γονείς).

indoor_climbing 4

Πνευματική διαύγεια, καθαρότητα του νου:

Η αναρρίχηση απαιτεί συντονισμό χεριών, ποδιών, ματιών αλλά και μυαλού ώστε να χαραχθεί η κατάλληλη διαδρομή για να φθάσεις στην κορυφή, στην άκρη ψηλά του τοίχου – υπάρχει και η αναρρίχηση στα βράχια αλλά για την ώρα δεν έχω ακόμα περάσει στο επόμενο στάδιο. Βάσει της κλίσης, τον τύπο πιασίματος και της απόστασης μεταξύ πιασιμάτων/πατημάτων, υπάρχει εύρος κινήσεων και η επιλογή της κατάλληλης και τις πιο αποδοτικής αποτελεί θέμα στρατηγικής. Ειδικά για τα παιδιά η κατάκτηση αυτής της τεχνικής είναι καταπληκτική.

Μειώνει το στρες:

Πόσες φορές έχω δεθεί και έχω ξεκινήσει την αναρρίχηση μου με μόνο στόχο τη χαλάρωση και την αποφυγή του στρες. Μπροστά σου έχεις ένα τοίχο που απλώνει σε ύψος και η άφιξη στην κορυφή είναι το μόνο που σε νοιάζει. Είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος στα άκρα σου, στις κινήσεις σου, στα άπλωμα των χεριών και των ποδιών για να αρπάξεις το επόμενο πιάσιμο του τοίχου που θα σε φέρει πιο κοντά στον στόχο σου. Γιατί με την αναρρίχηση εσύ βάζεις το στόχο σου. Και αυτό το αίσθημα της επίτευξης, της κατάκτησης, αυξάνει τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης (ορμόνη που λειτουργεί ακριβώς όπως η αδρεναλίνη, προκαλώντας διέγερση), μειώνει και εξαφανίζει τις αντιστάσεις σου και κατ’επέκταση το στρες και το άγχος.

indoor_climbing 1

Αντιμετωπίζεις τους φόβους σου:

Ο φόβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αποτρέπουν τους ανθρώπους από το να ζήσουν στο έπακρο τη ζωή τους. Και ένας φόβος πολύ συνηθισμένος ανάμεσα μας είναι ο φόβους του ύψους. Ξέρω πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω καθώς είμαι παθούσα. Ωστόσο η αναρρίχηση με ένα μαγικό τρόπο σε σπρώχνει να ξεπεράσεις αυτό τον φόβο, παρόλο που το να κρέμεσαι με ένα σχοινί στα 3-4 μέτρα ή σε ένα βράχο στα Μετέωρα ίσως να μην χαϊδεύει αρχικά τα αυτιά εκείνου που πάσχει από υψοφοβία.

indoor_climbing 2

Οι κόμποι, η διάμετρος του σχοινιού, οι κρίκοι και οι ζώνες που περιλαμβάνει ο εξοπλισμός, αποτρέπουν τον αναρριχητή από τη συμμετοχή τους σε κάποιο ατύχημα. Έτσι κάπως νιώθεις να οικοδομείται μέσα σου η αυτοπεποίθηση, και η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και νιώθεις πως μπορείς να κατακτήσεις πολλές ακόμα κορυφές.

indoor_climbing 11

indoor_climbing 12

Προκαλείς συνεχώς τον εαυτό σου:

Όσο προχωράς, όσο ανεβαίνεις και όσο κατακτάς, αναζητάς να βρεθείς όλο και πιο έξω από τη ζώνη άνεσής σου (Your comfort zone). To μυαλό σου σε σπρώχνει να διευρύνεις τα όρια του σώματός σου, να ξεπεράσεις τις σταθερές σου και να ακολουθήσεις κάθε φορά ένα νέο μονοπάτι, μία καινούργια διαδρομή. Εκείνες που αρχικά νόμιζες ότι δεν θα άγγιζες τώρα φαντάζουν όλο και πιο κοντινές.

indoor_climbing 3

Και το πιο σημαντικό από όλα:

στην αναρρίχηση, όπως ακριβώς και στη ζωή, ο μόνος που έχεις να αντιμετωπίσεις είναι ο εαυτός σου και κανείς άλλος. Γιατί αυτός ακριβώς είναι ο μηχανισμός πίσω από την αναρρίχηση – να θέτεις νέους στόχους, να πιέζεις τον εαυτό σου στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές σου δυνάμεις για να τους επιτύχεις και να προχωράς κάθε φορά όλο και πιο πέρα μέσα από τη βελτίωση των προσωπικών σου πάντα δεξιοτήτων. Όπως ακριβώς και στη ζωή.

indoor_climbing 10

Και αυτό που περισσότερο απολαμβάνω είναι ο χρόνος μαζί της. Έχουμε κάτι κοινό και μοιραζόμαστε ουσιαστικά ένα χόμπι. Αυτό για εμένα είναι το πολυτιμότερο!

Στο χώρο του OAKA Indoor Climbing ο χρόνος κυλάει πραγματικά υπέροχα. Η υπεύθυνη ομάδα αποτελείται από νέους ανθρώπους που αγαπούν αυτό το άθλημα και είναι πάντα έτοιμοι να σε βοηθήσουν, να σε εκπαιδεύσουν, να σε ενθαρρύνουν και τα προγράμματα που σχεδιάζουν είναι πάντα πρωτότυπα. Μαμάδες και μπαμπάδες αθλούνται με τα παιδιά, Καλοκαιρινά Camps αλλά και party εξατομικευμένα με ποικιλία δράσεων.

Η ιστοσελίδα τους έιναι αυτή και μπορείς να τους βρεις στο τηλέφωνο 210 6853241 ή/και 6978001008

Καλή διασκέδαση, και μην ξεχνάς: Η αναρρίχηση σε απογειώνει!

X

you may also like:

About Author

1 Comments

  1. 🕔 11:53, 15.Apr 2016

    Angellki

    Στα φοιτητικά χρόνια είχα ασχοληθεί με τη σπηλσιολογία. Πάλι ζώνες, κρίκοι, σχοινιά. Ίσως ήρθε η ώρα να ξαναπειραματιστώ με indoor climbing!

    reply comment

Write a Comment